24.9.2017. 9:49
1
Gdje su danas i šta rade nekadašnje bh. misice: Imala sam mnogo sreće, pa na zaposlenje nisam dugo čekala
Izbor za miss Bosne i Hercegovine je svakako najpoznatije takmičenje u našoj zemlji kada je u pitanju takmičenje ljepote, a osim toga veliku pažnju djevojaka, koje odluče da krenu putem manekenstva, zauzima i takmičenje koje nosi naziv Miss Earth BiH.

Kada smo već kod Izbora za miss Bosne i Hercegovine, samo takmičenje se organizuje od 1996. godine kada je pobijedila Belma Zvrko. Nakon Belme pobjednice su redom bile sljedeće: Elma Terzić, Samra Tojaga, Samra Begović, Jasmina Mahmutović, Ana-Mirjana Račanović, Danijela Vinš, Irna Smaka, Njegica Balorda, Sanja Tunjić, Azra Gazdić, Gordana Tomić, Tanja Vujičić, Andrea Šarac, Snežana Prorok, Snežana Kuzmanović, Fikreta Husić, Sanda Gutić, Isidora Borovčanin i Marijana Marković. 

Pitanje je šta danas rade i čime se bave naše misice i najpoznatije manekenke. Za Source.ba portal su govorile Vera Krneta, pobjednica Miss Earth BiH, te pobjednica na Izboru za miss BiH, Snežana Prorok. Naše sagovornice smo upitali čime se danas bave.

"Od izbora na kojem sam ja ponijela titulu najljepše djevojke u BiH prošlo je sedam godina. Tada sam bila učenica trećeg razreda Srednje farmaceutske škole.  Nastavila sam se obrazovati u tom pravcu, te sam nedavno i diplomirala na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stekla zvanje magistar farmacije. Moram priznati da sam imala i mnogo sreće, pa na zaposlenje nisam dugo čekala. Odmah po završetku studija, dobila sam posao u jednoj internacionalnoj farmaceutskoj kompaniji, gdje okružena pozitivnim ljudima radim posao koji volim i to me čini vrlo zadovoljnom", kaže Snežana Prorok za Source.ba portal.

"Trenutno sam sada u svom gradu, uživam sa porodicom, prijateljima i slobodnom vremenu. Nakon izbora za Miss Earth BiH kratko sam se bavila modelingom. Nisam još uvijek pronašla pravu modnu agenciju sa ozbiljnim namjerama, pa sam se posvetila drugim stvarima", kaže Vera Krneta za naš portal.

Čini se da su misice kod nas nekako zaboravljene, pa u BiH i ne mogu napraviti neku posebnu karijeru. 

"Ne smatram da su zaboravljene, svaka od djevojaka prema svojim afinitetima bira kojim će putem graditi svoju karijeru. Pobijediti na jednom izboru ljepote ne mora nužno značiti ostanak  i uspjeh u svijetu mode. Titula Miss BiH ne garantuje uspjeh ni u tom segmentu, niti bilo kojem drugom. Za prepoznatljivost i priznanje u poslu kojim se bavite potreban je isključivo trud, rad i požrtvovanost", kaže Snežana Prorok.

"Generalno malo ljudi kod nas prati karijere naših modela, a još manje izbore za miss. Ovdje kod nas se više prepoznaju modeli sa svjetske modne piste koje možemo vidjeti u spotovima/filmovima ili naslovnim stranama poznatih svjetskih časopisa", ističe Vera Krneta.


Vera Krneta (Facebook)

Veru smo upitali kako to da danas mnogo bolje prolaze kojekakve starlete od samih manekenki.

"Činjenica je nažalost da djevojke koje ne znaju na koji način da dođu do 'slave' i popularnosti pretvaraju se masovno u starlete i u pokušaju pjevačice koje budu aktuelne mjesec dana i na kraju padnu u zaborav. To je IN današnjeg doba i ko zna gdje li je tome kraj", poručuje Krneta.

A da li naše sagovornice uopće više zanima svijet modelinga, saznajte u narednim odgovorima:

"Ja se zapravo nikada nisam profesionalno bavila manekenstvom. Naravno da sam učešćem i pobjedom na Izboru za Miss BiH imala period kada sam intenzivnije radila modne revije i imala brojna snimanja, ali sam uvijek znala da će to ostati jedan vid hobija, kome se posvetim samo u slobodno vrijeme. Danas imam druge prioritete, ali s vremena na vrijeme se odazovem pozivu domaćih modnih dizajnera i odradim poneku reviju", kaže Snežana.

"Ja nemam velike ambicije što se tiče manekenstva. Sve je to kratkog vijeka ukoliko niste u dobroj agenciji koja ozbiljno radi svoj posao. Mene opet druge stvari zanimaju koje će mi svakako biti korisne u budućnosti. Ja, naravno, nosim samo lijepe uspomene sa mojih putovanja vezanih za modeling", kaže Vera.


Snežana Prorok (Facebook)

Za kraj smo naše sagovornice upitali koliko se često čuju sa ostalim manekenkama u BiH, te kakav je njihov prosperitet u ovoj zemlji.

"Ono što je sigurno najljepši dio cjelokupne priče vezane za Izbor za Miss BiH jesu prijateljstva koja sam sklopila za vrijeme tog perioda. Sa većinom djevojaka imam divan odnos i redovno održavamo kontakt. Posebno bih izdvojila Njegicu Balordu i moju kumu, Tanju Vuković. Upravo su one  osobe koje zaslužuju moje divljenje, ne samo jer su danas uspješne  poslovne žene, već su to i divne majke, ali i supruge", kaže Snežana Prorok za Source.ba portal.

"U kontaktu sam sa nekim misicama, naravno. Često se i vidimo na raznim manifestacijama za Izbor za Miss Earth BiH, nekada i privatno. Nekima je svakako bilo teže pronaći posao, a neke su poslije predaje krune vratile se svakodnevnom životu bez pokušaja u modnom svijetu, ali na kraju svaka od nas će pronaći svoje životno zanimanje", rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal Vera Krneta.

Novinar: Haris Ahbabović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.