18.1.2017. 17:20
12
Drugarice učiteljice, nisam ja kriv, on je: Mjerač protoka vode košta pola mjesečne plate, a Vodovod nema nijedan
FOTO: Source.ba
I dok su stanovnici Buljakovog Potoka, Sokolja, Briješća, C-faze Alipašinog Polja, ulica Paromlinska, Marka Marulića, Alojza Benca, Malte, ulica Envera Šehovića, Igmanska, Reisa Džemaludina Čauševića, Smaje Šikala, Ragiba Džinde, Milnkladska, Olovska, Posavska, Trg nezavsisnosti, Miščina, Paje, Safeta Ahmetspahića, Briješće brdo, Omera Šahića, Bulbulistan, Vlakovo, Rogačići, Kovačevac i Ahatovićka danas ponovo biti bez vode, nastavlja se medijska sapunica unakrsnog prozivanja na relaciji Vlada KS - premijer KS - Vodovod i kanalizacije Sarajevo - Uprava Vodovoda.

Podsjećanja radi, premijer KS Elmedin Konaković jučer je rekao kako 16 godina u KJKP Vodovod i kanalizacije niko nije zavrnuo nijedan šaraf, te da je Vlada KS tokom 2016. godine izdvojila oko 6,5 miliona za rekonstrukciju vodovodne mreže u Sarajevu.

Danas smo tokom dana pokušali dobiti sve strane, premijera Konakovića koji nije odgovarao na naše telefonske pozive, i Nezira Hadžića, direktora Vodovoda, koji se vješto krije od javnosti u posljednje vrijeme.

U Vodovodu nam je rečeno da moramo poslati službeni zahtjev sa temama o kojima bismo razgovarali, što smo i učinili, pa ćemo povratnu informaciju dobiti tokom sutrašnjeg dana. Ukoliko nam ne bude omogućeno snimanje intervjua sa Nezirom Hadžićem, što nas ne bi iznenadilo s obzirom da je Source.ba izignorisan od strane uprave Vodovoda prije mjesec dana na temu rodbinsko-prijateljskog zapošljavanja u ovom preduzeću, i tu informaciju ćemo također objaviti u cilju informisanja javnosti.

Umjesto da se sve strane prestanu igrati igre "Drugarice učiteljice, nisam ja kriv, on je", danas smo ekspresno dobili odgovor (dobio ga je Elmedin Konaković) od Vodovoda u kojem piše kako nije istina da je Vlada KS uplatila Vodovodu 6,5 miliona KM za rekonstrukciju vodovodne mreže.

"Navodi se da je tokom 2016. godine iz sredstava vodnih naknada izdvojeno 6,5 miliona KM na ime rekonstrukcije vodovodne mreže, međutim, po ovom osnovu je u posmatranom periodu izdvojeno 3.351.000 KM. Općina Novo Sarajevo je u fazi realizacije. Međutim, načelnik te općine još uvijek nije izdao urbanističku saglasnost kao bi se pokrenuo proces dobijanja građevinske dozvole za izvođenje građevinskih radova, dok se projekti u drugim općinama već realizuju. Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila samo 300.000 (za period od dvije godine) za nabavku vodomjera sa data loggerom koji su odmah ugrađeni kod privrednih subjekata gdje su fakturisana potraživanja skočila za 385.000 KM", piše u saopćenju Vodovoda koje smo dobili danas.



Odgovor iz Vodovoda (zahtjev za intervju sa Nezirom Hadžićem) koji nam je stigao na mail

Broj kvarova tokom zimskog perioda je drastično povećan. Naime, još uvijek imamo aktivne brojne kvarove usljed pucanja cijevi nakon velikih minusa, uzrokovanih nevjerovatnom odlukom Vodovoda da tokom najhladnijih dana prave redukcije, što je dovelo do zaleđavanja vode u cijevima i pucanja istih. Ekipe koje rade na terenu, i koje da budemo razumni i ne možemo kriviti za očajnu situaciju u gradu kada je u pitanju vodosnadbjevanje, možete nabrojati na prste jedne, eventualno možda druge ruke. Upravo je o tome jučer govorio i premijer Konaković.

