23.4.2019. 10:08
4
Dino Konaković i Edin Forto imaju osnovnu platu od 3.087, a direktorica TVSA od 2.414 KM: Uz dva klika cijela ulica može saznati platu komšije koji loži ugalj u školi
FOTO: Source.ba / Arhiva
Registar zaposlenih u javnom sektoru kada je u pitanju Kanton Sarajevo, gdje je moguće pronaći podatke o neto platama svih zaposlenih i imenovanih u KS, od prije nekoliko dana je dostupan javnosti i svim građanima u KS i BiH.

U dostupnoj bazi podataka, koju možete pogledati OVDJE, nalazi se više od 20.000 imena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti u KS.

Registar su, prije nekoliko dana, javnosti predstavili šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Erduan Kafedžić, predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, te šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce Berton.

Podsjećanja radi, Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 21. februara 2019. godine donijela odluku o uspostavljanju Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Odluka je stupila na snagu nekoliko dana kasnije, tačnije prvog marta ove godine.

U Registru se nalaze samo neto plate uposlenika u javnom sektoru

Ipak, s obzirom da u Registru koji je objavljen nema dodatnih pojašnjenja oko plata zvaničnika i uposlenih u javnom sektoru u KS, poslali smo službeni dopis sa pitanjima Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, kako bismo dobili dodatna pojašnjenja. Naime, pitanja ili dodatna pojašnjenja smo tražili na sljedeći način:

Source.ba: U Registru je, pored imena i prezime (i funkcije) svakog uposlenika u javnom sektoru, navedena OSNOVNA PLATA. Šta podrazumijeva osnovna plata i šta sve spada pod pojam „osnovne plate“, te da li to znači da nisu navedene brojke koje se tiču toplog obroka, naknade za prevoz, naknada za razne vrste komisija i ostale naknade? 

Drugi dio pitanja glasi: Ukoliko osnovna plata podrazumijeva samo ono što smo već formulisali kroz prvo pitanje, zbog čega nisu navedene i preostale brojke koje se tiču raznih vrsta naknada (topli obrok, prevoz, komisije i slično), te da li će građani KS imati uvid u te brojke, s obzirom da pojam „osnovne plate“ ne znači da neki službenik zaista toliko zarađuje?


A onda smo od spomenutog Ureda na ovo pitanje dobili sljedeći odgovor:

"Vlada Kantona Sarajevo donijela je na sedmoj sjednici održanoj dana 21.02.2019. godine Odluku o Registru zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, kojom se propisuje obaveza uspostave Registra, te organi i institucije koje su je obavezne primjenjivati. Članom 5. Odluke predviđeno je koji se podaci o zaposlenim licima u javnom sektoru evidentiraju u Registar, a među njima je i osnovna plata (tačka H). Navedeno je iz razloga što osnovna plata ne predstavlja zaštićeni podatak u smislu zakonskih odredbi, posebno ako se ima na umu da Zakon o radu propisuje obavezu jednake plate za isto radno mjesto, istu stručnu spremu i isti ili sličan obim i vrstu poslova. U tom smislu, a s obzirom da se javni sektor finansira iz javnih sredstava, javnost ima pravo uvida u osnovnu platu zaposlenih u javnom sektoru (naravno, bez prikaza ličnih odbitaka, jer pojedinačna isplata plate predstavlja tajnu). U drugoj fazi, dopunom Odluke, bit će obuhvaćene i isplate po osnovu članstva u komisijama, radnim tijelima i slično, jer šira javnost ima legitiman interes da bude upoznata i vrši kontrolu nad trošenjem javnih sredstava“, stoji u odgovoru na naše pitanje koje smo poslali spomenutom Uredu.

Možete naći plate čistačica, domara i ložača uglja

Potom smo se dotakli odluke da se predstave sve moguće plate, pa tako pomoću ovog registra možete da vidite platu običnog domara, čistačice ili ložača uglja u nekoj od osnovnih škola u Sarajevu, a koja iznosi 500 ili 600 KM (govorimo o osnovnoj plati koja je predstavljena u Registru). 

Source.ba: Brojni građani KS se pitaju zbog čega su se u Registru pojavile osobe koje ne obavljaju službene poslove, kao što to čine uposlenici Vlade KS, premijer, ministri, zastupnici u Skupštini KS i slično, pa tako cijela ulica može da sazna platu (osnovnu platu) svog komšije koji je domar ili ložač uglja u nekoj osnovnoj školi? Šta je svrha tih brojki koje su ponuđene građanima KS na uvid?

