28.3.2017. 13:04
2
Nema "fešte" bez Džeke, Misketa, Barbareza i Hasana
Adis Hadzic
Amila Alijagic
Anel Keric
Armin Hasanbegovic
Bakir Tiro
Dario Mehmedovic
Edmir Skoric
Faruk Zametica
Haris Ahbabovic
Jasmin Ligata
Mirza Kolar
Muamer Tanovic
Nebojsa Viskovic
Omar Tipura
Sanel Konjhodzic
Sinan Sinanovic
Vedad Surkovic
Anketa Source.ba
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je još davne 1996. godine počela da igra svoje prve kvalifikacije, a bile su to kvalifikacije za Mundijal u Francuskoj 1998. godine.

Od tada, naš nacionalni tim je odigrao 10 kvalifikacionih ciklusa (sada je aktuelan 11. po redu), a samo jednom smo se uspjeli plasirati na jedno veliko takmičenje. Bilo je to prije tri godine kada smo igrali na SP u Brazilu. U tri navrata smo igrali baraž (jedan za SP, dva za EP), ali smo tri puta ispadali iz baraža, dva puta od Portugala, te jednom od Irske.

Prisjetili smo se kako je to nekada bilo i kako je to danas u reprezentaciji BiH, te šta nas očekuje u budućnosti, a Source.ba portal je zajedno sa preostalim kolegama novinarima iz BiH, ali i regiona, izabrao najbolji tim reprezentacije Bosne i Hercegovine svih vremena.

Nekada i sada

Za Source.ba portal danas su govorili Blaž Slišković i Fuad Muzurović, nekadašnji selektori BiH, kao i bivši reprezentativac BiH, Vedin Musić.

"Kvalitet je imala i nekadašnja reprezentacija, a i sadašnja reprezentacija ima kvalitet. Odnosi unutar reprezentacije su sada mnogo bolji i između samih igrača unutar tima. Svojevremeno smo tražili igrače po cijeloj BiH i gotovo da smo ih molili da igraju za reprezentaciju. Danas svi žele da igraju za BiH, a prije to nije bio slučaj. Nismo baš mogli stvoriti najbolji tim. Bilo je tu mnogo igrača koji su se opredijelili za Hrvatsku ili Srbiju", kaže za Source.ba portal Blaž Slišković.

"Ta nekadašnja reprezentacija je mogla ponuditi mnogo više i omogućiti da se plasiramo na jedno veliko takmičenje. Nije bilo kontinuiteta i kontinuiranog rada selektora, te je i to bio jedan od problema. Došlo je do nekih promjena kada je Baka Slišković stigao na mjesto selektora, pa je on bio dva puta u situaciji da se plasira na jedno veliko takmičenje. Ne mogu da nekadašnju generaciju zaboravim. Tu su igrali velikani bh. fudbala kao što su bili Baljić, Bolić, Salihamidžić ili Kodro", poručuje Fuad Muzurović.

"Sadašnja ekipa ima mnogo više nego što smo mi imali. Imaju jedan odličan sportski centar, daleko bolju organizaciju, bolje sponzore i sportsku opremu. Sadašnji tim je u velikoj prednosti u odnosu na nas. Mnogo toga je sada puno bolje nego što je bilo u naše vrijeme", poručuje Vedin Musić za Source.ba portal.

Malo nedostajalo da se kvalifikujemo na veliko takmičenje

Našim sagovornicima smo postavili pitanje šta je to nedostajalo nekadašnjoj reprezentaciji da se plasira na neko veliko takmičenje.

"Nedostajalo nam je iskustvo velikih utakmica da se plasiramo na neko veliko takmičenje. Nismo imali toliko važnih utakmica, kao što smo imali one protiv Danaca ili Srba. Izgorili smo u toj nekoj velikoj želji da odemo na veliko takmičenje. Igrači koji sada igraju u velikim klubovima imaju to iskustvo. U to vrijeme je Barbarez igrao u HSV-u, ali to nije isto kao danas kada Pjanić igra za Juventus, a Džeko za Romu. Današnji igrači ta iskustva prenose i na reprezentativne utakmice. Kvaliteta je bilo, ali je falilo iskustva", kaže Slišković.