"Vidio sam da u Vodovodu nema mjerača protoka vode, što je osnovno sredstvo za rad, a kojim pregledaju da li na mreži negdje curi voda. Sa druge strane kupili su 11 novih putničkih automobila, imaju direktora koji ima vozilo i vozača na raspolaganju, a nemaju novac za osnovne nabavke", rekao je jučer Konaković.

Kada smo već kod uprave, pitanje je koja od sljedećih osoba ima ličnog vozača na raspolaganju, zajedno sa službenim vozilom. Na vama je sada da se igrate pogađanja, pošto premijer nije želio nazvati stvari pravim imenom, pa imenovani dotičnog "hajirliju" koji ima takve privilegije.


Menadžment KJKP "Vodovod i kanalizacije" Sarajevo

Nadamo se da neko od spomenutih nije nastavio tradiciju prodaje meda i ostalih prehrambenih proizvoda u službenim vozilima javnog gradskog preduzeća.

"Svaka iznenadna kontrola me šokira, kao na primjer šef koji je u toku radnog vremena u službenom vozilu  Vodovoda prodavao med na ulici. Njegovi podređeni su znali da on to radi, a njegovi pretpostavljeni ga kriju ili ne znaju gdje je on. Na zahtjev Vlade ta osoba je smijenjena", rekao je jučer premijer KS.

Na osnovu posljednje rečenice u izjavi premijera Konakovića možemo postaviti sasvim opravdano pitanje - njemu, ili onima koji su nadležni (ako on nije): Ako je taj prodavač meda smijenjen na osnovu zahtjeva Vlade KS, kako se onda sada ne mogu smijeniti odgovorni za nikad očajniju situaciju u Vodovodu koje je i sam svjestan premijer KS?

Iz Vodovoda su se baš potrudili da odgovore na sve prozivke premijera Konakovića, iako su na samom početku teksta rekli kako im treba pomoć, a da se "priče trebaju ostaviti za neka druga vremena". A onda su u rafalima odgovarali Konakoviću.

"Kada su u pitanju navodi o neradu šefova pojedinih službi, napominjeno da je tokom prošle godine trenutna Uprava rekonstruisala ključni dio srednjeg menadžmenta gdje su imenovani novi rukovodioci, što je također dio operativnog dijela preduzeća", naveli su u saopćenju iz Vodovoda.

Nadamo se samo da iz uprave Vodovoda ne misle na direktora ovog preduzeća Nezira Hadžića, njegovog rođaka Kenana, te njegove kumove Admira i Azru. O tome je Source.ba portal pisao prije nešto više od mjesec dana. Nikada do sada nismo dobili odgovor od direktora preduzeća. Nije bilo odgovora ni od onih koji su ga postavili na tu funkciju.

Premijer Konaković je također naglasio da je vidio da u Vodovodu ima previše administracije, a mnogo manje ljudi na terenu, što je zaista istina. Naime, nakon što su se prije par dana pojavili brojni problemi i kvarovi, pozvali smo Vodovod kako bismo prijavili kvar u Ulici Muse Ćazima Ćatića, u centru Sarajeva. Nakon što dva dana uopće nismo mogli uspostaviti kontakt sa službom koja je zadužena za prijavljivanje kvarova (Vodovod se hvalio foto saopćenjem kako su im usijani telefoni), nakon brojnih pokušaja smo dobili osobu kojoj smo naznačili o čemu se radi, te da Vodovod gubi ogromne količine vode u samom centru grada.

Kvar je potrajao tri dana, ali teško da bi se išta po tom pitanju dogodilo da ljudima u Vodovodu nismo naznačili da ćemo rado objaviti priču o njihovom nemaru na spomenutoj lokaciji, te kako ćemo upoznati javnost o gubicima vode samo u toj ulici. Već sutradan je kvar bio saniran. Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće je to da nam je tada rečeno da su svih OSAM ekipa na terenu. Više ima pobrojane administracije od početka ovog članka, zajedno sa njihovim uposlenim prijateljima i kumovima. Premijer Konaković je, očigledno, po tom pitanju iznio činjenicu koja jeste tačna.

