7.4.2018. 9:18
6
"Kada je Konaković napustio SDA logično je bilo da podnese ostavku. On nije želio da podnese ostavku, a onda smo mi podnijeli zahtjev za rekonstrukciju Vlade KS"
Adem Zolj je novi premijer Kantona Sarajevo. On je na toj funkciji zamijenio Elmedina Konakovića, koji je nakon napuštanja Stranke demokratke akcije (SDA) smijenjen sa pozicije premijera KS.

Za Adema Zolja kao novog premijera KS su glasali: Hamed Aljović, Ana Babić, Izudin Bajrović, Nermin Bjelak, Mirza Čelik, Eldar Čomor, Sabahudin Delalić, Amar Dovadžija, Selma Filipović, Semir Halilović, Muhamed Kozadra, Rasim Lakota, Zvonko Marić, Amor Mašović, Safet Mešanović, Haris Pleho, Fikret Prevljak, Dževad Rađo i Rasim Smajić. 

Protiv odluke da Zolj bude novi premijer KS su glasali: Goran Akšamija, Sejo Bukva, Sabina Ćudić, Nejra Dizdarević, Edin Forto, Bibija Kerla, Predrag Kojović, Mersiha Mehmedagić, Segmedina Srna-Bajramović i Mario Vukasović. 

Elvedin Okerić je bio suzdržan, dok na sjednici Skupštine KS nisu bili: Kemal Ademović, Amel Mekić, Fahrudin Pecikoza, Mirsad Pindžo i Slaviša Šućur.

Za Source.ba portal su govorili Mario Vukasović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, kao i Mirza Čelik, zastupnik SDA u Skupštini KS.

"Adem Zolj predstavlja politiku koja je vođena do sada, tako da ne smatram da će se bilo šta promijeniti kada je u pitanju vođenje te politike, što smo mogli vidjeti iz samog njegovog ekspozea. Nismo sigurni ko je pisao njegov ekspoze, da li je on, ili mu je to neko ponudio iz centrale SDA. On se uglavnom, što smo vidjeli iz ekspozea, fokusira na neke projekte iz oblasti saobraćaja. Iz ostalih objasti nismo vidjeli nikakve konkretne stvari, što je razumljivo, jer je on iz saobraćajne struke i time se bavi", rekao je za Source.ba portal Mario Vukasović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

"Mjesto premijera je pripadalo SDA, tako da smo zakazali sjednicu na kojoj smo izglasali nepovjerenje Elmedinu Konakoviću. Adem Zolj je čovjek koji je dugo godina u SDA, on je bio prijedlog za premijera i onda kada je Konaković izabran za premijera. U to vrijeme je Konaković dobio najveću podršku i ukazano mu je veliko povjerenje SDA. Dino Konaković je dobro radio svoj posao. Reference Adema Zolja su poznate svima. On je pokrenuo Direkciju za puteve KS i moglo se vidjeti šta je radio", rekao je Mirza Čelik danas za Source.ba portal.

Naši sagovornici su se osvrnuli i na bivšeg premijera Elmedina Konakovića i na njegov rad u Vladi Kantona Sarajevo.

"Ne smatram da je u mandatu premijera Konakovića nešto pretjerano urađeno. Nismo podržavali ono što je on radio. Jedino što se njemu pripisivalo, a da je afirmativno, je to da su se dešavale stvari koje bi inače trebale da budu normalne, a to je da se budžet usvaja na vrijeme, da zakoni na vrijeme idu u proceduru i sl. Što se tiče konkretno nekog djelovanja, nismo sigurni da je postignut nekakav napredak. Prerano je sada da pričamo o djelovanju Adema Zolja, jer gospodina ne poznajem i ne poznajem njegov rad. Trebaće neko vrijeme da prođe, ali mislim da Zolj neće nešto posebno promijeniti", poručio je Vukasović.

"Onog dana kada je Konaković napustio SDA logično je bilo da podnese ostavku i na poziciji premijera. On nije želio da podnese ostavku, a onda smo mi podnijeli zahtjev za rekonstrukciju Vlade KS. Konaković je radio posao onako kako je bilo u izbornoj platformi SDA. Sve je to divno i sjajno, ali taj posao mora da radi onaj koji je dio te platforme i koji je u koaliciji. Niko van te koalicije nije mogao da bude prvi čovjek u KS", rekao je Mirza Čelik.

Nakon imenovanja Adema Zolja, imenovana je i Vlada KS koju čine isti ministri kao i u mandatu Elmedina Konakovića.

Novinar: Haris Ahbabović

 
Da li je Adem Zolj dobro rješenje na poziciji premijera KS?
Da
Ne
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.