4.9.2017. 13:09
4
Belgijanci dolaze sa drugim timom u Sarajevo: Hajmo mi prvo završiti ovo sa Belgijancima, a Bogami će biti teško u baražu ko god da tamo bude
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Portugalu pobijedila selekciju Gibraltara rezultatom 0:4, pa je barem malo saprana gorčina nakon šokantnog poraza od Kipra.

Dobra stvar u cijeloj priči je ta da je selekcija Belgije sinoć na Karaiskakisu pobijedila Grčku i tako se plasirala na Mundijal u Rusiji, a našem nacionalnom timu su tako povećali šanse da se plasiramo u baraž.

Za Source.ba portal danas su govorili nekadašnji fudbaler i legenda Sarajeva, Predrag Pašić, te bivši trener FK Željezničar, Dino Đurbuzović.

"Ostaje žal jer se ispostavilo da su ovi bodovi koje smo prosuli na Kipru bili još važniji nego što smo pretpostavljali. Sinoć je bila rutinska pobjeda u Portugalu, ali su utakmice sa Grčkom i Kiprom pokazale da naš tim u psihološkom smislu nije bio dovoljno pripremljen i motivisan. Prvi problem je nastao na utakmici sa Grčkom, gdje nismo pokazali dovoljno žara i želje za pobjedom, a to se desilo i protiv Kipra. Šanse su nam malo bolje, iako je teško što moramo dobiti naredne dvije utakmice. Možda je malo bolje što se Belgija kvalifikovala, pa će sada dati šansu nekim igračima koji do sada nisu igrali. Ipak, i dalje mislim da će biti veoma teško protiv Belgije. Po kvalitetu jesmo sposobni da pobijedimo Belgiju, ako ponudimo maksimum na toj utakmici", rekao je Predrag Pašić za Source.ba portal.

"Razočarani smo pristupom i igrom na utakmici protiv Kipra, ta utakmica nas je sve srozala. Sinoćnji rezultat je pozitivan, ali nije spektakularan, to je sve bilo za očekivati. Ništa nije funkcionisalo kako treba na Kipru. Ovu sinoćnju utakmicu smo trebali da dobijemo i dobili smo je, iako to ništa nije sjajno bilo. Dolazimo sada na utakmicu koja je biti ili ne biti. Treba se sada malo smiriti, malo sačekati, ne kritikovati i ne hvaliti previše. Sada je na nama da pokažemo šta uraditi poslije dobrog rezultata", ističe Dino Đurbuzović za Source.ba portal.

Kao što smo već naglasili, Belgija je i matematički osigurala plasman na SP u Rusiji, pa se sada nadati da neće doći u najjačem sastavu u Sarajevo. Ipak, ono što zabrinjava je to da Belgija ima toliko dobrih fudbalera da i njihov treći tim izgleda zastrašujuće.

"To je ekipa koja ima ogroman kvalitet jer svi igrači imaju preko 50 zajedničkih utakmica. Imaju jako veliku širinu, pa će biti i ti drugi igrači više motivisani nego prva ekipa. Ukoliko mi damo svoj maksimum, u stanju smo da pobijedimo Belgiju, bez obzira u kojem god oni sastavu bili", kaže Pašić.

"Belgija je jedna od najboljih ekipa na svijetu. Svi ti igrači će igrati na pobjedu. Oni to imaju u genima da igraju dobro za svoj tim, dok mi ponekad podbacimo. Kod njih se ništa ne dešava slučajno, oni svaku utakmicu idu na pobjedu. Bit će to izuzetno teška utakmica, ko god da bude igrao protiv nas, jer imaju sigurnost, dok je to za nas jedna velika obaveza. Utakmica će se, kako sam shvatio, igrati na Grbavici gdje je atmosfera slična kao u Zenici. Da će sve to biti lako, Bogami neće", ističe Đurbuzović.



Mnogo je kritika nakon poraza u Nikoziji bilo na račun selektora Mehmeda Baždarevića i njegove čudne postavke fudbalera. Predraga Pašića smo upitali da li je Meša isključivi krivac zbog blamaže na Kipru.

"Uvijek pravimo grešku kada krivimo samo selektora, ne može samo on biti kriv. Krivicu snose svi zajedno, i igrači i selektor"
, kaže Pašić.

U slučaju, hipotetički govoreći, plasmana u baraž, i tamo nas mogu očekivati zaista teški protivnici kao što su Italija, možda Holandija, a možda čak i Portugal ukoliko u posljednjem kolu ne pobijedi Švicarce.

"Veliki bi problem bi bio igrati protiv Italije. Holandija se čini ekipom koja bi mogla da se pobijedi. Potrebno nam je i malo sreće u izvlačenju da dobijemo reprezentaciju koja je po jačini slična nama", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Predrag Pašić.

"Baraž je jako nezgodan, sve su jake ekipe tamo. Ova naša ekipa ima izuzetno kvalitetne igrače. Moramo motivisati te igrače da za BiH igraju kao za svoje klubove. Iskreno, ne bih volio da igramo ni sa jednom tom reprezentacijom. Hajmo mi prvo završiti ovo sa Belgijancima, a Bogami će biti teško u baražu ko god da tamo bude", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Dino Đurbuzović.

Podsjećanja radi, 7. oktobra ove godine (vjerovatno) na Grbavici igramo protiv selekcije Belgije, dok tri dana kasnije u Tallinnu igramo protiv selekcije Estonije. Utakmice baraža za odlazak na SP se igraju u mjesecu novembru ove godine.

Novinar: Haris Ahbabović

Reprezentacija BiH će se plasirati u baraž?
Da
Ne
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.