21.10.2019. 10:18
0
"Dedu su pitali u Sarajevu zašto je primio gol sa 30 metara, a on je rekao: 'Pa, bolje da mi je dao Ronaldo gol sa 30 metara, nego Čičkušić iz Banovića'"
Španski mediji su pitali nekadašnjeg trenera Porta, Chelseaja, Intera, Reala i Manchester Uniteda, Josea Mourinha, da izabere najboljeg fudbalera svih vremena.

Svi su očekivali da će birati između svog zemljaka, Cristiana Ronalda, i fudbalera Barcelone, Lionela Messija, ali se u konačnici to nije dogodilo.

"Leo Messi i Cristiano Ronaldo su 15 godina na vrhu svjetskog fudbala i to su karijere koje će neko teško nadmašiti. Ali, brazilski Ronaldo, Fenomeno, je najnadareniji fudbaler kojeg sam ikada gledao uživo. To kako je on igrao fudbal sa samo 19 godina... to je bilo nevjerovatno", rekao je Special One.

"Da je Ronaldo Nazario de Lima najbolji fudbaler shvatio sam kad je bio u Barceloni pod vodstvom Bobbyja Robsona. Sve te povrede su ga malo usporile, njegova karijera je mogla biti još impresivnija, ali njegov talent je jednostavno bio impresivan", rekao je Jose Mourinho.

Bh. fudbaleri su igrali protiv Ronalda

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u decembru 1996. godine igrala prijateljski meč u Manausu protiv selekcije Brazila, koja je tada bila aktuelni šampion svijeta. Podsjećanja radi, dvije godine ranije, Karioke su u finalu Mundijala u SAD-u nakon penala pobijedili Talijane, te su tako osvojili svoju četvrtu titulu prvaka svijeta. Dio te reprezentacije bio je i tada nepoznati i mladi Ronaldo Nazario de Lima.

Kada već spominjemo utakmicu iz Manausa, bila je to jedna nezaboravna utakmica u kojoj su Brazilci golom upravo Ronalda pobijedili sa 1:0, ali i naš nacionalni tim nije bio bez šansi. Za Brazilce su nastupile istinske fudbalske legende i asovi kao što su Cafu, Ze Roberto, Denilson, Ronaldo, Giovanni i Djalminha, dok je na klupi Brazila bio legendarni trener Mario Zagallo.

Kada je u pitanju naša reprezentacija, koju je sa klupe predvodio Fuad Muzurović, u toj utakmici su igrali Dedić, Geca, Pintul, Ramčić, Kapetanović, Glavaš, Begić, Beširević, Šabić, Bolić, Salihamidžić, Musić, Turković, Dadić i Osmić. 

O originalnom Ronaldu, kako ga mediji i ljubitelji fudbala zovu, o njegovom talentu, fudbalu, igri, kretnjama po travnjaku, karijeri, za Source.ba su portal govorili ljudi koji su igrali protiv njega. Za Source.ba portal su govorili nekadašnji reprezentativci BiH i igrači koji su igrali protiv Ronalda Nazarija u toj utakmici 1996. godine, a među njima su Vlatko Glavaš, Vedin Musić i Nudžein Geca.

"Svi oni koji su igrali protiv brazilskog Ronalda znaju da je to nešto posebno. Vjerovatno bi napravio mnogo veću karijeru da nije bilo tih povreda. Iako je Cristiano Ronaldo, primjera radi, statistički danas postigao mnogo više od njega, da su bile neke normalnije okolnosti i da nije bilo tih problema, mislim da se uopće ne bi mogli uporediti. Igrati protiv Ronalda za mene je bilo nešto posebno. Sjeti se čovjek pa kaže da je igrao protiv možda najboljeg igrača svih vremena".



