23.11.2016. 17:21
6
Spavaš li mirno Alejo slavnih: Svoje zvijezde dobili Bakir, Mladen i Dragan, a Munir nema "ni za kifle"
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Munir ustaje ujutro kako bi krenuo na posao. Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina, zemlja koja se nalazi u Evropi. 2016. je godina, uskoro 2017. U pitanju je 21. stoljeće. Digitalno i moderno doba.

Nema vode. Sarajevo je, glavni grad Bosne i Hercegovine. Zaboravi na tuširanje, pranje zuba i sve ostalo što podrazumijeva korištenje vode. Tramvaj ne radi jer GRAS odavno štrajkuje. Međutim, da bi i stigao do tramvaja Munir ima jedan drugi problem. Valja se probiti kroz čopor pasa i ostati "kompletan". Psuje Munir u tom trenutku i Sarajevo, i BiH, i svoj život, i pse. Psuje Vladu Kantona, psuje sve vrste udruženja za zaštitu pasa, psuje i laje na sve strane.

U ratu si mogao pretrčati preko mosta i izbjeći metak. Kako ćeš izbjeći gladnu i bijesnu životinju da te ne napadne, a da nisi majmun koji skače sa stabla na stablo?

Igrom slučaja Munir je uspio da izbjegne pakleni šund u režiji krvoločnog čopora koji ordinira ulicama Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, zemlje koja se nalazi u Evropi. U pitanju je 21. stoljeće.

Čeka tako Munir prijatelja koji mu je upravo javio telefonom da će naići u tom smjeru i razmišlja 'Bolje je što ne radi GRAS. Nikad ne znaš kad možeš doživjeti nesreću u nekom njihovom vozilu'.

Munir je konobar. Ima dvoje djece i živi kao podstanar. Plata mu je 600 KM, a kirija 250 KM. Uz sve to valja platiti i režije. Nije prijavljen. Gazda kaže da nema novca, ali je veliki domoljub. Gazda voli Bosnu i Hercegovinu. Voli Bosnu i Hercegovinu, a plaća pjevačicama iz Srbije da mu zabavljaju publiku. Veliki je domoljub, ali nema novca za svoje uposlenike. Ima novca za Anu Kokić.

Psuje Munir i gazdu, i posao, i svoj život, i objekat u kojem radi. Psuje Sarajevo i zemlju u kojoj je rođen. Bosna i Hercegovina, zemlja koja se nalazi u Evropi. U pitanju je 21. stoljeće.

Psuje i razmišlja kako nazad kući, nakon što mu se završi smjena oko ponoći, jer valja sačekati sve lokalne "dudlače" da ispuše svoje dnevne doze nargile. Psuje Munir i razmišlja kako opet kroz čopor pasa. Ovaj put su još krvoločniji. Pao mrak nad Sarajevom, psi se povampirili. Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, zemlje koja se nalazi u Evropi. U pitanju je 21. stoljeće.

Hoda tako Munir mračnim ulicama i razmišlja kako ovaj grad i ova država nemaju novca za njega, nemaju novca za njegovu suprugu koja je prije pet godina diplomirala na fakultetu, ali nikada nije pronašla posao. Na dva mjesta su joj rekli da je prekvalifikovana. I sam Munir je diplomirani pravnik, ali je već odavno zaboravio na tu činjenicu. Sada je diplomirani spremač nargila i kafa. Nema novca za njegovog oca koji čeka na uvezivanje radnog staža kako bi mogao dočekati penziju dok je još živ. 

Razmišlja i psuje. Psuje grad i državu koji nemaju novca za KK Bosnu, nekadašnjeg prvaka Evrope koji je pred gašenjem, ali imaju novca za dočeke Novih godina. 

Psuje grad i državu koji nemaju novca za potrebe običnih ljudi, pa i njega, ali imaju novca za otvaranje novih pločnika i trotoara. I to ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zemlje koja se nalazi u Evropi. A u pitanju je 21. stoljeće.

Novinar: Haris Ahbabović



6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.