21.12.2016. 12:30
2
Zašto "gotivimo" turske glumce i njihove serije: Primjetio sam da se u dosta kafića u Sarajevu pušta turska muzika
Veliki broj turskih glumaca posjetio je Bosnu i Hercegovinu u prethodnih nekoliko godina. Posljednji u nizu su glumica Meryem Uzerli, koja tumači lik sultanije Hurem u popularnoj turskoj seriji "Sulejman Veličanstveni", te Ozan Güven, poznatiji po ulozi Rustem-paše u istoj seriji.

Nerijetko se dešava da se u našoj zemlji promovišu turska kinematografija/muzika, pa tako turski umjetnici često i posjećuju Bosnu i Hercegovinu. Primjera radi, Sarajevo su nedavno posjetili glumci iz Turske kao što su Wilma Elles, koja u seriji "Kako vrijeme prolazi" tumači lik Karoline, potom u Sarajevo je dolazio Kenan İmirzalıoğlu, poznatiji pod imenom Ezel iz istoimene serije, a Sarajevo je posjetila i Selma Ergec, koja tumači lik sultanije Hatidže u seriji "Sulejman Veličanstveni".

Za Source.ba portal po ovom pitanju je govorio Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam pri Turskoj ambasadi u BiH. Upitali smo ga na koji način Turska promoviše svoju kulturu u Bosni i Hercegovini, te koliko Bosanci poznaju turske umjetnike, ako izuzmemo veliki broj glumaca koji je Bosancima poznat?

"Prije svega, želim napomenuti da posjedujemo zajedničku historiju dugu 400 godina, iz koje je proistekla i zajednička kultura. Turčin koji jednom dođe u Bosnu i Hercegovinu vraća se uzbuđen u svoju zemlju, noseći mnogo lijepih uspomena, a vjerujem da isto osjećaju i Bosanci i Hercegovci koji posjete Tursku. Kao rezultat tog uzbuđenja i znatiželje imamo vrlo popularne turske serije u Bosni. Glumci u tim serijama su vrlo popularni ovdje. Što se tiče muzike, primjetio sam da se u dosta kafića i drugih ugostiteljskih objekata pušta turska muzika. Bosanci i Hercegovci dobro poznaju i vole tursku kulturu, a isto možemo reći i za Turke", kaže na početku razgovora za Source.ba portal Soner Sahin.

Našeg sagovornika smo upitali koliko i na koji način Turska ulaže u promociju svoje kulture u BiH, te ko su najbolji promoteri te kulture u našoj zemlji.

"Mi kao Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske nastojimo da dajemo podršku mnogim festivalima, u cilju promocije turske kulture. Organizujemo razne koncerte, izložbe, konferencije, festivale filma itd. Kao rezultat naše zajedničke kulture nastojimo da podržimo većinu projekata koji dođu na našu adresu, a sve to s ciljem još boljeg upoznavanja dvije kulture".


Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam pri Ambasadi Turske u BiH (Foto: N1)

"Cilj nam je da kroz određene festivale predstavimo tursku kulturu. Za naredni period imamo u planu da organizujemo razne koncerte, izložbe i promocije knjiga i, naravno, nastaviti sa Festivalom turskog filma, koji je već prešao u tradiciju i možemo reći da se publika navikla na održavanje istog. Imamo lijepu saradnju sa ljudima iz kulturnog života iz Bosne i Hercegovine i cilj nam je nastaviti i unapređivati tu saradnju. Do sada su neki umjetnici iz Bosne i Hercegovine, uz našu podršku, imali priliku da posjete Tursku i ostvare saradnju sa turskim umjetnicima, a isto tako su i neki umjetnici iz Turske posjetili Bosnu i Hercegovinu i ostvarili saradnju sa lokalnim umjetnicima", kaže za Source.ba ataše za kulturu i turizam pri Ambasadi Turske u BiH.

Kao što smo već spomenuli, turski glumci Meryem Uzerli i Ozan Güven posjetili su Sarajevo gdje su boravili nekoliko dana. Našeg sagovornika smo upitali na koji način ti glumci dolaze, te da li dolaze upravo preko ureda u kojem Soner Sahin radi.

"Meryem Uzerli, poznata kao Hurem iz serije 'Sulejman Veličanstveni', i Ozan Güven, poznat kao Rustem-paša iz iste serije, došli su na poziv našeg ureda i obratili se širokim masama kroz konferenciju za medije i pojedinačne intervjue. Gledano sa stanovišta promocije, smatram da smo uradili dobar posao jer je bila velika zainteresiranost, kako medija, tako i običnih ljudi. Pored toga, glumci su bili vrlo pozitivni i bilo je zadovoljstvo upoznati ih i ugostiti ovdje u Sarajevu. Nisu odbijali upućene im zahtjeve i na sve su nastojali odgovoriti i ostvariti vezu sa publikom. Cilj dovođenja poznatih glumaca je upoznati ih sa bosanskohercegovačkom publikom i poboljšati našu promociju u BiH", rekao je na kraju razgovora za Source.ba Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam pri Ambasadi Republike Turske u BiH.

Novinar: Haris Ahbabović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.