24.10.2018. 12:58
3
Slučaj koji je podigao veliku prašinu u Sarajevu: Amila Hasečić, koja je maltretirala dijete, posao u državnom vrtiću nije mogla dobiti preko konkursa?!
Velika prašina podigla se oko slučaja maltretiranja djeteta u sarajevskom vrtiću "Kids Land", a o kojem je jučer na društvenim mrežama pisao otac djeteta, Zejd Šoto.

Podsjećanja radi, na Facebooku je objavljen video koji prikazuje kako odgajateljica Amila Hasečić maltretira dječaka. Porodica Zejda Šote je vodila pravnu bitku još od 2016. godine kada se dogodio incident. Međutim, sve se okončalo bezuspješno, tako da se Šoto glasio na društvenim mrežama povodom ovog slučaja.

"Nazvao sam je (op.a. Amila Hasečić) i pitao zašto mi je dirala dijete, zatim sam na njeno negiranje i tvrdnje obećao da nikada neću odustati od borbe da dobije kaznu koju je zaslužila. Rekao sam da je propustila priliku da plače i moli za oprost, pokaže svjesnost i pokajanje. Taj dan sam dijete ispoštovao koliko je bilo moguće u okolnostima, grlio ga i ljubio, popio tablete za smirenje i otišao u policiju nakon nekih dva sata da prijavim nasilje nad svojim djetetom od osobe koja je dobila povjerenje društva da bude drugi roditelj, odgajatelj našoj djeci".

"Njen bezobrazluk i pripremljenost su toliko veliki pokazalo se kada je došla i prijavila prijetnje putem telefona, u istu stanicu, isti taj dan. Ja sam tražio od policije i Tužilaštva KS da je oni kazne, zaštite djecu od takvih učitelja i odgajatelja. Potrudio sam se biti legalista, dobar građanin. Saznao sam da ima podršku da dobije posao u državnoj ustanovi i sl. Nismo se mnogo obazirali, davali smo izjave, išli u institucije i trudili se, nudili, predlagali da za dokaz odgovarajući stručnjaci pregledaju i razgovaraju s djetetom i drugom djecom koju je raznim metodama kažnjavala i nanosila im fizičku bol. Saznali smo još toga od druge djece i roditelja"
, napisao je jučer na Facebooku Šoto.

"Tužilaštvo KS je mijenjalo tužioce, tri ukupno, a na kraju je nakon svega odbacilo slučaj, nakon dvije godine, jer nisu prihvatili dokaze, videosnimak i izjave, jer videosnimak nije izuzet u skladu s procedurama. Neki novinari su nas pitali i intervjuisali o slučaju, ali nisu objavili, kažu falilo hrabrosti", poručio je Šoto preko Facebooka.

Jučer su se saopćenjem za javnost oglasili i iz vrtića "Kids Land", iz kojeg su poručili da su odmah, kada su saznali za ovaj slučaj, saonkcionisali vaspitačicu i direktoricu koja ju je štitila.

"Tačno je da se 21. juna 2016. godine dogodio težak incident kada se odgajateljica na apsolutno neprihvatljiv i neprimjeren način odnosila prema dječaku E.Š., polazniku našeg vrtića. S obzirom na usvojeni princip nulte tolerancije prema svakom ponašanju uposlenika vrtića koje odudara od najviših pedagoških standarda, Upravni odbor Kids Landa je odmah nakon saznanja sankcionisao odgovornu vaspitačicu i direktoricu vrtića s kojima je raskinut radni odnos. Uprava Kids Landa je o neželjenom događaju informisala roditelje dječaka, podnijela krivične prijave, te informisala roditelje svih drugih polaznika našeg vrtića na organizovanom roditeljskom sastanku kojem je prisustvovalo više od 250 roditelja, kao i gospodin Šoto, koji je sve vrijeme bio velika podrška iako u velikom emotivnom bolu".

"Većina roditelja je pružila punu podršku upravi Kids Landa u sankcioniranju uposlenica odgovornih za navedeni incident, kao i u opredjeljenju za funkcioniranje vrtića u skladu sa najvišim standardima. Uslijedile su odmazde učiteljice i bivše direktorice vrtića u vidu neistinitog članka o našoj ustanovi na jednom portalu urađenom po izjavi bivše direktorice Elme Džafić i odgajateljice Amile Hasečić, kao i velikog broja lažnih inspekcijskih prijava. Ponosni smo na hrabrost našeg osnivača da se odupre svim pritiscima i prijetnjama odgajateljice Amile Hasečić i bivše direktorice Elme Džafić i ne odstupi od visokih moralnih principa", saopćeno je jučer iz "Kids Landa".



Pojavila se informacija da je dotična Amila Hasečić, vaspitačica koja je maltretirala dijete, zaposlena u vrtiću "Biseri", koji funkcioniše u sklopu JU "Djeca Sarajeva". Danas smo kontaktirali ovu ustanovu i postavili pitanja direktorici JU "Djeca Sarajeva", Jasmini Čongo. Pitanja su sljedeća:

1) Posljednje informacije kažu da dotična gospođa radi u vrtiću „Biseri“. Kako je to moguće, s obzirom da se za ovaj slučaj znalo mnogo prije?

2) Slučaj datira od 2016. godine, očito se sve znalo već mnogo prije jučerašnjih informacija na društvenim mrežama. Na osnovu čijih direktiva ste zaposlili spomenutu vaspitačicu u vrtić „Biseri“?

