21.4.2020. 15:02
0
KCUS jedina ustanova koja je poslala zahtjev za kontrolu bolovanja svojih doktora, neki bolovanja otvaraju i putem telefona
Nakon što je prethodno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ustanovljen povećan broj bolovanja doktora i medicinskih radnika, za koja je direktorica ove zdravstvene ustanove Sebija Izetbegović tvrdila da su u određenoj mjeri netransparentna i upitna, stanje s listom osoblja na bolovanju značajno se promijenilo.

Naime, prema riječima direktorice KCUS-a, trenutno je 170 uposlenika na bolovanju, dok je, podsjećanja radi, nedavno taj broj iznosio više od 310.

Najednom svi ozdravili

"Duplo je manje bolovanja nego prije deset dana kada smo upozorili na zloubotrebu. Moje riječi bile su ljekovite za mnoge. Svima koji su opravdano na bolovanju želimo da što prije ozdrave, a ovima koji su ozdravili i vratili se na posao da se uspješno uključe u rad zdravstvene ustanove. Svaki uposlenik i svaka uposlenica su nam dragocjeni", kazala je dr. Sebija Izetbegović za N1.

U vremenu kada zdravstveni sektor neminovno treba podršku i jačanje kapaciteta na svim nivoima, oni osnovni ljudski smanjuju se iz dana u dan. Pored ljekara koji se nalaze u samoizolaciji, veliki broj medicinskih radnika u vrijeme pandemije koristi bolovanje, napominjući kako je samo u Sarajevu pravo na bolivanje koristilo više od 550 uposlenika različitih zdravstvenih ustanova, što se u prethodnim danima smanjilo.

Podsjećanja radi, poslali smo upite sa pitanjima JU Dom zdravlja KS, Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, kao i Ministarstvu zdravstva KS. Prve dvije institucije su odgovorile na naš upit, a Ministarstvo zdravstva KS je ponovo izginorisali naš upit, bez ikakvog objašnjenja, iako smo im u dva navrata poslali mail sa pitanjima. Treba dodati da je spomenuto ministarstvo, na čelu sa ministrom Rusmirom Mesihovićem, izignorisalo naš upit i u slučaju smrti dr. Šefika Pašagića prije nekoliko sedmica, a što smo također objavili na NAŠEM PORTALU.

Prošle sedmice smo dobili odgovor od JU Dom zdravlja KS, a o čemu se radi možete pročitati OVDJE.

Naime, svim spomenutim institucijama smo postavili sljedeća pitanja:

1) Kakve vi podatke imate kada je u pitanju JU Dom zdravlja KS? Koliko zdravstvenih radnika, tačnije doktora i medicinskih radnika i tehničara su otvorili bolovanja u posljednjih mjesec dana?

2) U kojim zdravstvenim ustanovama je zabilježen najveći broj odlazaka na bolovanja?

3) Da li ste, eventualno, ispitali određene malverzacije oko bolovanja, s obzirom da su se u javnosti pojavile informacije da pojedini doktori sami sebi određuju/pišu bolovanja, ili to čine njihove kolege, a bez da uopće imaju stvarnu potrebu da idu na ista?

4) Šta ste poduzeli po ovom pitanju? Da li ste ispitali situaciju, stvarno stanje na terenu, napravili procjene, ispitali sumnjive slučajeve odlaska na bolovanja? Ako jeste, na koji način ćete kazniti doktore koji su očito kršili sve moguće propise, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa? Ako niste, zbog čega to još niste učinili?

Povećan broj otvorenih bolovanja


Za Source.ba portal danas je govorio dr. Fikret Jonuz, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

"Većina nepravilnosti oko bolovanja, koje smo uočili, se odnose na način otvaranja tog bolovanja, da li je ono otvoreno putem telefona, što nije u skladu sa pravilnikom. Ono se ne može otvoriti telefonom, može se najaviti pregled ili slično. Mora da se uzme anamneza, da se pregleda pacijent i da se pregleda medicinska dokumentacija pacijenta, kako bi on mogao da dokaže svoju bolest. Većina nepravilnost se odnosi upravo na ovo", kaže dr. Jonuz.

"Na bolovanje imaju pravo svi osiguranici u KS koji su zaposleni. Naš Zavod ima pravo da kontroliše bolovanja na osnovu dostavljenih podataka koje dostavljaju ugovorne zdravstvene ustanove. Ti podaci se dostavljaju sedmično za novootvorena bolovanja. Prema posljednjim podacima, evidentno je da je došlo do povećanja broja novootvorenih bolovanja na području KS, činjenica je da je 500 bolovanja sedmično više nego prije pojave koronavirusa. Dakle, sedmično se otvara između 300 do 500 bolovanja više nego prije pandemije virusa korone. Ne radi se samo o zdravstvenim radnicima. To su brojke za sve zaposlenike iz KS, ne radi se samo o medicinskim radnicima", kaže dr. Jonuz za naš portal.

KCUS jedini poslao zahtjev za kontrolom bolovanja

Naš sagovornik ističe da su do sada jedino dobili zahtjev od KCUS-a kada je u pitanju provjera bolovanja medicinskih radnika, te da slični zahtjevi iz drugih zdravstvenih institucija nisu došli.

"Mi smo protekle sedmice dobili zahtjev od KCUS-a za kontrolu 265 bolovanja. Nešto prije toga isto smo imali zahtjev KCUS-a za provjeru 27 bolovanja. Druge ustanove se nisu oglasile sa zahtjevima za kontrole bolovanja. Ima otvorenih bolovanja zdravstvenih radnika i u drugim ustanovama u KS", rekao je dr. Jonuz za Source.ba portal.

Kako se kontrolišu/kažnjavaju doktori

A na koji način se kontolišu bolovanja koja su, blago rečeno, sumnjiva i netransparentna, upitali smo dr. Jonuza.

"Kontrolori izlaze na teren i vrše uvid u medicinsku dokumentaciju za kojeg se traži kontrola. Na osnovu uvida u dokumentaciju vrše procjene, na koji je način bolovanje otvoreno, na osnovu kojih papira, te na osnovu koje anamneze doktora. Ukazuje se na propuste ako ih ima. Kontrolori ne mogu kažnjavati direktno. Kontrolor je dužan da provjeri kako se vodi bolovanje i kako je otvoreno. Ako se ustanovi da je nepravilno otvoreno, onda je dužan da predloži direktoru zdravstvene ustanove da provjeri navode kontrolora i da na osnovu toga poduzme određene mjere protiv doktora ili medicinskog radnika".

"Zavod ima za pravo da od doktora koji je pogrešno vodio bolovanje traži nadoknadu, odnosno da poduzme mjere raskida ugovora sa ugovornim subjektom. Ne finansijski, nego vezano za ugovor. Mi predlažemo direktorima da oni poduzimaju određene mjere protiv doktora. Ako oni ništa ne poduzmu, mi kao Zavod možemo da uzmemo šifru doktoru, onda ne bi mogao da propisuje recepte, da liječi pacijente po zakonu ili da otvara bolovanje",
kaže dr. Fikret Jonuz, rukovodilac za medicinska pitanja Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.