4.5.2020. 10:11
0
U Kantonu Sarajevo u posljednja dva dana nema nijedna zaražena osoba, 14 zaraženih u posljednjih 10 dana
FOTO: Source.ba / arhiva
U Kantonu Sarajevo do sada je od koronavirusa oboljelo 110 osoba, barem su to oni službeni potvrđeni podaci i oboljenja, te se pretpostavlja da je taj broj možda i veći. Ipak, da se za sada držimo službenih brojki.

Dakle, od početka pandemije potvrđeno je 110 slučajeva oboljenja u KS. Od toga, 76 osoba se već izliječilo, dok je, nažalost, umrlo šest osoba. I dalje se 28 osoba vode kao oboljele, te su trenutno u fazi liječenja.

Nema novooboljelih u KS u posljednja dva dana


Ono što je posebno zanimljivo za KS je to da u posljednjih nekoliko dana uopće nema potvrđenih novooboljelih osoba od koronavirusa. 

Podsjećanja radi, do sada je napravljeno 4.023 testova, a ako uzmemo ukupni broj stanovnika u KS prema popisu iz 2013. godine (438.443), to znači da se na području Kantona Sarajevo testirala svaka 109. osoba. 

Treba istaći da je taj prosjek mnogo bolje nego, primjera radi, prije nekih 12 dana kada smo PISALI o tadašnjim brojkama za FBiH i KS. Podsjećanja radi, od početka pandemije do tog 22. aprila, kada smo pisali o ovome, je bilo testirano 2.380 ljudi u KS. Prosjek koji je tada bio aktuelan kaže da se u KS testirala svaka 184. osoba, a sada je taj prosjek znatno bolji. Iako, još uvijek to nije ni blizu prosjeka brojnih zemalja i testova koji se vrše u tim zemljama.

U posljednja dva dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze u KS. Treba dodati da je u posljednja dva dana napravljeno 79 testova. Kada su u pitanju brojke za, primjera radi, posljednjih 10 dana u KS, treba dodati da je svega 14 osoba u posljednjih 10 dana sa područja KS bilo pozitivno na koronavirus. Ukupno je, u posljednjih 10 dana, napravljeno 749 testiranja. 

Posljednji put kada je KS imao pet ili više pozitivnih slučajeva u jednom danu bilo je baš 22. aprila 2020. godine, kojeg smo spomenuli maločas.

Prosjek godina umrlih u Kantonu Sarajevo 56,5 godina

Spomenuli smo da je na tlu KS do sada preminulo šest osoba, ali je isto tako činjenica, što je dobra informacija, da u posljednje tri sedmice nije preminula nijedna osoba sa područja KS. 

Što se tiče starosne dobi preminulih, dvije osobe su bile u skupini od 45 do 54 godine, dvije od 55 do 64 godine, a jedna osoba je imala 65 godina. Uzmemo li u obzir prosjek godina preminulih u KS, dolazimo do podatka da je prosječna starost preminulih na području ovog kantona 56,5 godina.

Što se tiče spolne strukture osoba koje su se zarazile od koronavirusa u KS, 57 je zaraženih muškaraca, te 53 žene. Kada su u pitanju umrli, preminula su četiri muškarca i dvije žene. 

I dalje najviše zaraženih mladih osoba

Što se tiče starosne strukture, i dalje je među zaraženim najviše mladih osoba, tačnije 31,8 posto čine mladi od 20 do 44 godine. Od 55 do 64 godine ima 25,4 posto zaraženih, dok od 45 do 54 godine ima 22,7 posto zaraženih.

U BiH je do sada potvrđeno 1.857 slučajeva zaraze koronavirusom. 825 osoba se izliječilo, dok je 77 osoba preminulo. Stopa smrtnosti od virusa korone u BiH iznosi nešto malo iznad četiri posto.

Još uvijek je 955 osoba u fazi liječenja, a četiri osobe se nalaze u teškom ili kritičnom stanju. U BiH je do sada napravljeno 33.928 testova, što znači da se u BiH testira svaki 104. stanovnik.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.