22.5.2017. 17:44
5
Lako ti je Jordi padati u šesnaestercu kad i Primera ima svog Antonija Bandića iz Gruda
Iza nas su utakmice 9. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak u Premijer ligi BiH. Novo kolo je donijelo još jedan vječiti derbi, ali i neke komične stvari koje baš i nemaju veze sa fudbalom.

Sarajevo je na stadionu Asim Ferhatović Hase pobijedilo Željezničar sa 1:0 golom Amera Bekića, dok je Zrinjski na komičan način stigao do pobjede u Bijeljini protiv Radnika od 1:2. Krupa je napravila još jedno iznenađenje i u Tuzli slavila protiv Jagodićeve Slobode.

Rezultati 9. kola (Liga za prvaka)

Sarajevo - Željezničar 1:0 (Amer Bekić)
Radnik Bijeljina - Zrinjski 1:2 (Beširović / Kajkut 2)
Sloboda - Krupa 1:3 (Todorović / Koljić 2, Redžić)

1. Zrinjski 61
2. Željezničar 60
3. Sarajevo 59
4. Krupa 43
5. Sloboda 43
6. Radnik Bijeljina 40

Parovi posljednjeg 10. kola (28. maj, 17:00 sati)


Krupa na Vrbasu: Krupa - Sarajevo
Stadion pod Bijelim brijegom: Zrinjski - Sloboda
Grbavica: Željezničar - Radnik

Kada je u pitanju Liga za opstanak, Čelik i Vitez su napravili velike korake ka opstanku u društvu najboljih, dok je Metalleghe sada u gotovo bezizlaznoj situaciji nakon novog remija na formalnom domaćem travnjaku.

Rezultati 9. kola (Liga za opstanak)

Čelik - Olimpic 4:1 (Regoje, Dilaver 3 / Džugurdić)
Metalleghe - Široki Brijeg 0:0
Vitez - Mladost DK 3:0 (Rizvanović AG, Kokot, Livančić)

1. Široki Brijeg 36
2. Mladost DK 36
3. Čelik 34
4. Vitez 32
5. Metalleghe 31
6. Olimpic 23

Parovi posljednjeg 10. kola (27. maj, 17:00 sati)

Doboj Kakanj: Mladost DK - Metalleghe
Otoka: Olimpic - Vitez
Pecara: Široki Brijeg - Čelik

Navijači Mladosti brane svog kapitena, Bandićevo suđenje za historiju

Mnogo nevjerovatnih stvari ponovo se dogodilo tokom proteklog vikenda. Zrinjski je u Bijeljini, nakon zaostatka od 1:0 i s igračem manje, stigao do pobjede u 94. minuti nakon nepostojećeg penala kojeg je dosudio sudija Antoni Bandić iz Gruda. Ukoliko bismo napravili paralelu sa ekipama iz najjačih evropskih liga, sličan jedanaesterac sinoć je dosuđen Barceloni protiv Eibara, kada je Jordi Alba nakon nepostojećeg kontakta pao kao pokošen, pa je sudija pokazao na 11 metara.



Najkomičniji detalj viđen je u Vitezu gdje je kapiten Mladosti iz Kaknja, Mirza Rizvanović, postigao rijetko viđen autogol. S obzirom da su odmah počele prozivke kapitena kakanjskog tima, navijači Mladosti su stali u odbranu svog igrača:

