1.11.2017. 13:35
0
Željko Kuntoš bio tjelohranitelj Draganu Kaliniću: Htio prodati dokument za 100.000 KM, Željko Kuntoš i dalje pripadnik MUP-a RS-a
Tokom pretresa kuće u kojoj stanuje Željko Kuntoš na Palama, pripadnici MUP-a Republike Srpske jučer su pronašli orginalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan između Alije Izetbegovića, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Pripadnici Uprave za teški i organizirani kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhapsili su na Palama Kuntoša, jer su nakon pretresa kuće u kojoj stanuje pronašli spomenuti dokument. Kuntoš je predat na daljnju obradu Tužilaštvu Republike Srpske u Banja Luci.

Iz MUP-a RS-a su istakli kako je Kuntoš uhapšen pod sumnjom u trgovinu utjecajem i zloupotrebu. MUP RS je dobio informaciju operativnog karaktera da se kod osumnjičenog nalazi dokument. 

Željko Kuntoš nekadašnji tjelohranitelj Dragana Kalinića

Pored informacije da je dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma pronađen, zanimljivo je i ime uhapšene osobe, Željka Kuntoša. On je, naime, nekadašnji član osiguranja i bliski saradnik Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS-a. Podsjećanja radi, Dragan Kalinić je danas savjetnik predsjednika RS-a, Milorada Dodika, dok je uhapšeni Kuntoš saradnik Kalinića i još uvijek je aktivni pripadnik MUP-a RS-a.

Prema pisanju Dnevnog Avaza, Kuntoš je bio pratilac i Alekse Buhe, bivšeg ministra vanjskih poslova RS-a, koji je učestvovao u pregovorima i koji je prisustvovao potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu. Da je dokument Dejtonskog sporazuma koji je uručen BiH "izgubljen" postalo je poznato još 2008. godine i to sasvim slučajno. Javnost je o tome obavijestio tadašnji član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Tada se spekulisalo da je spomenuti dokument trebao da se nalazi u Predsjedništvu BiH ili u Arhivu BiH, a bila je opcija i da se nalazi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Ipak, do dana današnjeg se ne zna gdje se spomenuti dokument trebao nalaziti. Bilo je informacija da se orginalnom dokumentu trag gubi na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, kada je stigao avionom iz Pariza 1995. godine.

Nakon svega toga, na zahtjev institucija BiH, Ministarstvo vanjskih poslova Francuske  poslalo je krajem 2009. godine ovjerene kopije Dejtonskog sporazuma na svim aneksima. Podsjećanja radi, postoji osam primjeraka Dejtonskog mirovnog sporazuma i to: bosanski, srbijanski i hrvatski, te američki, njemački, francuski, ruski, i britanski. Svi sporazumi su na izvornom engleskom jeziku.

"Šta je dalje bilo sa tim dokumentom, ja zaista ne znam. Sad vidim da sam svih ovih godina, otkad nemamo orginal, bio u krivu. Ja sam mislio da je taj dokument zaturen. No, i dalje sam začuđen jer je dokument pronađen na Palama. Jesmo li utvrdili da je riječ o dokumentu koji je pripadao nama ili možda Srbiji? Veća je vjerovatnoća da to nije naš Dejtonski sporazum"
, rekao je Krešimir Zubak, koji je u Parizu kao Predsjednik FBiH potpisao Dejtonski sporazum.

Kuntoš želio prodati Sporazum za 100.000 KM


Policija je podnijela izvještaj protiv Željka Kuntoša sa Pala, koji je u svojoj kući skrivao originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i nudio ga na prodaju za 100.000 KM radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

U MUP-u RS-a su naveli da se Željko Kuntoš sumnjiči da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, tokom ove godine, nudio ga na prodaju radi stjecanja protupravne imovinske koristi. On je danas pušten da se brani sa slobode.

Prema pisanju pojedinih bh. medija, orginalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini pronađen je u sefu arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iz Predsjedništva su navodno istakli da je kod njih u sefu orginalni dokument koji se tiče Bosne i Hercegovine, te da je pronađeni dokument na Palama orginal koji pripada Republici Srbiji ili se uopće ne radi o orginalnom tekstu. 

Sarajevsko Oslobođenje je saznalo da je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma još u septembru pronađen u arhivama Predsjedništva BiH.

U arhivu je pronađen Okvirni sporazum i tri Aneksa, i to Aneks 1a, Aneks 1b i Aneks 2. U javnost se, navodno, nije izlazilo s ovom informacijom jer je ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, insistirao na grafološkom vještačenju kako bi se utvrdila njegova vjerodostojnost, piše Oslobođenje.

Željko Kuntoš još uvijek je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, potvrđeno je danas za N1 iz ovog ministarstva. Kuntoš je predat u nadležnost Tužilaštvu RS, nakon jučerašnjeg hapšenja zbog sumnje da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.