5.3.2018. 13:06
1
Astori igrao Play Station sa svojim golmanom noć prije smrti, veliki Buffon snažnom porukom rasplakao cijelu Italiju: Zaboravio si patike. Hvala ti, ali mi sada ne trebaju!
Italiju i svjetski fudbal jučer je potresla informacija o smrti Davidea Astorija, kapitena Fiorentine, koji je preminuo u 31. godini života.

Naime, Fiorentina je trebala da gostuje kod Udinesea, a kada su se svi fudbaleri Viole pojavili na doručku, na istom nije bilo kapitena Astorija. Masažer ekipe je potom otišao u njegovu sobu i tamo je pronašao beživotno tijelo kapitena Fiorentine. Drugi izvori talijanskih medija kažu da je nekoliko fudbalera Fiorentine razvalilo hotelska vrata, gdje su pronašli beživotno tijelo svog kapitena.

Preminuo od srčanog udara, iako neki mediji tvrde suprotno


Preliminarni rezultati autopsije pokazali su da je smrt kapitena kluba iz Firenze nastupila zbog prirodnih uzroka, odnosno zbog zatajenja srca.

"Smatramo da je preminuo zbog srčanog zastoja. Čudno je da se to desi profesionalnom sportašu koji je na stalnom posmatranju i da pri tom nije bilo nikakvih naznaka da bi to moglo da se desi", rekao je tužilac iz Udina koji je preuzeo cijeli slučaj oko smrti Astorija, Antonio De Nicolo.

Međutim, pojedini talijanski mediji su javili kako je možda drugi uzrok smrti u pitanju kod Astorija. Naime, Radio-televizija Italije (RAI) je javila da je, s obzirom na stanje u kojem je zatečeno njegovo tijelo, daleko vjerovatnije da je Astori umro zbog izljeva krvi u mozak. Ta informacija, koju su prenijeli pojedini mediji u Italiji, još uvijek nije službeno potvrđena.

Talijanski portal "Liberoquotidiano" piše kako je Astori noć prije smrti proveo igrajući igrice na Play Stationu sa svojim saigračem i golmanom, Marcom Sportiellom.

"Zaboravio si patike", rekao mu je Sportiello.

"Hvala ti, ali mi sada ne trebaju. Doći ću po njih ujutro prije doručka", rekao je Astori svom golmanu.



Ipak, Davide Astori se nije pojavio u sobi svog saigrača, niti se pojavio na doručku svoje ekipe. Oko 09:30 sati pronađeno je njegovo beživotno tijelo u krevetu sobe u kojoj je spavao.

Marco Sportiello je rekao kako je Davide napustio njegovu sobu oko 11:30 sati navečer, te da je izgledao sasvim uredu i da nije bilo ništa neobično kada je u pitanju njegovo zdravstveno stanje.

Nakon saznanja o smrti kapitena Fiorentine, jedan od predstavnika kluba iz Firenze odmah je nazvao Astorijeve roditelje koji žive u Bergamu i saopćio im užasne vijesti. Odmah nakon toga obaviještena je i njegova supruga, Francesca Fioretti, sa kojom ima dvogodišnju kćerku Vittoriju.

Nakon smrti kapitena Fiorentine, odlučeno je da meč u Udinama, između Udinesea i Fiorentine, bude odgođen, ali je brzo nakon toga odlučeno da sve preostale utakmice 27. kola talijanske Serije A budu odgođene.

Emotivna poruka velikog Gianluigija Buffona


Na društvenim mrežama su osvanule brojne poruke podrške porodici Astori i Fiorentini, a najupečatljiviju poruku napisao je kapiten Juventusa i legendarni golman, Gianluigi Buffon.

"Dragi Asto, rijetko ovako javno iznosim mišljenje o nekoj osobi zato što sam uvijek dozvoljavao ljepotu i jedinstvenu prirodu empatije, uzajamnog poštovanja i pažnje, sve kako bih izbjegao zloupotrebu onih koji nemaju pristojnosti da poštuju određene veze.

