15.8.2017. 14:43
0
Dinamo Zagreb vrijedi k'o cijela BHT Premijer liga: Ovo su najskuplji fudbaleri u Premijer ligi BiH
Transferi su ovo ljeto premašili sve granice razuma, pa tako imamo već jedan transfer preko 200 miliona eura. U pitanju je prelazak Brazilca Neymara iz Barcelone u PSG za vrtoglavih 222 miliona eura.

Ustaljena praksa je postala da ne možete kupiti ni polovnog igrača danas bez nekih 30 ili 40 miliona eura, čemu svjedoči još jedan transfer kojeg je nedavno napravila Blaugrana. Naime, Paulinho je iz kineske Superlige stigao na Nou Camp za 40 miliona eura.

Poznata stranica Transfermarkt je mjesto gdje se vrte i određuju cijene svih fudbalera koji igraju na Planeti, ali kako kažu kolege sa Otoka, malo ko od ozbiljnijih klubova se povodi za ovim sajtom. 

Web stranica Transfermarkt je osnovana u maju 2000. godine od strane Matthiasa Seidela. U 2008. godini, Axel Springer je preuzeo udio od 51% na web stranici. Međutim, Seidel je zadržao 49% dionica. Verzija na engleskom jeziku je započela s radom 2009. godini. Web stranica sadrži rezultate, vijesti o prijelazima igrača, te vrijednosti igrača. Istraživački centri su otkrili da su "glasine" o transferima igrača uglavnom tačne.

Iz Transfermarkta kažu kako vrijednost igrača određuje kvalitet, a ne kvantitet. To znači da se konstantno raspravlja o vrijednosti igrača i u jednom trenutku (najčešće dva, a najviše četiri puta godišnje) nove vrijednosti igrača se unose, a svaku promjenu mora odobriti neki od članova odbora za takve odluke.

Kada su u pitanju faktori koji odlučuju koji će fudbaler koliko novca da vrijedi iz Transfermarkta tvrde da su to sljedeće stvari: Podaci o učinku na terenu, dob, pozicija, klub, liga, reprezentacija, novac isplaćen na transfere tog igrača u prošlosti i potencijalni transferi u budućnosti, faktori povezani s marketinškom vrijednosti igrača i njegova perspektiva u budućnosti. Učinak na travnjaku podrazumijeva sve, od minutaže koju je igrač proveo u igri, pa do golova i asistencija. Ipak, pojedini izvori tvrde da veliki utjecaj na Transfermarkt imaju i razne menadžerske agencije koje nekontrolisano "napucavaju" cijene svojim fudbalerima.

Cijena jednog fudbalera služi kao pretpostavka koliko bi taj fudbaler u budućnosti mogao da vrijedi, a iz Transfermarka tvrde kako o cijeni igrača odlučuju i forumaši koji prate fudbal širom svijeta. Svaki igrač iz najjače lige na svijetu ima svoju temu na forumu, dok igrači iz, primjera radi, balkanskih liga nemaju zasebne teme na forumu, ali su iz svake lige sabrani u jednu temu i tu se raspravlja o njihovim cijenama. 

Vlasnik portala priznao je u više navrata da su razni savjetnici i menadžeri igrača pokušali direktno utjecati na vrijednosti igrača koje zastupaju, međutim, Matthias Seidel uvjerava javnost da nikada nisu podlegli pritiscima sa strane. Ipak, upitna je objektivnost oko određivanja tržišne vrijednosti pojedinih fudbalera. Također postoje informacije da za svaku zemlju "trećeg svijeta" kada je fudbal u pitanju postoje ljudi koji proizvoljno određuju vrijednosti fudbalera, iako to iz Transfermarka nikada direktno nisu potvrdili. 

