10.6.2017. 16:55
18
Sami smo sebi izbili zub!
FOTO: sdna.gr
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela sinoć na Bilinom polju da pobijedi Grčku, pa je sada upitan odlazak našeg nacionalnog tima na SP u Rusiji.

Bivši prvaci Evrope su u Zenicu stigli samo sa jednim ciljem - biti neporažen i teren napustiti podignute glave. Grcima je to na kraju uspjelo, pa su i dalje ispred nas na tabeli, sa ipak boljim šansama da se nađu u baražu, s obzirom da je teško očekivati da će Belgija ispustiti prvo mjesto u ovoj grupi, i bez obzira na to što gostuju i u Atini, ali i u Zenici. Teško je vjerovati da Belgijanci mogu izgubiti obje te utakmice.

Mnogo toga se desilo tokom i nakon sinoćnje utakmice BiH - Grčka, pa je čovjeku nekako i teško da bilo šta napiše nakon sinoćnjih dešavanja. Potrebno je bilo sačekati barem nekoliko sati kako bi se glava ohladila i kako bi se mogle naći realne rečenice koje će opisati sinoćno stanje u Zenici.

Nakon šest odigranih kola u grupi H, Belgija je vodeći tim sa 16 bodova, Grci imaju četiri manje, dok naš nacionalni tim ima 11 poena. Kipar, Estonija i Gibraltar su već odavno izgubili sve šanse za bilo kakav povoljniji plasman. 

Selekcija BiH do kraja gostuje na Kipru, gostuje u Portugalu kod Gibraltara, dočekuje u Zenici Belgiju, te u posljednjem kolu ide u Tallinn na megdan Estoncima. Grci dočekuju Estonce, potom Belgijance, idu u goste Kipru, te dočekuju Gibraltar. Mnogo toga će se znati nakon utakmice koju će Grčka odigrati u Atini protiv reprezentacije Belgije, s obzirom da nakon Grčke naš tim igra upravo protiv Belgijanaca. Sve u svemu, više nemamo sve u svojim rukama, pa ćemo sada morati čekati neki kiks Grčke kako bismo isti iskoristili.

Neke stvari sinoć jednostavno nisu štimale, pa ćemo redom pokušati da u kratkim crtama pojasnimo koji su to razlozi sinoćnjeg (samo) remija protiv Grčke koji nam je sada umanjio šanse da se plasirano na Mundijal u Rusiji.

1) Potpuni taktički fijasko selektora Mehmeda Baždarevića

Vjerovatno ključni razlog što sinoć nismo uspjeli da pobijedimo Grke. Uostalom, posebno brine Mešina izjava nakon utakmice kako je bilo teško igrati protiv reprezentacije Grčke. Bože dragi, kao da to nismo očekivali i kao da smo znali da će sve ići kao po loju. Nađite mi barem jednog selektora na Planeti koji zna da Grčka ne igra dosadno, destruktivno, odbrambeno, te sa mnogo prekida, sa mnogo prljavih poteza i startova. Našem selektoru je to, barem po njegovoj izjavi nakon utakmice, bila nepoznanica.

"Teško je igrati protiv reprezentacije koja nije došla igrati fudbal. Nismo bili ubjedljivi i agresivni, iznenadili su nas ovakvom igrom, iako smo se imali htijenje, želju i borbenost. Morali smo biti tačniji i tečniji u napadu. Ipak, zadovoljit ćemo se s ovim neriješenim rezultatom i idemo dalje", rekao je Baždarević nakon utakmice.

Selektora jednog ozbiljnog nacionalnog tima iznenadila prljava igra reprezentacije Grčke koja je gotovo na identičan način bila prvak Evrope prije 13 godina?! Zanimljiva konstatacija nakon utakmice. Stoga i ne čudi što se nakon šest odigranih kola nalazimo upravo iza Grčke na tabeli. 

2) Izmjene koje su iznenadile sve

Poslije sinoćnje utakmice, iskreno, najviše mi je žao Kenana Kodre, koji je na neopravdan način bio žrtva čudnih izmjena selektora Baždarevića. Prvo nikome nije bilo jasno zbog čega je klasični napadač zamijenio Senada Lulića nakon njegove povrede, iako smo u timu tada imali Džeku i Ibiševića (dva klasična špica), a onda nikome posebno nije bilo jasno to kada je selektor odlučio da izvede Kodru, a onda umjesto njega uvede Muhameda Bešića.

