25.7.2018. 12:11
1
Maradona na Grbavici, nekadašnji trener Intera protiv Husrefa, Krčmarević protiv svog Apollona i Anel Hadžić protiv Zrinjskog
FOTO: Source.ba
Bosna i Hercegovina, kako to obično biva u posljednjih 15-ak godina, neće imati svog predstavnika u Ligi evropskih šampiona u nekoj ozbiljnijoj rundi kvalifikacija za najjače fudbalsko klupsko takmičenje na Planeti.

Željezničar i Sarajevo tako ostaju jedina dva naša kluba koja su napravila nešto više u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 

Podsjećanja radi, Željezničar je u sezoni 2002/03. stigao do trećeg i tada posljednjeg pretkola za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka. Na tom putu su izbacili islandski Akranes i norveški Lillestrom, ali su u obje utakmice poraženi od slavnog Newcastle Uniteda i tako propustili priliku da po prvi put u historiji zaigraju u grupnoj fazi ovog takmičenja.

Sarajevo je nešto kasnije, u sezoni 2007/08. također stiglo do 3. pretkola Lige prvaka. Na tom putu su izbacili Marsaxlokk sa Malte i belgijski Genk, ali su potom u obje utakmice poraženi od Dynamo Kijeva, te doživjeli istu sudbinu kao i njihove komšije sa Grbavice.

Zrinjski, Valletta, Ludogorets Razgrad i Vidi

Zrinjski je, kao što znate, već okončao svoj ovogodišnji put u Ligi šampiona, s obzirom da su već u prvom kolu kvalifikacija ispali od Spartaka iz Trnave.

Zrinjski je tako osigurao 2. kolo kvalifikacija za Europa ligu, gdje ne bi trebao imati teži zadatak s obzirom da igra protiv Vallette sa Malte. U slučaju da se aktuelni prvak BiH plasira u 3. kolo kvalifikacija, tamo će ga čekati poraženi iz utakmice Ludogorets Razgrad - Vidi (nekadašnji Videoton). 

Kada je u pitanju Valletta, radi se o klubu kojeg sa klupe vodi srbijanski stručnjak Danilo Dončić, koji je i ranije uglavnom vodio neke manje poznate klubove, ali je kao fudbaler karijeru počeo u Rudaru iz Prijedora. Valletta nema u svojim redovima fudbalera sa ovih prostora, a do sada u Evropi nikada nisu igrali protiv nekog kluba iz BiH. Zrinjski ne bi trebao imati težak posao protiv Vallette.

Ipak, u slučaju prolaska u 3. kolo kvalifikacija slijedi mnogo teži posao, jer bi u tom slučaju Plemići igrali sa Ludogoretsom ili Vidijem. O bugarskom Ludogoretsu ne treba govoriti mnogo. To je jedan od najorganizovanijih i najbogatijih klubova na Balkanu koji vrlo često igra grupnu fazu Lige šampiona. Prvaci su Bugarske, te u svojim redovima imaju ogroman broj internacionalaca, uglavnom iz Brazila. Ludogorets je svakako favorit u meču sa Mađarima, pa je realnije očekivati da će Zrinjski igrati protiv Videotona. Ludogorets nikada u Evropi nije igrao sa nekim klubom iz BiH.

Kada je u pitanju MOL Vidi, ili nekadašnji Videoton, to je klub kojeg sa klupe vodi srbijanski stručnjak Marko Nikolić. Prvaci Mađarske u svojim redovima imaju i dva fudbalera iz BiH, a među njima su Anel Hadžić i Elvir Hadžić. Od poznatijih fudbalera tu su još Danko Lazović, nekadašnji golgeter Partizana, PSV-a, Leverkusena i Zenita, potom Szabolcs Huszti, bivši fudbaler Hannovera, Zenita i Eintrachta, reprezentativac Mađarske István Kovács, Stefan Šćepović nekadašnji napadač Partizana, Bruggea, Sporting Gijona, Celtica i Getafea, kapiten Roland Juhász koji je dugo godina igrao za selekciju Mađarske, Marko Šćepović nekadašnji napadač Partizana, Olympiacosa i Mallorche, te mnogi drugi. Videoton je u sezoni 1984/85. igrao polufinale Kupa UEFA sa Željezničarem (svi vjerovatno znate kako se okončao taj dvomeč) i to je bio jedini sudar sa nekim bh. klubom u Evropi.

