28.2.2017. 14:00
4
Fadile druže, kakva ti je pita od 1,50 KM iz pekare?!
FOTO: N1
Protesti radnika zeničke Željezare prije par dana na ulici ispred zgrade Vlade FBiH. Stotinjak radnika iz Zenice stigli da traže svoje plate, svoje neuplaćene doprinose, svoje pravo na život.

Ništa posebno. Nije im uvezan staž (samo) 15-ak godina, a plate im također kasne po nekoliko godina. Sjede na cesti i traže Fadila Novalića, premijera FBiH. Čovjek na sastanku s "nekim ambasadorom", rekoše mi. Gledam neke od njih, posmatram ih krajičkom oka, djeluju kao da su došli na izlet. Hajmo u Sarajevo da nam gu**** vidi puta. Opet, nelogična mi je posljednja lična konstatacija da ideš u Sarajevo na izlet da ti uvežu radni staž koji ti nije uvezan od 2002. godine. To nisu izleti.

Dva tipa, 60-ak godina, sjede na cesti, na kartonu, jedu pitu sumnjivog kvaliteta i govore mi zbog čega su tu. Kažu kako ih je izdala firma, kako ih je izdala država, kako su ratovali za ovu zemlju, borili se za njene sinove i majke, a sada su na cesti i jedu maslenicu od 1,50 KM. Cijeli njihov život je stao u masnu papirnu kesu u kojoj su smještene naslage jeftinog tijesta i masti. Život na cesti koji vrijedi pišljivih 1,50 KM.

I dok radnici zeničke Željezare još uvijek nemaju riješen status, Fadil Novalić, premijer FBiH, jučer je najavio kupovinu novih službenih automobila, te izdvajanje jednog miliona KM kako bi se kupila nova vozila.

Razloga za takvu odluku je veoma mnogo. Jedan od njih je taj da je Vlada FBiH dobro štedila, pa valjda po toj logici sebi smije dati oduška da se počasti jednim milionom KM kojeg će pretvoriti u kupovinu novih automobila. Drugi razlog je taj da Vlada FBiH ima vozila koja su stara po deset godina, pa je potrebno da se ista promijene. Premijeru su tako stari automobili kao što su Audi A4 (koji u prodaji košta oko 20.000 KM), Audi Q7 (koji u prodaji košta oko 30.000 KM) ili Audi A6 (koji također košta oko 20.000 KM). Svi pobrojani modeli kompanije Audi su stari deset godina, što je uslov da se kupuju novi automobili u Vladi FBiH. Za jedan takav "hrđavi" i "stari" automobil se može isplatiti barem 30 plata radnicima zeničke Željezare. Problem je što to ne ide tako.

Treći razlog za kupovinu automobila je opravdanje da je Vlada FBiH u protekle dvije godine kupila samo četiri, a trebala je da zamijeni 160 vozila. Pretpostavlja se da su i tih 160 automobila vozila koja su stara oko deset godina. Krševi, da se razumijemo.

Vlada FBiH ima oko 90 vozila za sve službe Vlade. U prevodu, to bi trebalo da znači da svaki ministar, njegov zamjenik ili neki od njegovih saradnika imaju po jedno službeno vozilo na raspolaganju. Premijer, kako i sam kaže, ima službeno vozilo na raspolaganju, ali njegovo nećemo računati jer je prešlo preko 500.000 kilometara. Prekucana krtnija koja ne vrijedi pišljivog boba. Fadile, što se mene tiče - oprošteno ti je! Možeš si kupiti novi automobil, noviji, ljepši, bolji, skuplji. Zaslužio si. Ali, nemoj odmah udarati po BMW-u, Audiju ili Mercedesu. I Opel je auto. I Škoda je auto. I Ford je auto.

Problem je, Fadile, kako ćeš se, zajedno sa svojim haverima iz Vlade FBiH, opravdati radnicima zeničke Željezare koji ti sjede na kartonu ispod prozora kancelarije u Alipašinoj ulici i jedu maslenicu od 1,50 KM? Kako ćeš njima objasniti da ti je auto "prekucano" i da moraš kupiti novo, te da ti se auto stalno gasi u nekim bh. zabitima? Kako ćeš njima, Fadile, objasniti da je mnogo logičnije da se potroši milion na nove službene automobile, nego na njihove plate koje im država duguje? Kako ćeš im, Fadile, objasniti to i da li ćeš imati snage da ih pogledaš u oči, onako ljudski, junački, muški, kada im to budeš govorio? 

Da si laf, kao što nisi, odbio bi sam sebi i svim svojim kolegama u Vladi FBiH (čitaj: ministrima) barem po jednu hiljadu KM sa plate kako bi se kupili neki novi službeni automobili. Ukinuli bi sebi tople obroke za godinu dana, da ste lafovi, kao što niste. Na godišnjem nivou bismo mogli kupiti barem jedan, dva ili tri službena automobila koji nisu stari deset godina i koji nisu "habatije" koje se gase na svakoj krivini. Od mene ti, vala, halal bilo. Možeš ga odmah prisvojiti kao svoj lični automobil.

Ali, zapitaj se samo, da li će ti taj automobil halaliti oni "pitaroši" sa početka ovog teksta? Misliš li da će ti oni dati blagoslov na kupovinu barem jednog automobila kada Vlada, kojom sam upravljaš, istim tim ljudima duguje desetine plata koje su krvavo zaradili? 

Da se razumijemo, ovo moje "laprdanje" uz pomoć novinarskog kritičkog pera neće piti nikakve vode kod tebe, Fadile. Mnogo je Fadila u ovoj zemlji da bi se oni uvrijedili na ovakva "piskaranja" običnih smrtnika. 

Raduje me samo jedno, ja barem imam mrvicu ljudskog dostojanstva. Ti i tvoje kolege, da ga imate, ne bi vam ni u najluđim snovima palo na um da kupite bilo kakav novi službeni automobil. Posebno kada vidite kako je ukusna pita iz pekare koja košta 1,50 KM.

Novinar: Haris Ahbabović


4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.