Meni je, primjera radi, sinoć dobro zasmetalo to što na poziciji lijevog krila u službenim papirima (prošireni spisak se ne broji) nismo imali Harisa Duljevića, koji bi (ubijeđen sam u to) bio lijepa zamjena za Senada Lulića i koji bi napravio mnogo pometnje među Grcima na toj lijevoj strani, koja je za Kenana Kodru bila potpuno neprirodna, iako je napadač Osasune odigrao solidnu utakmicu.

Mato Jajalo je, primjera radi, očigledno morao da bude izveden, jer je vezni red taj koji je sinoć zakazao u nekoliko navrata, pa se nešto ranije trebalo pokušati sa njegovom izmjenom. Cijela nacija je ostala iznenađena izmjenama selektora Baždarevića. Lako je biti general nakon bitke, ali svi navijači Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju pravo na kritiku, jer su upravo oni ti koji plaćaju visoke cijene karata kako bi gledali utakmice reprezentacije. Ne plaća NSBiH njima da dolaze na tribine.

3) Visoko postavljena grčka odbrana - još jedan "suprajs"

Iako prema naprijed i nisu imali nekih posebnih želja, Grci su visoko izvukli svoju odbranu što je napravilo potpunu pometnju između našeg veznog reda i napadača. U pojedinim dijelovima utakmice vezni red je bio potpuno odsječen od napada, pa smo vrlo teško dolazili u situaciju da imamo kakvu - takvu priliku za gol. 

Iznenadilo je to, kao što smo već rekli, i selektora Mehmeda Baždarevića, ali je već na poluvremenu utakmice bilo jasno da će Grci tako igrati do kraja utakmice i da je to početna zamisao njihovog selektora Michaela Skibbea. I nakon poluvremena nismo imali odgovora na takvu visoko postavljenu odbranu selekcije Grčke, pa se i u drugom poluvremenu čekala prava vječnost kako bi stigli do gola Grčke i kako bi napravili izglednu priliku.

Vezni red nije ponudio mnogo toga, nije bilo adekvatne sinhronizacije među našim napadačima, pa se sve nekako svodilo na individualne poteze i akcije koji su u konačnici rezultirale time da je utakmica okončana bez golova. Gojko Cimirot i Haris Medunjanin su morali biti dio našeg veznog reda kako bi se barem nešto promijenilo u ovoj utakmici i kako bi Miralem Pjanić bio rasterećen. Nedostajalo nam je i jedno prodorno krilo (već spomenuti Duljević koji nije bio ni na spisku za ovu utakmciu) koje je moglo da nešto promijeni na ovoj utakmici.

4) Nasjeli smo na smišljene grčke provokacije

Još jednom se vraćamo na početak teksta. Bilo je za očekivati da će Grci igrati prvljavo i na ovoj utakmici i da su to, jednostavno, oni. Također bi potpuno suludo bilo opravdavati ono što su neki naši pojedinci sinoć napravili nakon utakmice, a posebno se to odnosi na pomoćnika selektora Baždarevića, Francuza Stephana Gillija. Da li je iko od vas razmišljao o tome kakva nas kazna očekuje nakon ove utakmice i ko će sve od naših fudbalera i članova Stručnog štaba dobiti suspenziju?

Grci su, uostalom, pokazali gostoprimstvo i kakva su ekipa još daleke 1996. godine kada su našu reprezentaciju smjestili u hotel u kojem se organizovala svadba. Na svakom narednom gostovanju u Grčkoj naša selekcija je imala ozbiljnih problema, a naši navijači su često bili napadnuti od strane grčkih navijača.

Grčka je uspjela u svojoj namjeri. Uspjeli su da isprovociraju naše momke, što se u ponedinim dijelovima utakmice itekako vidjelo, pa su na kraju stigli do svog cilja - osvojili su bod. Nama je, izgleda, više bilo bitno da se za nešto svetimo, nego da se posvetimo utakmici i da lako pobijedimo Grčku i tako se primaknemo plasmanu na SP. Upravo ta osveta nas je, jednim dijelom, i koštala pobjede u sinoćnjoj utakmici. 

5) Igra i pristup sa kojim ne možemo pobijediti Belgiju

Već smo rekli da mnogo toga sada zavisi od Grčke, koja je u boljem položaju od naše reprezentacije i koja sada ima sve u svojim rukama. Uz ovakvu igru, kao sinoć protiv reprezentacije Grčke, teško da se može pobijediti selekcija Belgije u Zenici.

