16.1.2017. 14:06
2
Rama na Srbe gleda kao na turiste, a Vučić glumi mirovnjaka: Voz koji je bio obojen u zastavu Srbije je čista provokacija. Kosovo više nikada neće biti Srbija
FOTO: Source.ba
Donekle su se smirile napetosti koje je izazvalo zaustavljanje srbijanskog voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica.

Međutim, i dalje stižu reakcije sa svih krajeva Balkana, ali i Evrope, pa se danas oglasio i premijer Albanije Edi Rama, koji je rekao kako će Srbi na Kosovo moći dolaziti samo kao turisti.

Sa druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić hvali se time kako je spriječio rat na Kosovu, te je poručio kako bi vjerovatno bilo mrtvih na obje strane da je voz krenuo prema Kosovskoj Mitrovici.

Danas su za Source.ba portal govorili Duško Vejnović, profesor iz Banja Luke i politički analitičar, kao i Đuro Kozar, poznati sarajevski novinar u penziji i vojno-politički analitičar. Svoj kratak komentar za naš portal je dao i Gostimir Popović, vojno-politički analitičar.

"Moj jedini komentar je taj da je Kosovo Srbija. Ja nemam mišljenje po tom pitanju, ja to znam. To je moj jedini komentar", rekao je danas kratko za Source.ba portal Gostimir Popović.

"Kretanje voza od Beograda do Kosovske Mitrovice sa vagonima koji su bili obojeni u boje zastave Srbije je čista provokacija Beograda. Oni i danas pokušavaju reći da je Kosovo još uvijek dio Srbije. Ono više nije dio Srbije i neće više nikada biti. Više od 100 zemalja su priznale Kosovo, iako tu ima nekih većih sila koje ga nisu priznale. Kosovo koči Beograd da postanu članice UNESCO-a ili UN-a. Srbi pokušavaju da sjeverni dio Kosova odvoje od matice, Prištine. Premijer Kosova je dobro rekao kada je poručio da ne treba Beograd da štiti Srbe na Kosovu, te da će njih štititi Priština", kaže za naš portal Đuro Kozar.

"Radi se o dva suprotna koncepta. Jedan koncept je koncept Srbije koja je po međunarodnom pravu suverena i jedinstvena. Drugi koncept je jednostrano priznavanje Kosova kao države. Nerealno je očekivati da se dogovorom riješe ta pitanja. Bilo bi najtragičnije po građane da se poseže za nasiljem sa bilo koje strane. Zveckanje oružjem nije dobro ni za Kosovo, ali ni za Srbiju. Mora se Međunarodna zajednica sa jačim autoritetom uključiti u sve ovo. Dajem za pravo da neki ovo mogu protumačiti kao provokaciju. Ako sagledate međunarodno pravo, isto tako sloboda kretanja mora biti obezbijeđena za sve građane", rekao je Duško Vejnović.

Naše sagovornike smo upitali da li bi Srbi reagovali na isti način na koji su reagovali i Albanci, u istom slučaju.

"Nikome u Prištini ne pada na pamet da napravi stvar koja nije racionalna. Svaki dan od Kraljeva do Mitrovice ide voz i to nikome ne smeta. Ta relacija nije provokacija, jer treba i Kosovu i Srbiji", kaže Đuro Kozar.

"Ubijeđen sam da je Srbima sa Kosova više stalo do mirnih rješenja nego Albancima na Kosovu. Jasno je da Albanci to smatraju okupiranom teritorijom", ističe Duško Vejnović.

"Da je taj voz krenuo na Kosovo jasno je da bi došlo do krvavih sukoba. U posljednji čas je i u Beogradu proradio razum, jer je voz zaustavljen u Raškoj, na samom ulazu u Kosovo. Ovo su problemi koji se rješavaju za stolom, a ne na ovaj način", kaže Kozar.

Našeg sagovornika smo upitali da li su na ovaj način Albanci Srbima "pokazali zube" i poslali im jasnu poruku da sa njima nema šale.

"Albanci su poslali jasnu poruku da oni neće dozvoliti nikakve jednostrane poteze Srbije. Očito je da Albancima treba otvaranje, ali je najveći problem taj što Srbija ne želi da prizna Kosovo. Ona je izgubila Kosovo i kad-tad će to morati priznati, jer ovakva situacija u tom dijelu Balkana nije dobra. To može biti bure baruta koje bi moglo donijeti sukobe mnogo šire", kaže Đuro Kozar.

Vuk Drašković je optužio predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, da posljednjim potezima otvara ratno poglavlje, te da se vraća na početak devedesetih godina prošlog vijeka.

"Konflikt je veoma izvjestan ukoliko se ne okvire vojne, političke i sve druge strane. Ja lično vjerujem da će pobijediti razum i da će se poštovati potpisani ugovori", rekao je za kraj razgovora za Source.ba portal Duško Vejnović.

"Veoma me začudila izjava Tomislava Nikolića koji je rekao da bi u određenim okolnostima na Kosovo krenula i vojska Srbije. To je neodmjerena i jako prijeteća izjava. Srbija je na jugu zemlje formirala najveću vojnu bazu u zemlji, a formirana je 2009. godine, godinu dana nakon priznavanja Kosova. Cijelo vrijeme se iz Srbije prijeti vojnom silom, što nimalo nije uredu. Ako bi Srbi upotrijebili vojnu silu, na tu vojnu silu bi odgovorila Međunarodna zajednica", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Đuro Kozar.

Za one koji ne znaju, iz Beograda je za Kosovsku Mitrovicu krenuo voz nakon 18 godina, ali je bio zaustavljen u Raškoj jer mu nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo. Sam voz je bio ofarban u boje Srbije, a na njemu su bile ispisane poruke kao što su "Kosovo je Srbija" i slično. Kosovske snage su minirale dio pruge na ulazu u Kosovo i zabranile tako dolazak ovog spornog voza.

Novinar: Haris Ahbabović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.