19.12.2016. 13:03
1
Gnusni i "divljački" komentari hejtera na FIBA-inom YouTube kanalu tokom mečeva naših momaka na EP
Evropsko prvenstvo u košarci za juniore ove godine se igra u Turskoj, a u pitanju je 33. po redu izdanje EP za uzraste do 18 godina. Na ovom šampionatu učestvuje i naša reprezentacija, a radi se o grupi momaka koji su prije dvije godine u Litvaniji osvojili EP za kadete.

Turnir se igra od 16. do 22. decembra, a na šampionatu je učešće uzelo 16 selekcija, od kojih je već osam otpalo, s obzirom da nas već sutra očekuju utakmice četvrtfinala. Danas je na EP slobodan dan, pa ćemo vas upoznati sa onim što se do sada događalo i što, prije svega, naše momke očekuje već sutra od 18 sati i 45 minuta kada ćemo igrati derbi četvrtfinala protiv Francuske.

U ostalim četvrtfinalnim mečevima će se sudariti Njemačka protiv Španije, Litvanija protiv Rusije, te Italija protiv Finske. Turnir se inače igra u turskom Samsunu, u dvije različite dvorane.

Naši zapadni i istočni susjedi, Hrvati i Srbi, svoje su učešće na ovom turniru okončali već nakon grupne faze, pa je tako Bosna i Hercegovina jedina selekcija sa Balkana koja je izborila učešće u četvrtfinalu EP za igrače do 18 godina. Ova činjenica vjerovatno objašnjava gnusne komentare na YouTube kanalu FIBA-e pored utakmica naše reprezentacije, ali o tome ćemo kasnije.

Velike pobjede protiv Izraela i Litvanije

Naši momci su nakon dramatičnog produžetka u prvoj utakmici na EP pobijedili Izrael sa 103:102. Džanan Musa je očekivano predvodio naše momke sa 24 koša. U drugoj utakmici smo slavili protiv Litvanije sa 79:70. Naime, radi se o grupi igrača koji su uglavnom igrali u finalu EP za kadete prije dvije godine upravo u Litvaniji. Talić je sa 19 poena bio naš najefikasniji igrač.

Sinoć smo poraženi od Latvije sa 74:65 i tako se plasirali u četvrtfinale, ali sa druge pozicije, što znači da ćemo u četvrtfinalu igrati protiv Francuza, a ne protiv Rusa. Naš najbolji igrač sinoć je bio ponovo Musa koji je postigao 20 poena i zabilježio devet skokova.



Zanimljivo je to da nam je sinoć odgovarao i poraz manji od šest poena razlike (ili svakako pobjeda) kako bismo završili kao prvi u grupi. Bila je aktuelna opcija da napustimo takmičenje odmah nakon grupne faze ukoliko izgubimo više od 11 razlike od Latvije. Izgubili smo sa devet koševa razlike i tako izborili učešće u četvrtfinalu sa druge pozicije u grupi.

Džanan Musa najbolji strijelac EP

Džanan Musa je nakon grupnog dijela takmičenja najbolji strijelac turnira. Naš najbolji igrač ima prosjek od 20,3 koša po utakmici. Na drugoj poziciji je Francuz Sekou Doumbouya sa 20 poena po meču. Ujedno, to su jedina dva juniora koja na ovom turniru imaju učinak preko 20 koševa po utakmici.

Kada su u pitanju ostali segmenti igre, Emir Čerkezović je 11. skakač EP sa 8,3 skokova po utakmici. Amar Gegić je sedmi bloker šampionata sa 1,3 blokade po utakmici. Ujedno, Amar Gegić je drugi asistent turnira, odmah iza Ala Omera iz Turske, sa 5,3 asistencije po utakmici. Džanan Musa je deveti kradljivac lopti na turniru sa dvije ukradene lopte po utakmici. Ipak, ono što je zabrinjavajuće je to da imamo dva košarkaša među prvih četiri kada su u pitanju izgubljene lopte. Amar Gegić je prvi sa 5,3 izgubljenih lopti po utakmici, dok je Džanan Musa četvrti sa 4,7 izgubljenih lopti po utakmici.



Ukoliko ste utakmice naše reprezentacije gledali na oficijalnom YouTube kanalu FIBA-e mogli ste svjedočiti nevjerovatnim i gnusnim komentarima koji su se pisali tokom utakmica naše selekcije. Bilo je tu mnogo nacionalističkih komentara, a neki su zaista prelazili sve granice bilo kakvog racionalnog i dobrog ukusa. Prema pisanju pojedinih sportskih medija u BiH, većina tih komentara uglavnom je dolazila iz susjedstva ili iz manjeg bh. entiteta. 

Najbolja smo skakačka reprezentacija, ali gubimo gotovo najviše lopti

Kada je u pitanju timska statistika grupne faze na ovom EP, naša reprezentacija je treća po broju postignutih poena po meču, odmah nakon Izraela i Njemačke. Naši momci su prosječno postizali 82,3 poena po utakmici. Najbolja smo skakačka selekcija sa 51 skokom po utakmici, dok smo 11. po redu kada su u pitanju blokade (2,7 po meču). Jedanaesti smo po redu kada su u pitanju i asistencije (12,7 po meču), dok smo 15. po redu u krađi lopti (6,7 po meču). Ipak, ono što je loše je to da samo Švedska ima više izgubljenih lopti od našeg tima koji po meču gubi preko 20 lopti.

Četvrtfinalne utakmice se igraju sutra, a naša selekcija će posljednja na parket, s obzirom da protiv snažnih Francuza igramo od 18:45 sati. Ukoliko pobijedimo Francuze, u polufinalu ćemo igrati protiv pobjednika okršaja Italija - Finska. Polufinalni mečevi su na rasporedu dan kasnije. Finale EP za juniore se igra 22. decembra od 18 sati i 45 minuta.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.