29.3.2017. 9:29
0
"Čini mi se da je kod Mirze Bašića i dalje sve na talentu. Nikako da pročepi, da se malo uozbilji"
FOTO: Source.ba
Dobre vijesti stižu iz Meksika gdje je Mirza Bašić osvojio Challenger u Guadalajari nakon što je u finalu pobijedio Denisa Shapovalova sa 2:0 u setovima.

Dobre su to vijesti i za Davis Cup reprezentaciju Bosne i Hercegovine pred mečeve protiv Holandije. U dobroj formi je i naš najbolje rangirani teniser, Damir Džumhur, koji iza sebe ima dobre turnire u Indian Wellsu i Miamiju.

Bašić ima predispozicije da bude među top 100


Za Source.ba portal je govorio nekadašnji selektor Davis Cup reprezentacije BiH, Daver Vranić, koji je pričao o Mirzinoj i Damirovoj karijeri, njihovom teniseru, napretku, ali i reprezentaciji BiH, te budućim teniskim nadama u BiH.

"Uvijek sam smatrao da je Mirza podjednako dobar kao i Damir, a u jednom momentu sam na njega čak tipovao da će prije Damira ući među top 100. Čini mi se da je Džumhur tokom karijere bio uporniji, malo je bio veći radnik, pa je sada ušao u top 100. Čini mi se da je kod Mirze Bašića i dalje sve na talentu, nikako da pročepi, da se malo uozbilji. Redovno ima serije kada igra dobro, ali ima serije kada igra loše. Ovdje se više ne radi o kvalitetu igrača, nego čisto da se, što se kaže, prione na posao. Ne da to sada bude zabava ili hobi, nego da se Mirza uozbilji. Potrebno je napraviti jak tim oko njega ljudi da on jednostavno unovči sve to. Nekako je nadomak top 100, ali nikako da ima taj kontinuitet. To je jedino što Mirzi fali. Mislim da bi on bez problema ušao u top 100 kada bi čvrsto odlučio da radi i da se maksimalno posveti tome", kaže Daver Vranić za Source.ba portal.

Džumhur i Bašić još uvijek imaju mnogo toga da naprave kako bi poboljšali svoju igru. Našeg sagovornika smo upitali šta je to što im trenutno najviše nedostaje.

"Kod Damira Džumhura se lagano sve kreće uzlaznom putanjom, on će veoma brzo biti među 50 najboljih. Bez obzira što i dalje ima nekih dijelova koji su slabiji, kao kada mentalno padne, ali se vidi pomak u odnosu na ranije i on samo napreduje. On radi na tome tako da vjerujem da će mu trebati još neko vrijeme kako bi se maksimalno posvetio i fokusirao na igru. Kada je gubio u par navrata mečeve u tri seta i kada je bio blizu, uvijek je odlučio taj neki pad koncentracije. To je nešto što Damir sigurno radi i mislim da će veoma brzo on biti među najboljih pedeset. Samo da izbaci te neke nepotrebne priče i razgovore, iako on to koristi kao neku vrstu pražnjenja. To mu pomogle, ali mislim da mu više odmogne", ističe Vranić.

"Mirza Bašić ima raskošan talenat i igra vrlo jednostavan tenis. On ima dva-tri vrlo razorna udarca koje sjajno koristi. Kod njega je potrebno da se samo više uozbilji i da radi na kondiciji. Ne znam s kim trenutno radi, ali se nekako čini kao da previše ima sinhronizacija u njegovoj karijeri. Samo da napravi malo ozbiljniji plan za nekoliko godina, da okupi ljude oko sebe i da uloži u sebe"
, kaže Daver Vranić za naš portal.

Budućnost nije tako dobra

Ipak, nekadašnji selektor Davis Cup reprezentacije BiH tvrdi da nam budućnost baš i nije sjajna, s obzirom da je sve manje talentovane djece širom zemlje.

"Kada je budućnost u pitanju, tu nam je slika tamna. Ne vidim nikoga od juniora ko dolazi, jednostavno je taj naš juniorski tenis posebno zakazao i to je ono što me brine. Ne vidim neku posebnu zainteresovanost djece. Taj broj djece je nekako manji u odnosu na godine ranije, a kvalitet djece od 12 ili 14 godina nije poseban. Poslije rata smo uvijek imali generacije vrhunske djece, ali je danas drugačije. Vrlo loš kvalitet i zabrinjavajući. To nije ni blizu generacija Damira ili Mirze. Kada ova generacija Davis kupa bude na izmaku, ja lično smatram da ne znam ko će ih zamijeniti. I ono što valja nam odlazi u druge zemlje, bolji su uslovi, što je i logično. Nisam previše optimista da ćemo u skorijoj budućnosti imati ovakvu generaciju kao sada", poručuje Vranić.

Za par dana BiH igra protiv Holandije u okviru 2. kola Prve grupe Euro-afričke zone Davis Cupa. Šanse protiv Holanđana su nam veoma dobre.

"Ako ćemo gledati ko je favorit, s obzirom da Mirza igra na vrhunskom nivou, Damir igra veoma dobro, mogu slobodno reći da smo mi favoriti, bez obzira što kod Holanđana igra Haase koji je bolje plasiran od svih naših tenisera. Ja bih čak rekao da su šanse 60:40 za nas. Igramo pred domaćom publikom, a Mirza nema problema kada ovako igra kako igra. Damir i Mirza su već pobjeđivali Robina Haasea, tako da nema nekih nepoznanica. Ako ne bude povreda, šanse su nam veoma dobre", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Daver Vranić, bivši selektor Davis Cup reprezentacije BiH.

Novinar: Haris Ahbbaović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.