14.6.2017. 14:05
1
Od 1. jula Drina jedina 4,30 KM, Aura Gold 4,70 KM: Niko ne polaže račun kako se troše pare, samo se govori: 'Daj, daj, daj'
Iz Uprave za indirektno oporezivanje je najavljeno novo poskupljenje cigareta iz asortimana Fabrike duhana Sarajevo za 0,20 KM od 1. jula ove godine.

Pored cigareta Fabrike duhana Sarajevo, poskupljenje je najavio i TDR d.o.o Sarajevo, čiji proizvodi bi trebali biti skuplji od 5. jula ove godine. Nakon tradicionalnog godišnjeg poskupljenja cigareta u BiH, kompanija Philip Morris je već 1. juna povećala cijene 19 vrsta svojih cigareta za 10 ili 20 feninga.

Nova poskupljenja nemaju nikakve veze s onim koja će se desiti naredne godine. Za Source.ba portal danas je novo poskupljenje cigareta prokomentarisala Svetlana Cenić, ekonomski ekspert i analitičar.

"Proizvođači duhana su odlučili da ne podižu za čitav iznos cijene cigareta, nego da to razlome, pa da potrošači to lakše podnesu, jer im je strahovit pad na legalnom tržištu prodaje. Nelegalno tržište je došlo na 40% upravo zbog ove strukture akciza. Akcize se sastoje iz dva dijela, to je onaj procentualni dio koji ide na obim i dio koji ide na količinu, odnosno koji ide po hiljadu komada cigareta".

"Taj iznos je sada veći nego što je imala Hrvatska kada je ušla u EU. Znači, mi smo veći katolici od pape, radimo sami protiv sebe. Ne mislim ja da je duhan nešto sjajno - bajno, ali govorim samo da strahovito mnogo gubimo i da smo izgubili 500 miliona KM tih prihoda u prošloj godini. Prošle godine je povećana akciza 10%, a pad je prihoda 2%. Vidi se onda da nešto nije uredu, a tržište samo raste"
, kaže Svetlana Cenić za naš portal.

Od početka 2018. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u našoj zemlji, a koje će morati biti usklađene s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu. 

"Pitanje je sada ko tu treba za koga da radi? Valjda država treba da brine za svoje prihode, slično su uradile Albanija i Makedonija. Makedonija, primjera radi, ima kandidatski status, a mi nismo popunili još ni aplikaciju, a dižemo akcize kao da ćemo u EU. Što se tiče goriva, stigao je izvještaj i on je sada u Parlamentu. Svi oni koji su rekli da to nije osam milijardi KM - to jeste osam milijardi. Znate li koliko se puteva može napraviti za osam milijardi KM? Ovi obični putevi su makar mogli biti bez rupa. Nažalost, nemamo ni to. Na šta je potrošen onda taj novac, još samo da nam to kažu?! Niko ovdje ne polaže računa kako se troše pare. Samo se govori: 'Daj, daj, daj...' Ispred nas su na ljestvici pušača po broju stanovnika Belgija i Luksemburg, ali je kod njih duhan jeftiniji nego kod nas"
, kaže Svetlana Cenić za Source.ba portal.





Pitanje je šta se trenutno dešava na polju aktuelnih akciza o kojima se govori mjesecima. Podsjećanja radi, Stranka demokratske akcije, zajedno sa SNSD-om, je najglasnija kada je u pitanju usvajanje i uvođenje novih akciza, a za iste su i predstavnici EU koji ubjeđuju naše ljude kako bi potpisali spomenute akcize i kako je to dobro nas. Veći dio javnosti u BiH je protiv novih nameta i akciza.

"Traži se kako hvatati poslanike, jer je u Parlamentu bilo 21 prema 14. Ako je visoki predstavnik EU sebi dao za pravo da ide u Cazin kako bi ljude ubjeđivao da uvedu nove akcize, kako onda drugačije da nazovem sve to nego hvatanjem. Sebi su sada dali vremena da vide kako će ih uhvatili, te da malo pokušaju kod ostalih finansijera da ublaže uslove. Sada je vrelo ljeto, pa se neće mnogo raspravljati o tome. A onda na jesen ponovo idemo u kuknjavu kako nema para i kako je kolaps. To je scenarij koji se gleda svake godine. Hajmo gospodo sjesti, pa vidjeti šta nam je činiti, ali nemojte nam slati konsultante koji ni na mapi ne znaju pronaći BiH i koji ne poznaju mentalitet ovih ljudi i prilike u našoj zemlji", rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal Svetlana Cenić.

Novinar: Haris Ahbabović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.