18.10.2016. 18:50
0
Durantula baca otrovne strijelice prema Westbrooku, Wade koji izgleda čudno u dresu Bullsa i odlazak čarobnjaka
FOTO: Source.ba
Još svega sedam dana ostalo je do početka novog izdanja najjače košarkaške lige na Planeti, NBA lige. Svi ljubitelji košarke više neće imati priliku gledati neke mađioničare koji više nisu s nama, barem što se tiče aktivnog igranja košarke. Kobe Bryant, Tim Duncan i Kevin Garnett su nas napustili tokom ovog ljeta.

Trojica nevjerovatnih košarkaša su odlučili da okače svoje patike o klin i da se penzionišu. Tako je od svih besmrtnih gorštaka košarkaške igre još uvijek aktivan Dirk Nowitzki (dobro, neki će reći i njegovo zakucavačko visočanstvo, Vince Carter).

Kao što i sami znate, prvak NBA lige iz prošle sezone su Cleveland Cavsi, koji su tako prvi put u svojoj historiji osvojili NBA prvenstvo, a do toga su ih vodili LeBron James i Kyrie Irving. Sa druge strane su bili Golden State Warriorsi, kojima nije pomoglo ni obaranje legendarnog rekorda Chicago Bullsa od prije 20 godina, pa su na kraju prokockali prednost od 3:1 u finalnoj seriji. Titula najboljeg zasluženo je otišla u Cleveland.

U nastavku donosimo pregled očekivanja pred novu NBA sezonu i promjene koje su se tokom ljeta dogodile u brojnim NBA timovima.

Istočna konferencija

Na Istoku se izdvaja nekoliko jakih timova koji su mnogo mijenjali tokom ovog ljeta. Među glavnim konkurentima za najveći plasman nameće se aktuelni šampion, Cleveland, ali u red favorita koji dolaze sa Istoka mogu se svrstati Chicago Bullsi, New York Knicksi i Toronto Raptorsi. Ekipe koje će svakako konkurisati za plasman u Play Off sa Istoka su Atlanta, Boston, Indiana i Miami. Samim tim što smo izostavili preostale ekipe ne znači da su bez šansi da se plasiraju u doigravanje.

Cleveland Cavs

Aktuelni prvaci su napravili ne tako drastične promjene u svom rosteru, pa nisu dovođeni superstar igrači, niti je uslijedila prodaja superstar košarkaša. Trio James/Irving/Love je i dalje tu, pa će to biti kostur ekipe koja ulazi u novu sezonu kao aktuelni prvak. Tyronn Lue je i dalje trener Cavsa, tako da se od Clevelanda očekuje ono što se očekivalo i prošle sezone. Ista igra uz novi pohod ka NBA finalu i odbrani naslova.

Chicago Bulls

Bullsi bi ove sezone mogli biti itekako konkurentniji u odnosu na neke prošle sezone u kojima se od njih mnogo više očekivalo. U Chicago je stigao dugogodišnji član Heata, Dwyane Wade, a pored njega okosnicu tima će činiti Jimmy Butler, Taj Gibson, Robin Lopez, Nikola Mirotić, Rajon Rondo i neki drugi momci. U Chicagu s razlogom očekuju barem mali bljesak i podsjećanje na neke od sezona iz legendarnih dana Jordana i Pippena. S pravom se mogu nadati visokom plasmanu. Fred Hoiberg je i dalje tu, na klupi Bullsa.

New York Knicks

Neki novi sjajniji dani se očekuju i u Madison Square Gardenu, najpoznatijoj dvorani na svijetu. Knicksi su napokon sklopili tim vrijedan svakog respekta, a ako situacija sa povredama bude uredu, onda imaju čemu da se nadaju (ovdje prije svega mislimo na krhka koljena Derricka Rosea).

Pored Mela Anthonyja i Kristapsa Porzingisa, udarna igla Knicksa će biti dojučerašnji član Bullsa, Derrick Rose. Pored udarne trojke, tu se nalaze i neka druga respektabilna imena kao što su Brandon Jennings, Mindaugas Kuzminskas, Joakim Noah i Saša Vujačić. Nekadašnji trener našeg Mirze Teletovića, Jeff Hornacek, sada će u novoj sezoni voditi Knickse.

Toronto Raptors

Dwane Casey u Raptorsima ponovo na okupu ima snažan tim koji će svakako konkurisati za sami vrh na Istoku. Udarnu iglu tima iz Kanade će ponovo činiti DeMar DeRozan, Kyle Lowry i Jonas Valančiunas. Roster je, manje - više, ostao gotovo pa isti, sa blagim promjenama, pa je cilj Toronta vjerovatno biti bolji nego u prošloj sezoni. Bit će mnogo teže, jer je konkurencija na Istoku ove godine mnogo jača.