Trenutno 10 najskupljih fudbalera po Transfermarku:

1. Lionel Messi, Barcelona = 120 miliona eura
2. Cristiano Ronaldo, Real Madrid = 100 miliona eura
3. Neymar, PSG = 100 miliona eura
4. Luis Suarez, Barcelona = 90 miliona eura
5. Antoine Griezmann, Atletico Madrid = 80 miliona eura
6. Gareth Bale, Real Madrid = 80 miliona eura
7. Robert Lewandowski, Bayern Munchen = 80 miliona eura
8. Paul Pogba, Manchester United = 75 miliona eura
9. Eden Hazard, Chelsea = 75 miliona eura
10. Gonzalo Higuain, Juventus = 75 miliona eura

Kada su u pitanju najvrijedniji klubovi po Transfermarktu, prve dvije pozicije pripadaju španskim gigantima, Real Madridu i Barceloni.

Top 10 najvrijednijih klubova po Transfermarktu:


1. Real Madrid = 714,8 miliona eura
2. Barcelona = 696,5 miliona eura
3. Manchester City = 615,25 miliona eura
4. Bayern Munchen = 603,4 miliona eura
5. Chelsea = 592,3 miliona eura
6. PSG = 582,75 miliona eura
7. Arsenal = 574 miliona eura
8. Manchester United = 552,6 miliona eura
9. Atletico Madrid = 511 miliona eura
10. Juventus = 495,9 miliona eura

Kada su u pitanju fudbaleri iz Bosne i Hercegovine koji nastupaju u inostranstvu ili eventualno bh. klubovima, lista najskupljih je sljedeća:

Top 10 najskupljih bh. fudbalera po Transfermarku:

1. Miralem Pjanić, Juventus = 40 miliona eura
2. Edin Džeko, Roma = 22 miliona eura
3. Sead Kolašinac, Arsenal = 15 miliona eura
4. Asmir Begović, Bournemouth = 8 miliona eura
5. Edin Višća, Istanbul Basaksehir = 8 miliona eura
6. Senad Lulić, Lazio = 7 miliona eura
7. Muhamed Bešić, Everton = 5 miliona eura
8. Riad Bajić, Udinese = 5 miliona eura
9. Armin Hodžić, Dinamo Zagreb = 4,5 miliona eura
10. Ervin Zukanović, Genoa = 3,5 miliona eura

Nijedan fudbaler iz BHT Premijer lige ne prelazi cifru od jedan milion eura kada je u pitanju vrijednost fudbalera.

Top 10 najskupljih fudbalera po Transfermarktu iz Premijer lige BiH:

1. Kenan Pirić, Zrinjski = 900 hiljada eura
2. Nemanja Bilbija, Zrinjski = 800 hiljada eura
3. Vedran Kjosevski, Željezničar = 800 hiljada eura
4. Marko Mihojević, Sarajevo = 800 hiljada eura
5. Luka Menalo, Široki Brijeg = 700 hiljada eura
6. Ognjen Todorović, Zrinjski = 600 hiljada eura
7. Amer Ordagić, Sloboda = 600 hiljada eura
8. Saša Novaković, Sarajevo = 500 hiljada eura
9. Jovan Blagojević, Željezničar = 500 hiljada eura
10. Asim Zec, Željezničar = 500 hiljada eura

Top 5 najskupljih klubova po Transfermarku iz Premijer lige BiH:

1. FK Sarajevo 8,65 miliona eura
2. NK Zrinjski 8,05 miliona eura
3. FK Željezničar 7,75 miliona eura
4. NK Široki Brijeg 5,53 miliona eura
5. FK Sloboda 5,48 miliona eura

Koliko su HNL i srbijanska Superliga ispred nas govore podaci da Dinamo Zagreb vrijedi 56,7 miliona eura, dok Hajduk vrijedi 22,9 miliona eura. Rijeka također vrijedi preko 20 miliona eura. U Srbiji, Partizan vrijedi preko 20 miliona eura, dok Crvena zvezda vrijedi malo manje od 20 miliona eura. Kada su u pitanju najskuplje procijenjeni fudbaleri iz regiona, Ante Ćorić vrijedi oko 10 miliona eura, dok Filip Benković vrijedi oko sedam miliona eura.

Pripremio: Haris Ahbabović


Da li su cijene fudbalera na Transfermarktu realne?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.