"Naša Mladost je danas teško poražena od Viteza rezultatom 3:0. Prvi gol je nesretno i nespretno postigao jedan od onih koji su svoju odanost našem klubu dokazali i pokazali tamo gdje treba - na terenu, bezbroj puta. Zli jezici su odmah napali čovjeka o kojem ne znaju ništa. Svjesni smo u kakvom je stanju naš fudbal, svjedoci smo više lakrdija koje se dešavaju u gotovo svakom kolu. Najbolje smo sudijske nepravde, otvoreno povaljivanje, osjetili na svojoj koži bezbroj puta. No, prije nego kažete nešto o čovjeku koji je tema brojnih naslova nakon tog autogola, da vam mi kažemo par stvari o njemu: Rizvanović Mirza s nama je pune tri godine, dio je šampionske generacije FK Mladost koja je prvi put ikada uvela naš klub u BHT Premijer ligu. Rizvanović Mirza je čovjek koji se ne štedi, ni na treningu, ni sebe ni druge, ide do kraja i ide maksimalno jako. Rizvanović Mirza je išao glavom gdje mnogi ne bi ni pomislili da idu kopačkom, sve za svoj tim, za svoje saigrače, za svoje navijače. Rizvanović Mirza je čovjek bez mrlje u karijeri, bez ijednog jedinog detalja koji bi njegovo ime stavio u negativan kontekst. Rizvanović Mirza je naše povjerenje stekao davno, na bezbroj načina, i jedna mala sitnica kakva je ovo ni najmanje ne dovodi u sumnju njegovu odanost i njegov kvalitet. Mirza je divna osoba, otac i muž, prijatelj i to najbolje znaju oni koji ga poznaju, mi imamo čast i sreću da smo jedni od tih. Još uvijek vidimo njegove suze onog sedmog juna kada smo skupa izborili tu veliku pobjedu, to su bile suze sreće, iskrene kakav je i sam naš Rizva. Rizva, glavu gore, dušmana je bilo i biće, idemo dalje u nove tekme i nove pobjede. Legija te voli", saopćenje je navijača kakanjske Mladosti nakon utakmice u Vitezu.



Gotovo 11.500 pratilo je utakmice proteklog vikenda, što je nešto manje od 2.000 ljudi po utakmici. Najviše publike je očekivano bilo na derbiju Sarajeva i Želje (8.000), iako je to jedan od najslabije posjećenih vječitih derbija u posljednje vrijeme. Najmanje publike je bilo na meču Vitez - Mladost DK (250).

Prvi golgeter lige je i dalje Ivan Lendrić iz Željezničara sa 18 golova, pa je izvjesno da će Lendrić, po drugi put u svojoj karijeri, ponijeti titulu najboljeg strijelca BHT Premijer lige. Prvi put je to napravio prije nekoliko godina u dresu Zrinjskog. Elvir Koljić je zabio 13 golova, dok je 11 golova postigao Sulejman Krpić, koji je tokom zimskog prelaznog roka potpisao za švedski AIK.


Idealnih 11 Source.ba portala (9. kolo)

GOŠK ispred Bosne, Karioke se žale na suđenje u Orašju

Čudne stvari su se dešavale i u Prvoj ligi FBiH, pa nije ni čudo što su neki od najvećih funkcionera u NSBiH na stol stavili svoje ostavke. Među njima su Dino Begić, predsjednik NSBiH, te predsjednik Komisije za sudije i suđenje, Ibrahim Hasanbegović, i direktor takmičenja, Elmir Pilav.

Bosna iz Visokog se žestoko žalila na suđenje protiv Orašja, pa su Karioke tvrdile da su teško oštećene na ovoj utakmici u korist GOŠK-a iz Gabele. Bosna je poražena na gostovanju na 2:1 i sada je upravo GOŠK prvi favorit za ulazak u Premijer ligu. Podsjećanja radi, delegat na utakmici u Orašju je bio Filip Jelavić, inače čovjek koji živi u Gabeli, gradu iz kojeg dolazi GOŠK, najveći rival Bosne za ulazak u Premijer ligu BiH.

Kada smo kod Prve lige FBiH, tri kola do kraja šampionata sada je na čelu GOŠK sa 49 poena, a bod manje na drugoj poziciji ima visočka Bosna. Treća je Sloga iz Siminog Hana sa 45 bodova. U narednom kolu Bosna na Lukama dočekuje Velež, dok GOŠK u Gabeli dočekuje ekipu Budućnosti, koja se ujedno grčevito bori za opstanak.

Parovi Prve lige FBiH do kraja:

28. kolo (24. maja)
Bosna Visoko - Velež
GOŠK - Budućnost Banovići

29. kolo (27. maja)
Novi Travnik - Bosna Visoko
Orašje - GOŠK

30. kolo (3. juni)
GOŠK - Velež
Bosna Visoko - Goražde

Pripremio: Haris Ahbabović


5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.