3) S obzirom da je napravljen ogroman propust, te da je zaposlena žena koja je očito maltretirala dijete (što se vidi na snimku), da li će uprava JU „Djeca Sarajeva“, direktorica i svi oni koji su znali za ovaj slučaj, a ignorisali su ga, podnijeti ostavku, ako ništa iz moralnih razloga?

4) Jučer ste kratko poručili da je Amila Hasečić zaposlena kod vas i da je trenutno na bolovanju. Kakav ćete, i da li ćete, postupak pokrenuti protiv nje?


Danas smo dobili sljedeći odgovor iz JU "Djeca Sarajeva":

"JU 'Djeca Sarajeva' u svojoj viziji rada na prvo mjesto stavlja dijete. Obaveza i uloga odgajateljica je da u kvalitetno osmišljenom dobro struktuiranom socijalnom i materijalnom okruženju, kroz igru utječe na sve aspekte djetetova razvoja tj. tjelesnog, intelektualnog, emocionalnog i socijalnog. Svi raspoloživi resursi ustanove se koriste za unapređenje rada i primarni cilj je sretno i zadovoljno dijete jer je tada i roditelj sretan i zadovoljan", kaže direktorica Jasmina Čongo za Source.ba portal.

"JU 'Djeca Sarajeva' oštro osuđuje svako neprofesionalno ponašanje prema djeci i preventivno u skladu sa svojim mogućnostima, djeluje sa ciljem sprečavanja neželjenih, neprimjerenih i zabranjenih postupaka u svom radu svih radnika ustanove, a posebno odgajateljica. Odgajateljica Amila Hasečić je zaposlena u Javnoj ustanovi do 25.11.2018. godine i o ovom slučaju je već pokrenut postupak utvrđivanja činjeničnog  stanja. Ukoliko se utvrdi odgovornost odgajateljice u radu, ugovor o radu joj neće biti produžen. Od strane Sindikata smo upozoreni da bi prekidom ugovora o radu, prekršili Zakon o radu i to nam u ovom trenutku predstavlja problem, jer je odgajateljica Amila Hasečić  na bolovanju preko 42 dana", stoji u odgovoru kojeg nam je danas poslala direktorica JU "Djeca Sarajava", Jasmina Čongo.

I bez obzira na sve snimke i dokaze koji postoje, problem predstavlja nekakav ugovor, a ne to što je spomenuta vaspitačica maltretirala dijete. Dakle, još jednom, ugovor sa dotičnom se stavlja ispred ovog problema zarad neke jeftino-izlizane priče i moralisanja oko poštovanja nekakvog zakona. Gdje bi nam bio kraj u ovoj zemlji kada bi poštovali sve zakone, pa čak i one koji se tiču čudnog zapošljavanja dotične vaspitačice u JU "Djeca Sarajeva"?

Pozvali smo advokaticu Adelu Duraković, kako bi nam sa pravne strane pojasnila o čemu se ovdje radi, zbog čega snimak kojeg je objavila porodica Šoto nije mogao biti validan dokaz, te kako je moguće da je spomenuta vaspitačica ponovo zaposlena, ovaj put u državnom vrtiću.

"Za maltretiranje djece su uglavnom zakonom predviđene zatvorske kazne. Po nekim mojim pretpostavkama, Tužilaštvo KS kada provodi istragu treba da dobije naredbu od Suda KS na izuzivanje video nadzora. Kako je to Tužilaštvo propustilo, u to ne bih ulazila. Mislim da je nešto drugo tu u pitanju. Ako neko dobrovoljno preda video nadzor, onda ti ne treba nikakva naredba za to. Šta će ti naredba Suda?", kaže Adela Duraković za Source.ba portal.

"Očito je ta žena dobila otkaz zbog povrede radne dužnosti u privatnom vrtiću. Ne znam na koji je način ona došla do posla u državnom vrtiću, ali morao je postojati ili konkurs ili neka veza, ne postoji treća opcija. Ako je postojao konkurs, onda je morala da ima preporuku prethodnog poslodavca. Očito je onda da nije postojao konkurs u ovom slučaju, jer ako je otpuštena zbog teže povrede radne dužnosti, onda ona nije bila pogodna za tu vrstu posla, još u državnom vrtiću", ističe advokatica Duraković.

"Kada dobijete ugovor o radu na neodređeno vrijeme, onda on ne može prestati tek tako. Mora imati opravdane razloge za raskid ugovora. Mora napraviti neku grešku na tom radnom mjestu, mora biti tehnološki višak ili da ona direktno da otkaz. Ako oni kažu da joj ne mogu dati otkaz, onda ona ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a nije tehnološki višak i nije počinila nikakvu povredu rada kod njih. Ipak, pitanje je na koji je način ona zaposlena no to mjesto, kakvi su bili uslovi, te šta se traži", rekla je za Source.ba portal Adela Duraković.

Danas smo pokušali dobiti komentar i od Elvira Kazazovića, ministra obrazovanja u Vladi KS, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Nešto ranije je poručio kako nije znao da je Amila Hasečić zaposlena u drugom vrtiću, ali da je bio upoznat sa slučajem koji se dogodio prije dvije godine.

"Razgovarao sam sa diorektoricom, koja mi je potvrdila da je ta osoba bila na angažmanu na zamjeni u jednom od vrtića JU Djeca Sarajeva, da oni prilikom angažmana te osobe nisu bili upoznati jer je ovo bio predmet Tužilaštva, nisu bili upoznati šta se dešavalo prethodno i da je angažovana na jednoj zamjeni. Trenutno se osoba nalazi na bolovanju, a u novembru ističe ugovor", rekao je jučer Kazazović za TV1.

Novinar: Haris Ahbabović

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.