"Pozdravio sam se sa njim na kraju utakmice, letili smo zajedno iz Rija u Manaus. Nismo previše komunicirali, ali smo se malo zezali i smijali. Pintul ga je na kraju i dobro čuvao, iako nam je on dao gol sa 30 metara. Deda je, po povratku u Sarajevo, rekao na press konferenciji, kada su ga novinari upitali kako je primio gol sa 30 metara: 'Pa, bolje da mi je dao Ronaldo gol sa 30 metara, nego Čičkušić iz Banovića'. Nevjerovatan je lik kada primi loptu. Ne znaju naši gdje će da ide, niti znaju njegovi gdje će ići, to je bilo teško zaustaviti. Igranje protiv Ronalda je nešto čega ćemo se svi sjećati dokle god smo živi", rekao je danas za Source.ba portal nekadašnji kapiten bh. reprezentacije, Vlatko Glavaš.

Geca i danas čuva Ronaldov dres iz Manausa

Nudžein Geca u toj utakmici nije čuvao velikog Ronalda, ali je na kraju uspio da sa jednim od najboljih fudbalera ikada razmijeni dresove.

"Svi govore da sam ja čuvao Ronalda, ali nisam, Pintul je čuvao Ronalda. U to vrijeme je bio najbolji fudbaler na Planeti. Sam sebi sam govorio: 'Daj da ja njemu prvo probam uzeti loptu, jer ako se okrene prema meni, licem u lice, gotovo je - piši propalo. Napravit će budalu od mene'. Ronaldo je zaista bio prejak, u svakom segmentu fudbalske igre. I dan danas čuvam njegov dres, kod mene je u kući. To mi je jedan od najbitnijih trofeja u karijeri, poslije dresa sa našim grbom", rekao je Nudžein Geca za naš portal.



Posljednjih pola sata na utakmici u Manausu, mjestu koje se nalazi u brazilskoj prašumi, odigrao je i Vedin Musić.

"Ronaldo je tada bio prva zvijezda u svjetskom fudbalu, zadovoljstvo je bilo što uopće mogu da igram protiv njega. Nisam ga direktno čuvao. Vrhunski talenat i igrač koji je pokazivao nevjerovatne vještine sa loptom, imao je izrazito dobru tehniku i brzinu, te promjenu pravca. Ronaldo nije imao nijednu slabu tačku. Za mene jedan od najboljih igrača koji se ikada rodio. Da nije bilo tih povreda, mnogo bi više napravio i dao fudbalu. Čovjek je imao takvu brzinu driblinga i kretanja da nisi znao u koju će stranu da ide. Sve je to radio sa takvom lakoćom i brzinom, da ga je bilo preteško čuvati", kaže Vedin Musić za Source.ba portal.

Ronaldo Nazario de Lima, o kojem smo također svojevremeno pisali, rođen je 1976. godio u Rio de Janeiru. U karijeri je igrao za Cruzeiro, PSV, Barcelonu, Inter Milan, Real Madrid, Milan i Corinthians. Za selekciju Brazila je igrao od 1994. do 2011. godine.

Na klupskom nivou je osvojio gotovo sve, ali nikada nije osvojio Ligu šampiona. Ipak, sve je to nadomjestio na reprezentativnom nivou, na kojem je vodio Brazil do najvećih trofeja. Dva puta je bio prvak svijeta, igrao je još jedno finale Mundijala koje je njegov Brazil izgubio od Francuske (kada se sumnjalo da je otrovan pred finale), a sa Brazilom je dva puta osvojio i Copa Americu.

U 98 utakmica za Brazil postigao je 62 gola, a bio je najbolji strijelac Mundijala u Koreji i Japanu 2002. godine, te najbolji fudbaler Mundijala u Francuskoj četiri godine ranije. Povrede su ga itekako spriječile da napravi mnogo više, ali ga mnogi i danas smatraju najboljim igračem svih vremena. U klupskoj karijeri je odigrao 518 utakmica, te je postigao 352 gola.

Novinar: Haris Ahbabović

Ronaldo Nazario de Lima je najbolji fudbaler svih vremena?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.