Značajne promjene u rosterima (ostali timovi sa Istoka)

Dwight Howard, je nakon lutajućih sezona u Lakersima i Rocketsima, potpisao za Atlanta Hawkse. S druge strane, Atlanta je pustila Ala Horforda u Boston. Luis Scola i Jeremy Lin su pojačali Brooklyn Netse, dok je Marco Belinelli novo ime u rosteru Charlotte. Srpski košarkaš, Boban Marjanović, je iz San Antonija otišao u Detroit. Jeff Teague je novo ime u rosteru Indiane.

Miami Heat više neće ličiti na onaj superstar tim sa Wadeom i Jamesom, pa su sada tu Chris Bosh, Goran Dragič i Hassan Whiteside, kao udarne igle ekipe sa Floride. Kao što znate, Mirza Teletović je potpisao za Milwaukee Buckse, dok je Serge Ibaka nastavio trend osipanja igračkog kadra Oklahome, pa je otišao u Orlando. 

Zapadna konferencija

Na Zapadu se, manje - više, isto očekuje kao i prošle sezone. Apsolutni favoriti za prvo mjesto su Golden State Warriorsi, s obzirom da su u tim doveli Kevina Duranta, koji je ovih dana na ratnoj medijskoj nozi sa svojim nekadašnjim saigračem, Russellom Westbrookom. Jedini konkurenti im mogu biti San Antonio Spursi i LA Clippersi.

Kada su u pitanju ekipe koje će konkurisati za plasman u doigravanje tu se nameće nekoliko imena, a među njima su: Dallas, Houston, Memphis, Portland i vjerovatno Oklahoma City, koja će sada najviše ovisiti o brojkama Russella Westbrooka. Od Russa u novoj sezoni očekujte triple-double tokom svake večeri. Još uvijek je upitno kakve će sezone imati Denver, za koji nastupa i naš Jusuf Nurkić, LA Lakersi sa Lukeom Waltonom na klupi i New Orleans predvođen Davisom. Očekuje se i eksplozija mladosti u timu Minnesote. Prošle godine je to više ličilo na pokušaj eksplozije. Utah je dovela pristojna pojačanja, pa su tu negdje na granici plasmana u Play Off.

Golden State Warriors

Steve Kerr je promijenio roster, pa su Golden State napustili brojni igrači koji su činili rezervnu petorku. Pored Duranta, u tim iz Kalifornije su stigli JaVale McGee i Zaza Pachulia. Petorka je gotovo pa ista. Curry, Thompson, Durant, Iguodala i Green, s tim da će umjesto Iguodale vjerovatno uskakati Pachulia i McGee.

LA Clippers

LA Clippersi su ponovo među favoritima na Zapadu, ali je pitanje da li Doc Rivers i njegova družina mogu napokon da naprave jedan veliki iskorak u novoj sezoni. Nije bilo nekih drastičnih promjena u rosteru Clippersa, pa je petorka ostala potpuno ista. Problem za Clipperse je nekonstantnost u najbitnijem momentu, Play Offu. Ako do sada nisu naučili na greškama, ne znam kada će.

San Antonio Spurs

Među najveće favorite Zapada svakako moramo uvrstiti San Antonio Spurse koje je na ljeto napustio Tim Duncan, pošto je Big Timmy otišao u penziju. Na njegovo mjesto je stigla poprilično dobra zamjena u liku Paua Gasola. S obzirom da će Gasol biti mnogo više korišten nego Duncan u prošloj sezoni, za očekivati je da će upravo Spursi biti najveći konkurenti Warriorsima na Zapadu. Nema tu neke posebne filozofije, ili Warriorsi ili Spursi.

Značajne promjene u rosterima (ostali timovi sa Zapada)

Harrison Barnes je otišao u Dallas, a slično je napravio njegov dojučerašnji kolega u Warriorsima, Andrew Bogut. Luol Deng je novi član Lakersa, dok je u LA stigao i Timofey Mozgov. 

Enes Kanter će u Thunderu igrati sa još jednim Turčinom, pošto je u Oklahomu stigao Ersan Ilyasova. Novi član Thundera je i Joffrey Lauvergne, baš kao i Victor Oladipo. Leandro Barbosa se vratio u Sunse, dok je Joe Johnson potpisao za Utah. Novi član Jazza od nove sezone je i Boris Diaw.

Prognoze (Istok):

1. Cleveland Cavs
2. Chicago Bulls
3. New York Knicks
4. Toronto Raptors
5. Boston Celtics
6. Atlanta Hawks
7. Indiana Pacers
8. Miami Heat

Prognoze (Zapad):

1. Golden State Warriors
2. San Antonio Spurs
3. LA Clippers
4. Portland Trailblazers
5. Dallas Mavs
6. Oklahoma City Thunder
7. Memphis Grizzlies
8. Utah Jazz

Nova NBA sezona počinje za sedam dana (25. oktobar). Na programu su tri utakmice. Cleveland dočekuje New York, Portland dočekuje Utah, a još jedan derbi igraju Golden State i San Antonio.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.