Željo, Apollon, Dynamo Brest i Atromitos

Što se tiče Željezničara, Plavi sa Grbavice će u 2. kolu kvalifikacija igrati protiv Apollon Limassola, a radi se o timu sa Kipra za kojeg je nekada kao fudbaler igrao sadašnji trener Želje, Slobodan Krčmarević. Osim toga, Krčmarević je prije osam godina i kao trener vodio ovaj klub.

U Apollonu igra veliki broj internacionalaca, a od nekih zvučnijih imena tu su Joao Pedro, bivši fudbaler Brage i Belenensesa, Saša Marković, nekadašnji veznjak Partizana i Cordobe, Brazilac Jander, koji je uglavnom igrao za neke portugalske klubove, tu je Španac Hector Yuste koji je nastupao za Las Palmas, Salamancu, Granadu, Racing i Mallorcu, a tu je i portugalski golman Bruno Vale. Apollon nikada u Evropi nije igrao sa nekim klubom iz naše zemlje.

U slučaju da se Željo plasira u narednu rundu kvalifikacija, tamo ga čeka pobjednik duela Dynamo Brest - Atromitos. Za one koji ne znaju, trenutni vlasnik Dynamo Bresta je jedan od najboljih fudbalera ikada, Diego Armando Maradona. U ovom bjeloruskom timu, koji je ne tako davno bio u velikim finansijskim problemima, igra veliki broj internacionalaca iz Gane, Brazila, Ukrajine i drugih zemalja. Nikada u Evropi nisu igrali sa bilo kojim klubom iz BiH.

Grčki Atromitos je nedavno u Evropi igrao protiv Sarajeva, a tada je klub sa Koševa bio uspješniji. U njihovim redovima igra i Azer Bušuladžić, mladić porijeklom iz Trebinja, a tu je i Armin Mujakić, fudbaler također porijeklom iz BiH. Igrački roster im se uglavnom sastoji od Grka i Brazilaca. Radi se o klubu kojeg je prije nekoliko godina kratko vodila i bh. fudbalska legenda, Duško Bajević.

Sarajevo, Atalanta, Hapoel Haifa i FH

Sarajevo će u 2. kolu kvalifikacija imati daleko najteži zadatak, s obzirom da će igrati protiv talijanske Atalante. Atalanta je prošlu sezonu završila na vrlo dobrom sedmom mjestu u Seriji A, a sa klupe ih trenutno vodi nekadašnji trener Intera, Palerma i Genove, Gian Piero Gasperini.

Ne treba mnogo pratiti fudbal pa da vam bude jasno da se radi o veoma jakoj ekipi, a među poznatijim fudbalerima tu su Andrea Masiello, Andreas Cornelius, Alejandro Gomez, Remo Freuler, Timothy Castagne, Josip Iličić, Duvan Zapata i dr.

U slučaju velikog rezultata protiv kluba iz Bergama i plasmana u 3. kolo kvalifikacija, Sarajevo bi igralo protiv boljeg iz duela Hapoel Haifa - Hafnarfjardar (FH).

Hapoel se uglavnom sastoji od domaćih igrača iz Izraela, uz ponekog internacionalca, a kapiten ovog tima je reprezentativac Izraela Gil Vermouth. Veliko ime u Hapoelu je i Gabriel Tamas, bivši igrač Galatasarayja, Celte, Auxerrea, moskovskog Spartaka, West Broma i Watforda.

FH je klub sa Islanda u čijim redovima uglavnom igraju Islanđani uz ponekog internacionalca. U Evropi nikada nisu igrali protiv nekog kluba iz BiH. Treba dodati da se naš četvrti predstavnik u Europa ligi, Široki Brijeg, od ovog takmičenja oprostio već u prvom kolu kvalifikacija. 

Zrinjski, Željezničar i Sarajevo sutra navečer igraju svoje prve utakmice 2. kola kvalifikacija. Zrinjski na Stadionu pod Bijelim brijegom od 19:00 sati igra protiv Vallette, Željezničar na Grbavici od 20:30 sati igra protiv Apollona, dok Sarajevo u istom terminu gostuje kod Atalante na Mapei stadionu. Revanš utakmice se igraju za sedam dana. Utakmice 3. kola kvalifikacija za Europa ligu na programu su 9. i 16. augusta ove godine.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.