14.5.2018. 12:37
6
"Bilo bi divno da Sebija Izetbegović bude kandidat za Predsjedništvo BiH, jer bi SDA tada sigurno izgubila mjesto člana Predsjedništva. Sebija je vrlo nepopularna kod građana"
Stranka demokratske akcije (SDA) još uvijek nije predstavila svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Naime, iako je bilo najavljeno da će kandidat SDA biti Denis Zvizdić, nakon jučerašnje izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH može se naslutiti da se u SDA, ipak, sprema teren za neko drugo ime, vjerovatno Sebiju Izetbegović.

Posljednje obraćanje Denisa Zvizdića dolazi nakon što su mediji u BiH objavili da je Kadrovska komisija SDA donijela odluku da se izbor vrši između četri kandidata koji su dobili najviše glasova iz baze stranke, a to su: Denis Zvizdić, Sebija Izetbegović, Šefik Džaferović i Safet Softić. Osim toga, glasanje će biti tajno.

S druge strane, Denis Zvidzić smatra da zbog unutarstranačkog jedinstva treba ići sa jednim usaglašenim kandidatom, koji treba biti izbran aklamacijom 26. maja ove godine. Iz opozicije, ali i od strane političkih analitičara, se često može čuti stav da će se dolazak Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Republike Turske, iskoristiti kako bi se podržao kandidat SDA za Predsjedništvo BiH, a prema najnovijim najavama to bi trebala da bude upravo Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Danas smo pokušali dobiti komentar iz vrha Stranke demokratske akcije (SDA). Halid Genjac nam se kratko javio i poručio kako ne može razgovarati jer je na sastanku, dok je Šefik Džaferović kratko za Source.ba portal poručio:

"Ne želim da dajem bilo kakav komentar dok organi stranke ne donesu konačnu odluku oko kandidata Stranke demokratske akcije za bošnjačkog člana Predsjedništva. Slobodno možete tako navesti", poručio je Šefik Džaferović.

Podsjećanja radi, prije nekoliko dana na ovu temu za Source.ba portal je govorio član Predsjedništva SDA, Edin Ramić:

"Nije bilo utjecaja od strane rukovodstva SDA na općinske organizacije koga će oni predložiti. Završeno je to kandidiranje, nemam uvid u to ko ima najviše kandidatura. Lično smatram da u SDA postoji veći broj kandidata koji mogu odgovoriti tom zadatku na poziciji za člana Predsjedništva. Očigledno je da je Sebija Izetbegović neopravdano bila meta kritika javnosti, pa i kritika koje su upućene na račun samog predsjednika da je on dozvolio da ona bude direktorica KCUS-a. Kada je ona pokazala menadžerske sposobnosti, očigledno je da je dobila simpatije šireg članstva SDA i nekih drugih grupa, ne samo iz SDA. To je dobra stvar za SDA, jer se pokazalo da jedna uspješna žena može osigurati simpatije i onih ljudi koji nisu u SDA", rekao je Edin Ramić za Source.ba portal.

Politički analitičar, Enver Kazaz, smatra da Sebija Izetbegović u konačnici neće biti kandidatkinja za bošnjačkog člana Predsjedništva, te da je šefici KCUS-a namjera da bude na čelu Vijeća ministara ili Vlade FBiH.

"Zvizdićeva najava povlačenja nije ništa drugo do snishodljivost prema vođi stranke. To je jedna politički licemjerna poniznost u kojoj on pokušava da utvrdi svoj pazar. Ima nešto u njegovoj izjavi što javnost ne zna. Naime, nije tačno da je dobio podršku 90% oodbora, nego negdje oko 50%. To što je on povukao kandidaturu za račun Sebije Izetbegović dovoljno govori o autoritarnosti Bakira Izetbegovića i njegove supruge", ističe Kazaz za Source.ba portal.

"Bilo bi divno da Sebija Izetbegović bude kandidat za Predsjedništvo BiH, jer bi SDA tada sigurno izgubila mjesto člana Predsjedništva BiH. Bilo bi divno da ona bude kandidat, jer njena autoritativnost, njena histeričnost i način na koji se ponaša u javnom prostoru označili bi kraj SDA", ističe Enver Kazaz.

Našeg sagovornika smo upitali zbog čega misli da bi Sebija Izetbegović izgubila izbore ako bi bila kandidat za člana Predsjedništva BiH, s obzirom da brojni analitičari u BiH upravo smatraju da Sebija Izetbegović ima veće šanse za pobjedu od Denisa Zvizdića.

"Nijedno ni drugo nemaju nikakve šanse za Predsjedništvo BiH. Zvizdić je neprepoznatljiv političar, sa veoma lošim javnim nastupom, sa nerazumljivom hermetičnom retorikom, bez političke vizije i ideje. Sebija Izetbegović je liderokratkinja koja nema ideološku i političku viziju. Ona svoju liderokratiju ne gradi na autoritetu znanja ili struke, nego na autoritetu čvrste ruke i strahovlade. Stoga je ona vrlo nepopularna kod građana BiH. SDA ne može dobiti to mjesto u Predsjedništvu BiH", rekao je Enver Kazaz za naš portal.

Sebija Izetbegović je dobila podršku nekoliko veliki općina sa prostora BiH, kao što su Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Centar Sarajevo, Goražde i Gradačac.

"Mislim da Sebija Izetbegović neće biti kandidatkinja, ona na ovaj način, zapravo, utvrđuje neku drugu vrstu pazara. Mislim da i ona sama zna da ne bi mogla dobiti ovakve izbore. Ona ide na to da, u slučaju da SDA bude u nekoj pobjedničkoj koaliciji, bude šefica ili federalne ili državne vlade", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal politički analitičar, Enver Kazaz.

Konvencija Stranke demokratske akcije (SDA) 26. maja odlučit će ko će biti kandidat te stranke za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na oktobarskim izborima. 

Novinar: Haris Ahbabović

Ukoliko bude kandidat, može li Sebija Izetbegović pobijediti na Općim izborima?
Da
Ne
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.