Kada smo već kod primanja direktora Vodovoda, prije dvije godine je objavljena lista po kojoj Nezir Hadžić, direktor Vodovoda, ima neto godišnju platu od 17.809 KM, što ipak i nije toliko strašno kada uzmemo u obzir činjenicu da je Dževad Kadribegović, direktor Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, samo u 2014. godini zaradio nevjerovatnih 115.009 KM. Sadašnji direktor Vodovoda pripada političkoj opciji koja se zove Stranka demokratske akcije (SDA).

Ilustracije radi, mjerač protoka vode (za kojeg Konaković tvrdi da u Vodovodu nemaju NIJEDAN JEDINI ispravan) košta 39,00 KM. U pitanju je najobičniji mjerač protoka vode za male cijevi. Za godišnju neto platu direktora Vodovoda možemo kupiti 456 malih mjerača vode. Što se tiče onih nešto ozbiljnijih mjerača koji su potrebni preduzeću Vodovod, cijena jednog takvog iznosi oko 650 KM. Najskuplji/najsavremeniji takav mjerač se može kupiti po cijeni od 2.500 KM. Vodovod, prema izjavi premijera Konakovića, nema nijedan takav.


Cijena mjerača protoka vode za velike cijevi (PCE)

"U prethodne dvije godine se kontinuirano uvećava vrijednost naplaćenih potraživanja, iako se navodima govorilo drugačije. Naime, tokom 2014. godine je naplaćeno 42,7 miliona KM, 2015. – 43,0 miliona KM, a tokom 2016. godine 44,4 milliona KM"
, saopćili su danas iz Vodovoda.

S obzirom u kakvom se stanju nalazi ova kompanija, čudno je i stanje u kojem se nalazi grad Sarajevo uz ovakva naplaćena potraživanja firme "Vodovod i kanalizacije Sarajevo". Šta se uopće dešava sa tim novcem i koliko od tog novca je bilo uloženo u rekonstrukciju sarajevskog vodovoda? Nemoguće je da preduzeće koje ima takva potraživanja i koje kontroliše vodosnadbjevanje u Sarajevu nije u stanju da na efikasan način uspostavi isto, ili barem zadovoljavajuće.

Problem Vodovoda nije problem koji se vuče dvije ili tri godine unazad. Činjenica jeste da se taj problem vuče godinama unazad i činjenica je da su ovakvom stanju doprinijeli neki raniji direktori, premijeri, ministri i oni koji su već imali nadležnosti da nešto promijene - a nisu. 

Isto tako je činjenica da građane Sarajeva ne zanima ko je kriv i ko je više odgovoran, te čija je čija nadležnost. Građane Sarajeva zanima samo VODA, koju nemaju, a za koju uredno plaćaju račune (računi za zrak u slavini). 

Dok se učiteljica pita ko je kriv, Buljakov potok, Sokolje, Briješće, C-faza Alipašino polje, ulicama Paromlinska, Marka Marulića, Alojza Benca, Malta, Envera Šehovića, Igmanska, Reisa Džemaludina Čauševića, Smaje Šikala, Ragiba Džinde, Milnkladska, Olovska, Posavska, Trg nezavsisnosti, , Miščina, Paje, Safeta Ahmetspahića, Briješće brdo, Omera Šahića, Bulbulistan, Vlakovo, Rogačići, Kovačevac i Ahatovićka i dalje nemaju vodu. 

Građane Sarajeva ne zanima da li neko u službenim vozilima prodaje med, da li je danas došao na posao, je li zaposlio svoje kumove i prijatelje. Građane Sarajeva zanima voda. O medu, poslu i kumovima neka misli UČITELJICA.

Novinar: Haris Ahbabović

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.