5.9.2018. 11:41
0
"Marijan je zbog tih nekih priča polupao i uništio svoj kafić. Imao je poremećen centar za ravnotežu i govorio mi je da u kuhinji hoda unazad"
Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, umro je jučer u Banjoj Luci u 67. godini života.

Marijan Beneš je rođen u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje. Sa samo sedamnaest godina potpisuje za "Slaviju", bokserski klub iz Banje Luke, gdje i ostaje tokom čitave svoje amaterske karijere.

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je „Zlatnu rukavicu“, „Zlatni gong“, „Čeličnu pesnicu“. Vrhunac svoje amaterske karijere doživljava 1973. godine kada je u Beogradu osvojio titulu amaterskog prvaka Evrope u lako-velter kategoriji. Tada se borio protiv Rusa Kamnjeva. Nakon amaterske karijere prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Marijan Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.

Za Source.ba portal danas se ovog velikana boksa prisjetio poznati bh. bokser, Mensur Peljto, koji je vrlo često boravio sa Marijanom Benešom.

"Na tri-četiri moje manifestacije Marijan se odazvao i bio je moj gost. U pitanju je veliki bokserski šampion i udarač, veoma me potresla njegova smrt. Na mojoj posljednjoj manifestaciji, Sarajevo Fight Night, nije ni mogao da se popne do ringa, sjedio je pored njega. Marijan je nakon rastanka od supruge imao velikih problema. Ostala je kćerka koja je živjela negdje u Italiji, sestra iz Munchena mu je pomagala, ne znam zaista šta se desilo da izostane pomoć od same porodice. Mislim da je imao neku vrstu pomoći od RS-a, iako nisam baš siguran koliko. Marijana je Tito primio. Beneš je osvojio sve moguće titule koje su se mogle osvojiti", kaže Mensur Peljto za Source.ba portal.

Pojedini bh. mediji su napisali kako je Marijan Beneš imao velikih problema u Banjaluci. Tako je Slobodna Bosna, primjera radi, napisala kako je tokom rata bio primoran da kopa rovove, a nakon toga je navodno završio u izbjegličkom kampu. Naš sagovornik nije ranije čuo za ove navode, te nam ih nije mogao potvrditi.

"Boks je specifičan sport u kojem postoji posttraumatska encefalopatija. Marijan je bolovao od toga još od meča sa Torresom u Zenici kada je izgubio oko. On je sa 20 posto vida živio, iz Munchena se vratio u Banjaluku iz nekih patriotskih pobuda. Ne znam za tu priču da je kopao rovove. On je bio Hrvat katolik u pravoslavnom okruženju, gdje su ga opet najviše slavili Bošnjaci. Uvijek sam bio na njegovoj strani i uvijek sam gledao kako mu mogu pomoći", ističe Peljto.

Mensur kaže da mu se Marijan žalio na svoje životne nedaće kada su se družili, pa je jasno da je ova velika bokserska legenda imala mnogo problema.

"Sjećam se momenta kada je prije rata zbog tih nekih priča i zbog encefalopatije polupao i uništio svoj kafić. Imao je on tu neku specifičnu narav, ali je znao biti zahvalan svima. Volio je boks do posljednjeg dana. On je čak u 55. godini želio da se vrati u ring i da se bori. Nekako smo ga ubijedili da to ne radi i da ćemo ga angažovati kao trenera. Sarajevo je njemu bilo daleko i imao je veliku ljubav prema Banjaluci, a ni sam ne zna zbog čega", kaže Peljto.

Marijan Beneš je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Osim što je u borbi izgubio oko, doktori su mu često savjetovali da mora uzimati terapiju kako ne bi doživio moždani udar.

"Imao je Marijan te neke probleme i morao je imati stalnu terapiju. Imao je poremećen centar za ravnotežu. Često mi je znao govoriti da se u svom domu u Banjaluci bolje kreće unatrag, nego naprijed. Kada je radio nešto po kuhinji, morao je da se kreće unazad", poručuje naš sagovornik.

Bego Huseljić, Marijanov tuzlanski trener, znao je pričati kako je Beneš imao životinjski refleks i izrazito težak udarac s kojim je ubrzo postao sjajan nokauter.

"Njegov kroše je bio poznad širom svijeta. Ja sam gledao meč kada je u drugoj rundi nokautirao mog zeta Seada zbog kojeg sam ja počeo da treniram boks. Način na kojeg je Marijan nokautirao mog zeta Seada je tada mene motivisao da se počnem baviti ovim sportom prije nekih 35 godina. Došao sam kući i tražio od oca da mi napravi vreću da treniram", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Mensur Peljto.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik, 21 meč pobijedio je nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.