"Falilo nam je sreće. Sve ostalo smo imali, imali smo odličan tim, imali smo vrijeme da se pripremimo za tu utakmicu sa Dancima, ali smo po meni nekako izgorili. Sve je bilo super dok nismo izašli na Koševo. Vidjeli smo da je sve puno i onda smo jednostavno izgorili od te želje i euforije. Jednostavno ti noge pokleknu, tako da nam se nije dalo. Falio nam je taj jedan gol, ali na kraju nismo uspjeli. Fudbal je takav", riječi su Vedina Musića.

Budućnost je dobra?

Kada je u pitanju budućnost našeg A tima, ne trebamo se brinuti, barem je to mišljenje nekadašnjih selektora i reprezentativaca.

"Nije loša budućnost A reprezentacije. Ti momci nose naboj BiH kao njihove zemlje, iako je veliki broj njih rođen van BiH. Oni imaju određene prednosti, jer su kao mladi počeli trenirati u evropskim klubovima, pa se kvalitetnije radilo i treniralo. Siguran sam da ćemo napraviti jednu novu dobru generaciju, perspektive ima", kaže Baka Slišković.

"Moraju se napraviti mnogo bolji uslovi za rad kako bismo napravili neku novu sjajnu generaciju koja će činiti A reprezentaciju u budućnosti. Jedno vrelo je prisutno u BiH, ovdje ima izuzetnih talenata, ali je potrebno više utakmica i iskustva. Nismo zadovoljni i sa našim klubovima, to bi moglo da bude bolje. Baza mora biti osigurana i uslovi moraju da budu bolji, kada je rad s tim momcima u pitanju", kaže za naš portal Fuad Muzurović.

"Oni koji su odrasli u BiH i koji su počeli karijere ovdje, imaju veću ljubav prema reprezentaciji. Pomalo se javljaju ti mladi momci i kvalitetni igrači. Naša zemlja ih je uvijek imala. Selektor to pomalo isprobava iz utakmice u utakmicu. Armin Hodžić i Riad Bajić igraju odlično. Uvijek ćemo imati dobre igrače, možda ne dobre kao što je Džeko, ali se nikad ne zna. Mnogi od tih igrača obećavaju", kaže Vedin Musić.

Najbolji fudbaler u historiji reprezentacije

A s obzirom da smo kreirali najboljih 11 u historiji bh. reprezentacije, te da su nam u tome pomogle i ostale kolege, naše sagovornike smo upitali jedno jednostavno blic pitanje: Koji je to najbolji fudbaler u historiji reprezentacije BiH?

"Zaista teško pitanje. Kada pogledam sve ono šta je postigao i šta je osvojio i na koji način je igrao, za mene je najbolji svih vremena Hasan Salihamidžić", kaže Slišković za naš portal.

"Hasan Salihamidžić je postigao mnogo toga. On je osvojio sve što se moglo osvojiti sa svojim Bayernom, a igrao je dobro i u reprezentaciji, te je bilo nepravedno prema njemu ono što su govorili da ne igra na pravom nivou kao u Bayernu. Edin Džeko je također postigao mnogo toga u svojoj karijeri. Možda ću biti nepravedan prema Hasanu, ali bih dao Džeki prednost", poručuje Muzurović.

"Mislim da je to Edin Džeko, iako smo odigrali samo dvije utakmice u reprezentaciji. Dvoumim se između njega i Salihamidžića, ali bih prednost na kraju ipak dao Džeki", ističe Vedin Musić za naš portal.

Najboljih 11 u historiji reprezentacije (anketa Source.ba sa kolegama novinarima):



Rezultati ankete:

1. Edin Džeko 17
2. Zvjezdan Misimović 17
3. Hasan Salihamidžić 16
4. Sergej Barbarez 15
5. Miralem Pjanić 13
6. Asmir Begović 11
7. Mirsad Hibić 11
8. Elvir Rahimić 9
9. Emir Spahić 9
10. Muhamed Konjić 9
11. Saša Papac 8
12. Elvir Baljić 8
13. Sead Kolašinac 7
14. Vedin Musić 6
15. Meho Kodro 5
16. Vedad Ibišević 5
17. Kenan Hasagić 4
18. Elvir Bolić 4
19. Mirza Varešanović 4
20. Mensur Mujdža 3
21. Zlatan Bajramović 2
22. Edin Mujčin 1
23. Adnan Gušo 1
24. Tomislav Piplica 1
25. Sejad Salihović 1

Novinar: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.