U tvom slučaju, osjećam da moram napraviti iznimku pošto imaš mladu suprugu i porodicu koja pati, iznad svega malu djevojčicu koja zaslužuje znati da je njen otac u svakom pogledu bio odličan čovjek. Istinski dobar čovjek. Bio si najbolji izraz staromodnog svijeta, onog kojeg su ljudi napustili, onog s vrijednostima poput altruizma, elegancije, ljubaznosti i poštovanja prema drugima. Divim ti se, zaista, bio si jedan od najboljih sportaša koje sam sreo u svom životu. Počivaj u miru. tvoj ludi Gigi"
, napisao je Buffon.

Navijači Barija okačili su jučer šokantan transparent upućen Andrei Masiellu, fudbaleru koji je bio umiješan u kladioničarski skandal zbog kojeg je, između ostalog, i Bari izbačen iz lige.

"Zašto Astori? Zašto ne Masiello?", napisali su navijači Barija.



Fudbaleri Cagliarija, u kojem je dugo godina igrao Astori, u šoku su jučer tokom zagrijavanja primili vijest o njegovoj smrti, a pojedini fudbaleri su u suzama napustili travnjak.

Podsjećanja radi, Davide Astori je rođen 1987. godine u San Giovanni Biancu. Svoje prve ozbiljnije fudbalske korake je napravio u Milanu, a nakon toga je igrao na posudbama u Pizzighettoneu i Cremoneseu. Potom je od 2008. pa do 2016. godine bio član Cagliarija, a u međuvremenu je igrao kao posuđen fudbaler u Romi i Fiorentini. Od 2015. godine nosi dres Fiorentine, a godinu dana kasnije je i službeno postao član Viola. Za selekciju Italije je upisao 14 nastupa. Astori je bio odbrambeni fudbaler.

Fudbalske tragedije koje su šokirale Planetu

Ovo nije prva smrt na fudbalskim travnjacima ili van njih, kada su u pitanju aktivni fudbaleri. Sve je počelo na Kupu konfederacija 2003. godine kada je na travnjaku preminuo kamerunski fudbaler Marc-Vivien Foe. 

Početkom 2004. godine na utakmici Benfice i Vitorije od posljedica srčanog udara preminuo je Mađar Miklos Feher.

Godinu i po kasnije, na utakmici Getafea i Seville, težak srčani udar na travnjaku je doživio fudbaler Seville, Antonio Puerta. Iako se pridigao i uz gromoglasan pljesak publike izašao sa terena, u svlačionici je doživio još jedan srčani udar koji je bio koban. Prebačen je u bolnicu gdje je tri dana bio priključen na aparate, a nakon toga je preminuo.



Tokom 2007. godine preminuo je Phil O'Donnell, koji se samo srušio na utakmici Motherwell - Dundee United. Nekoliko sati kasnije je preminuo u bolnici.

Daniel Jarque, fudbaler Espanyola, preminuo je 2009. godine u hotelskoj sobi također od posljedica srčanog udara. Andres Iniesta, koji je postigao pobjednički gol za Španiju u finalu SP 2010. godine protiv Holandije, posvetio je svoj gol upravo Jaqueu koji mu je bio veliki prijatelj. 

Piermario Morosini je talijanski fudbaler koji je preminuo od srčanog udara 2012. godine na utakmici Pescare i Livorna. Morosini je pokušao da se podigne, ali je izgubio svijest i samo je ostao da leži na travnjaku. Preminuo je nekoliko minuta kasnije.

Godinu dana kasnije preminuo je Christian Benitez poznatiji kao Chucho. On je primljen u bolnicu zbog jakih bolova u prsima, a kasnije se ustanovilo da je preminuo od srčanog udara.

Cheick Tiote, poznati fudbaler iz Obale Slonovače, preminuo je prošle godine kada je doživio srčani udar na treningu u Pekingu.

Pripremio: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.