28.4.2020. 15:40
7
Agencija za lijekove poručila da firma Fikreta Hodžića "posjeduje dozvolu", ali glavni potpis je stavio Fahrudin Solak!
U BiH je u subotu iz Pekinga stiglo 80 respiratora za koje je Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao da ih je "kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori s pandemijom".

Međutim, premijer FBiH je prešutio ko je uvoznik respiratora, a otkriveno je da je to firma "FH Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, a koja je inače u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Kako je moguće da firma koja proizvodi voće/povrće nabavlja respiratore?

Postavlja se sasvim realno i normalno pitanje - kako je moguće da je firma za proizvodnju i preradu voća i povrća dobila ovakav ugovor težak 10 miliona KM?

Kako je moguće da je firma koja se bavi uzgojem malina dobila zadatak i ugovor da ona bude uvoznik medicinskih respiratora u našu zemlju?

Kako je, uopće, moguće da je to dobila bilo koja druga firma osim one koja ima veze sa medicinskom strukom?

Postavlja se, također, pitanje i koji su to bili uslovi Vlade FBiH prilikom potpisivanja ugovora, pa je moguće da se ovakav posao dodijeli firmi za proizvodnju voća i povrća?

Kratka izjava Fikreta Hodžića za Source.ba

Jučer smo pokušali dobiti komentar Fikreta Hodžića, a on se javio na naše pozive i kratko je prokomentarisao cijelu situaciju. 

"Ne bih sada ništa govorio. Napravit ćemo ili press konferenciju ili ćemo poslati saopćenje svim medijima. Čisto da se sada ne bih svima posebno javljao. U svakom slučaju, kada sve ovo prođe, s vama mogu napraviti štagod hoćete", poručio je kratko Hodžić za Source.ba portal.

Upitali smo ga kratko da li nam onda samo možete potvrditi da li je njegova firma potpisala ugovor težak 10,5 miliona KM za nabavku respiratora, a on je poručio:

"Neću ništa ni potvrditi, neću ništa ni negirati. Istina je da ću napraviti press konferenciju u kojoj ću reći sve detalje, koji nisu ni blizu onoga što je objavljeno. Svi se hvataju za moje ime i prezime. Neka im, neka se ispucaju. Halal im bilo. Kada dođe pravi trenutak, ja ću reći sve detalje u vezi ovoga", rekao je danas kratko za Source.ba portal Fikret Hodžić.

Hodžić se jučer oglasio saopćenjem za medije, a o čemu se radi možete pročitati OVDJE.

Šta kaže Agencija za lijekove BiH

Poslali smo dopis sa pitanjima Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Pitanja su bila sljedeća:

1) Da li je spomenuta firma, koja se bavi proizvodnjom i preradom voća i povrća i koja nema nikakve veze sa medicinskom strukom, imala sve potrebne dozvole za uvoz respiratora, te velepromet medicinskim sredstvima? Isto pitanje važi i za firmu koja je uvozila testove za virus korone?

2) Šta je sve potrebno da učine takve firme kako bi mogle 'ući u ovaj posao'? Koju vrstu medicinskog osoblja moraju da imaju?

3) Kako je moguće da firma koja proizvodi i prerađuje voće uvozi medicinske respiratore u BiH iz Kine?

Odgovor kojeg smo dobili iz Agencije za lijekove je sljedeći:

"Ovim putem vas obavještavamo da pravno lice “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica posjeduje dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu Agencija) za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III. Napominjemo da Agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u nadležnosti ove Agencije. Pravno lice “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštitu da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Fahrudin Solak lično dao odobrenje firmi "F.H. Srebrena malina"


Uz ovaj odgovor dobili smo potvrdu da je svoj potpis na potvrdu nabavke respiratora stavio lično Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a. 

O čemu se radi možete pogledati u dokumentu kojeg objavljujemo:


Dokument kojeg nam je poslala Agencija za lijekove BiH

Ono što je posebno zabrinjavajuće i još skandaloznije, kompanija "Srebrena malina" dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za uvoz respiratora, ali tek nakon što je direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, već direktno odabrao spomenutu firmu da obavi uvoz.

U međuvremenu cijeli slučaj istražuju Tužilaštvo KS i SIPA, a danas je potvrđena informacija i potvrda da je potpis na ovaj ugovor i dozvolu spomenutoj firmi da nabavlja respiratore stavio Fahrudin Solak, što nam je potvrđeno i u odgovoru kojeg smo dobili od Agencije za lijekove BiH.

Šta kažu JU Apoteke Sarajevo

Poslali smo zahtjev sa pitanjima i Apotekama Sarajevo, jer nam je bilo logično da se ovim stvarima bave apoteke ili institucije koje nabavljaju lijekove i medicinsku opremu. Postavili smo im sljedeća pitanja:

1) Da li se vi kao "Apoteke Sarajevo" pitate kako je moguće da je firma za proizvodnju i preradu voća i povrća dobila ovakav ugovor težak 10,5 miliona KM, te da li ste vi konkurisali na spomenuti tender/konkurs kada je u pitanju nabavka medicinskih respiratora?

2) Da li ste, uopće, upoznati kakvi su se uslovi tražili na tom tenderu/konkursu?

3) Da li je iko od vas tražio da preuzmete posao nabavke/uvoza respiratora, te nabavke testova za koronavirus? Da li ste dobili takvu ponudu, te ako jeste, zbog čega ste je odbili?

Odgovor kojeg smo dobili iz Apoteka Sarajevo, a kojeg potpisuje Dijana Rokvić, je sljedeći:

"Prema rješenju o registraciji JU Apoteke Sarajevo nemaju mogućnost uvoza, te nam spomenuti tender nije bio dostupan. Apoteke se bave maloprodajom, te smo kao javna ustanova u proteklom periodu imali fokus da obezbjedimo potrebe pacijenata KS. Obzirom na težak period koji još uvijek nije iza nas, kada smo se suočili sa brojnim defekturama, naš cilj je bio omogućiti pacijentima kako realizaciju svoje redovne terapije, tako i kupovinu potrebnih zaštitnih sredstava, medicinskih sredstava, suplemenata za jačanje imuniteta i svih ostalih roba koje su im bile potrebne", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od JU Apoteke Sarajevo.

Podsjećanja radi, pitanja i zahtjev za odgovorima smo poslali i na adresu premijera FBiH, Fadila Novalića. Još uvijek čekamo na odgovore premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Ukoliko Novalić i Vlada FBiH izignirišu naš zahtjev, to ćemo dodatno objaviti na našem portalu. Pitanja koja smo im poslali su, manje - više, ista kao sa početka ovog teskta.

Novinar: Haris Ahbabović

 
7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.