S obzirom da se možemo nadati "kiksu" Grčke protiv Belgijanaca u Atini, onda bi naša selekcija morala da pobijedi Belgiju, ili u nekim drugim okolnostima da osvoji barem jedan bod, ako Belgija ranije slavi na Karaiskakisu. 

Očigledno je da se nešto mora mijenjati, a posebno se to odnosi na vezni red koji sinoć nije bio na visini zadatka, pa smo u nekoliko navrata gledati mučna preskakanja igre koja na kraju nisu dala poseban rezultat. Miralem Pjanić jednostavno ne može sam da igra u veznom redu i potreban nam je još jedan virtuoz koji zna sa loptom kako bi napadači bili hranjeni loptama. Sinoć osim Pjanića nikoga takvog nismo imali u veznom redu.

6) Trebaju nam brži fudbaleri

Protiv Estonije, Kipra ili Gibraltara to nekako i ide, ali protiv Belgije i Grčke vrlo teško. Očito je da u našem timu nedostaje nekoliko brzih fudbalera koji imaju tu sposobnost da probiju po boku i da naprave problem ozbiljnijim selekcijama. 

Već smo spomenuli Duljevića koji spada u takav tip igrača, a vidjelo se da sinoć itekako nedostaje i Sead Kolašinac, koji je svojim robusnim stavom mogao sinoć da napravi problema Grcima po lijevoj strani. 

Višća je na desnoj strani odradio svoj posao, ali napadači nisu odgovorili na njegove akcije. Preko lijeve strane gotovo da nismo napravili ništa, a nije krivac Kodro koji ionako nije čovjek koji igra na toj poziciji. Na klupi za rezerve je možda bilo i boljih rješenja, ali kasno je sad za bilo kakvu vrstu mudrovanja. Dva boda koja smo sinoć prosuli, ozbiljno bole.

7) Balkanski mentalitet 

Ono što se dogodilo nakon utakmice niko normalan ne može opravdati. I bez obzira što je i meni, kao i većini navijača u BiH, drago jer smo istukli Grke (koji su to svakako zaslužili), ali treba biti realan i priznati da to baš i nema neke veze sa sportom i fudbalom, a Boga mi i sa šansama da odemo na SP.

Sada se očekuje reakcije UEFA-e, odnosno FIFA-e, pa ćemo vidjeti kakvu ćemo kaznu zaraditi nakon sinoćnje tučnjave ispred tunela stadiona Bilino polje.

Te nemile scene, priznali vi to ili ne, su samo bile odraz naše nemoći na travnjaku protiv ekipe koja je znala po šta je došla. Mi smo, izgleda, sinoć došli samo po osvetu, ali ne da pobijedimo Grke na zelenom travnjaku, nego da se "pošaketamo" s njima. Zbog toga i jesmo tu gdje jesmo - sa umanjenim šansama da se plasiramo na SP u Rusiji.

8) Izgubljeni Rizzoli, a nije mu prvi put

Nicola Rizzoli je jedan od sudija koji zna svojim odlukama da izludi sve navijače na svijetu. Slične gluposti pravio je svojevremeno na utakmici Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayerna kada je na komičan način isključio fudbalera Uniteda.

Sinoć je očigledno napravio nekoliko grešaka, a u nekoliko navrata je svijetla obraza mogao da pokaže na bijelu tačku zbog igranja rukom igrača Grčke. Grci su barem u četiri ili pet navrata sinoć igrali rukom u svom kaznenom prostoru, ali Rizzoli nije to sankcionisao kao najstrožiju kaznu.

Bilo je i nekoliko očiglednih prekršaja i igranja rukom izvan šesnaesterca, ali Rizzoli ni to nije dosudio. Daleko mu bilo Bilino polje i da ga više nikada ne vidimo. 

Svoj kvalifikacioni put nastavljamo 31. augusta kada na Nikoziji gostujemo kod Kiprana. Grci će u istom kolu dočekati Estonce. Početkom septembra gostujemo kod Gibraltara, dok će Grčka igrati protiv selekcije Belgije. 

7. oktobra mi igramo protiv Belgije, a Grčka ide u goste Kipru, dok tri dana kasnije igramo u gostima kod Estonije, dok Grci dočekuju Gibraltar. Utakmice naše i grčke selekcije sa Belgijom će vjerovatno odlučiti putnike na Mundijal u Rusiji.

Novinar: Haris Ahbabović


18
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.