17.11.2017. 20:18
3
Nekada igrao protiv velikog Ronalda, a danas radi u "Preventu": Ako se Ronaldo okrene prema meni, licem u lice, gotovo je - piši propalo. Napravit će budalu od mene
FOTO: Source.ba
Sredinom decembra, sada već daleke 1996. godine, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je u Manausu prijateljsku utakmicu sa tada aktuelnim prvacima svijeta, Brazilcima.

Bila je to jedna nezaboravna utakmica u kojoj su Karioke golom Ronalda pobijedile sa 1:0, ali i naš nacionalni tim nije bio bez šansi. Za Brazilce su nastupile istinske fudbalske legende i asovi kao što su Cafu, Ze Roberto, Denilson, Ronaldo, Giovanni i Djalminha, dok je na klupi Brazila bio legendarni trener Mario Zagallo.

Kada je u pitanju naša reprezentacija, koju je sa klupe predvodio Fuad Muzurović, u toj utakmici su igrali Dedić, Geca, Pintul, Ramčić, Kapetanović, Glavaš, Begić, Beširević, Šabić, Bolić, Salihamidžić, Musić, Turković, Dadić i Osmić. 

Jedan od članova te selekcije bio je i Nudžein Geca, bivši fudbaler Radničkog iz Goražda, Sarajeva, visočke Bosne i Željezničara, koji se za Source.ba portal prisjetio tih dana, te utakmice i nekih drugih stvari.

"Kada se prisjetim te utakmice u Manausu, uvijek se sjetim finog ambijenta i prelijepog osjećaja. Nije bilo kao kod nas kada očekuješ da će ti neko opsovati nešto, tamo se plesalo na tribinama, sve je bilo u znaku fudbala, vidiš da ljudi uživaju na tribinama. Kod nas samo čekaš kada će ti neko nešto opsovati i reći ti nešto nakaradno. Kada smo stigli tamo, muško - žensko, mlado - staro, to je sve igralo i pjevalo. Prava karnevalska atmosfera", kaže na početku razgovora za naš portal Nudžein Geca.

Geca u toj utakmici nije čuvao velikog Ronalda Nazarija de Limu, ali je na kraju uspio da sa jednim od najboljih fudbalera ikada razmijeni dresove.

"Svi govore da sam ja čuvao Ronalda, ali nisam, Pintul je čuvao Ronalda. U to vrijeme je bio najbolji fudbaler na Planeti. Sam sebi sam govorio: 'Daj da ja njemu prvo probam uzeti loptu, jer ako se okrene prema meni, licem u lice, gotovo je - piši propalo. Napravit će budalu od mene'. Ronaldo je zaista bio prejak, u svakom segmentu fudbalske igre. I dan danas čuvam njegov dres, kod mene je u kući. To mi je jedan od najbitnijih trofeja u karijeri, poslije dresa sa našim grbom", rekao je Nudžein.



Teška su bila vremena odmah nakon rata, a posebno i kada je u pitanju ta prijateljska utakmica protiv Brazila.

"Svaki dan su dolazili otkazi igrača, tako da smo se do Londona skupljali. Iz grada u grad smo se snalazili, da li ima neko u blizini i tako. Ramčić, koji je tada igrao u Belgiji, nas je prvi put vidio. Prvi put smo se u avionu vidjeli sa čovjekom, upoznali smo se i nakon toga ga nikada više nismo ni vidjeli, niti se čuli s njim", ističe Geca.



Našeg sagovornika smo, s obzirom da je odigrao veliki broj utakmica u domaćem šampionatu, upitali da nam usporedi taj period bh. fudbala i Premijer lige i ovaj sadašnji.

"Tada je bila mnogo jača liga, iako nije bila zajednička. Bila je duplo jača nego danas, to garantujem. Ovo danas što se igra, neka se samo zahvale menadžerima. Od tadašnjih plata se moglo živjeti za naše uslove, ali se nije moglo nešto uštediti", kaže sagovornik Source.ba portala.

Iako iza sebe ima poprilično lijepu karijeru, Nudžein je danas uposlenik firme "Prevent" u Goraždu. Od čovjeka koji je igrao protiv Ronalda, do čovjeka koji danas radi u "Preventu".

"Nisam se mogao naći u fudbalu kojeg volim više nego išta. Ne želim da mi neko iza leđa sastavlja ekipu, da mi govori ko će izaći iz igre, ili da vučem predsjednika kluba za rukav da mi uruči moju platu, kao što je bilo dok sam bio trener Goražda. Kumim i molim - daj mi platu, daj mi platu. Sada radim u Preventu. Nisam nezadovoljan. Plata nije nešto, ali ne kasni, redovna je. Može se živjeti, iako nije nešto ekstra", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Nudžein Geca.

Novinar: Haris Ahbabović


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.