Koliko je, zaista, bilo potrebno da cijela ulica ložača uglja u nekoj osnovnoj školi, koja se nalazi na području KS, zna kolika je plata njihovog komšije koji je zadužen za loženje uglja u školi, te šta se željelo postići na taj način. Odgovor koji smo dobili je sljedeći:

„Sve osobe koje su zaposlene u javnom sektoru i primaju platu za obavljanje svojih poslova iz sredstava budžeta Kantona Sarajevo, samo po osnovu te činjenice, podliježu većoj kontroli javnosti. S obzirom da se budžetska i sredstva vanbudžetskih fondova formiraju iz poreza i drugih prihoda koje plaćaju građani, nesumnjiva je potreba upoznavanja građana sa načinom trošenja tih sredstava, pa i u domenu zapošljavanja u javnom sektoru, kao jednoj od najvećih potrošačkih stavki budžetskih i vanbudžetskih sredstava. Kao korisnici javnih sredstava, zaposleni u javnom sektoru, stoga,  ne mogu uživati isti stepen zaštite privatnosti kao što je to moguće u privatnom sektoru. U ovakvim slučajevima, javni interes se stavlja iznad privatnog. Dakle, posmatrajući na takav način, javnost ima jednako pravo da bude upoznata kako je plaćen premijer, direktor, medicinska sestra ili vozač. Svi navedeni su javni službenici finansirani, u širem smislu, od strane građana“, poručuju iz Ureda za Source.ba portal, te dodaju:

„Smatramo bitnim napomenuti da Ured uspostavlja i vodi Registar zaposlenih na osnovu Odluke koji je donijela Vlada Kantona Sarajevo. Ova Odluka u korelaciji sa drugim propisima antikorupcijskog karaktera koje je u predhodnom periodu donijela Vlada Kantona Sarajevo, a čija je glavna odlika uvođenje transparentsnosti u sve procese i aktivnosti u javnom sektoru, značajna je poluga u rukama javnosti za uticaj na procese u javnom sektoru. Podatke o zaposlenim licima u javnom sektoru za sve organe i institucije na području Kantona Sarajevo, dostavili su sami organi i institucije preko ovlaštenih osoba, te za njihovu tačnost odgovoraju isti. I na kraju ističemo da je svrha Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona uspostava transparentnog, centralizovanog, kvalitetnog i učinkovitog sistema upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj službi Kantona Sarajevo. Svakako da uvid u ljudske potencijale nije jedina svrha uspostave Registra. Zainteresiranost građana za procese u javnom sektoru svakim danom sve je veća. Također, nepostojanje javno dostupnih podataka o licima zaposlenim u javnom sektoru, njihovim primanjima uzrokovalo je određeni vid jaza između javnog i privatnog sektora, te frustracije građana. Uspostavom Registra podaci o licima zaposlenim u javnom sektoru postaju transparentni i dostupni najširoj javnosti“, stoji u odgovoru za Source.ba portal šefa Ureda za borbu protiv korupcije KS, Eduana Kafedžića.

Vrtoglave brojke

Kada smo već kod plata samih zvaničnika u Kantonu Sarajevo, one se mogu proguglati za dva ili tri klika, a u nastavku vam donosimo neke od najzinimljivjih, posebno kada su u pitanju uposlenici u Vladi KS, premijer, predsjedavajući Skupštine KS, ministri ili direktori kantonalnih preduzeća. Plata zastupnika u Skupštini KS, primjera radi, još uvijek nema u Registru, ali iz Ureda za korupciju poručuju kako će i one biti unesene kada se Registar proširi.

Primjera radi, osnovna plata premijera KS Edina Forte iznosi 3.087 maraka, ali jasno je da to nije KONAČNA plata s obzirom na nepostojanje toplog obroka, raznih naknada ili komisija. Predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković, također ima istu platu kao i premijer Forto, barem kada se radi o osnovnoj plati.

Ministar kulture i sporta u Vladi KS, Mirvad Kurić, ima osnovnu platu od 2.835 maraka, dok iste plate imaju i svi preostali ministri u Vladi Kantona Sarajevo. 

Kada su u pitanju direktori kantonalnih preduzeća, Azra Muzur, direktorica Vodovoda, ima platu od 2.134 KM, Admir Džubur, direktor Toplana, ima platu od gotovo 3.000 KM, dok Edina Fazlagić, direktorica TVSA, ima osnovnu platu od 2.414 KM. Kao što smo već dodali, sve plate uposlenika u javnom sektoru u KS možete pogledati OVDJE.

Novinar: Haris Ahbabović

Plate uposlenika u javnom sektoru u KS su previsoke?
Da
Ne
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.