18.8.2020. 12:22
0
Ko su kandidati za načelnike u sarajevskim općinama: Adnan Delić i Sanela Prašović-Gadžo u Novom Gradu, Muzur na Ilidži, Fazla u Centru
Počela je kampanja za lokalne izbore koji su na rasporedu na jesen u Bosni i Hercegovini.

Pojedine stranke su predstavile svoje kandidate na lokalnim izborima, a u narednim redovima ćemo se pozabaviti kandidatima za načelnike na području Kantona Sarajevo.

Stranke četvorke (NiP, SDP, Naša stranka i NBL)

Stranke "četvorke" u KS su predstavile svoje kandidate za načelnike. Na području Općine Novo Sarajevo, gdje je dugo godina načelnik Nedžad Koldžo iz SDA, kandidat "četvorke" za načelnika je dr. Hasan Tanović. Radi se o čovjeku koji je od 2010. godine bio je u stalnom radnom odnosu kao ljekar specijalista ortoped na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a. Od juna 2013. godine angažovan je kao zvanični ljekar svih selekcija u Košarkaškom savezu BiH. Od marta 2016. godine stalni je sudski vještak iz oblasti medicine, podoblast ortopedija i traumatologije. Od 2017. godine zaposlen je na Odsjeku za ortopediju i traumatologiju Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“. Bio je kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo 2016. godine i osvojio je 5.181 glas, najviše poslije aktuelnog načelnika, spomenutog Nedžada Koldže.

Kandidat "četvorke" u Novom Gradu je Adnan Delić, 35-godišnji rođeni Maglajlija koji slovi za nestranačkog kandidata, a kojeg je predložio NiP. Adnan Delić je neko ko je svoj radni dosadašnji vijek proveo u realnom sektoru, u marketingu. Osnivač je i donedavni predsjednik sportske asocijacije 'Fair Play', te osnivač i predsjednik Upravnog odbora udruženja Dobro.ba, čija je osnovna ideja djelovanja "humanost na djelu". Oženjen je i otac dvoje djece.

Kandidat "četvorke" u Općini Stari Grad je dobro poznato lice i dugogodišnji načelnik ove općine, Ibrahim Hadžibajrić. Na lokalnim izborima održanim 2008. godine građani su mu ukazali povjerenje i izabrali ga za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. Nakon toga je pobijedio na izborima 2012. i 2016. godine. Osnivač je i predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). 

Srđan Mandić je kandidat "četvorke" za Općinu Centar. Član je Naše stranke od 2009. godine, a na četvrtom kongresu, održanom u maju 2019. godine, izabran je za njenog potpredsjednika. U Vladi Kantona Sarajevo obavljao je dužnost ministra komunalne privrede i infrastrukture, u periodu decembar 2018. - mart 2020. 

Nermin Muzur je kandidat NiP-a i "četvorke" za načelnika Ilidže, gdje se sa mjesta načelnika pred ove izbore povlači dugogodišnji načelnik Senaid Memić iz SDA, koji je dobio posao ambasadora BiH u Maleziji. Predsjednik Turističke zajednice bio je do 2017. godine. Na lokalnim izborima 2012., kao i 2016. godine, izabran je za općinsko vijeće Ilidže. Na Općim izborima 2018. godine izabran u Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je trenutno zastupnik.

Dženan Brkanić je kandidat za načelnika Vogošće. Oženjen je i otac dvoje djece školskog uzrasta. Član je šehidske porodice, brat mu je sa nepunih 20 godina poginuo braneći državu i po čijem imenu nosi naziv ulica u kojoj živi na Kobiljoj Glavi. Dolazi iz realnog sektora.

Amar Dovadžija je kandidat NiP-a i "četvorke" za načelnika Ilijaša. Obnašao je funkciju općinskog vijećnika u periodu od 2012.-2014. godine u općinskom vijeću Ilijaš. Na Izborima 2014. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, kao član SDA. Do 2018. godine bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Od 2018. godine do danas nastavnik je engleskoj jezika u osnovnoj školi u Ilijašu. 

Enes Kazić je kandidat "četvorke" za nečelnika Hadžića. Od 1993. godine do 2001. bio je komandir u policijskim stanicama Tarčin i Novi Grad Sarajevo. U periodu od 2005. godine do 2015. godine bio je pomoćnik općinskog načelnika općine Hadžići. Od 2015. godine do 2017. godine obavljao je poslove direktora „JKP Komunalac“ Hadžići. Od 2017. godine radi kao samostalni referent za prave poslove „JKP Komunalac“.

Elvedin Tatarević je kandidat "četvorke" za načelnika Trnova. 2018. godine položio je specijalistički ispit iz Porodične medicine u Sarajevu, i time stekao zvanje specijalista porodične medicine. Trenutno je na doktorskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 2011-2013. godine bio direktor u OJ Trnovo. Trenutno je vijećnik u Općinskom vijeću Trnovo.

SDA kandidati za načelnike

SDA nije mnogo mijenjala svoje kandidate kada su u pitanju načelničke pozicije, posebno imena onih koji se trenutno nalaze na načelničkim pozicijama. 

Akif Fazlić će ponovo biti kandidat za načelnika Ilijaša, dok će Hamdo Ejubović biti kandidat SDA za načelnika Hadžića. Osim toga, Semir Efendić će ponovo biti kandidat za načelnika u Novom Gradu, Nedžad Ajnadžić u Centru, Nedžad Koldžo u Novom Sarajevu, Edin Smajić u Vogošći, te Ibro Berilo u Trnovu.

Jusuf Pušina bit će kandidat SDA za načelnika Općine Stari Grad, dok bi aktuelnog načelnika Općine Ilidža Senaida Memića na toj poziciji mogao zamijeniti Fikret Prevljak, koji će biti kandidat SDA za načelnika, naravno ukoliko pobijedi na lokalnim izborima.

Brojke sa prošlih lokalnih izbora

A šta je to što se može očekivati od ovih lokalnih izbora kada je SDA u pitanju, a gledajući na brojke sa prošlih izbora. Stanje je sljedeće:

Kada je u pitanju Općina Stari Grad Sarajevo, u toj općini je pobijedio Ibrahim Hadžibajrić sa 10.104 glasova, dok je drugi bio kandidat SDA, Suad Handanagić, sa gotovo 5.000 manje glasova. Jusuf Pušina, koji je donedavno radio zajedno sa aktuelnim načelnikom i bio na njegovoj listi, sada je njegov protukandidat na lokalnim izborima ispred SDA.

Idemo dalje. Kada je u pitanju Općina Centar, tu je bilo jako tijesno, tačnije, razjedinjenost ljevice maltene je donijela pobjedu Nedžadu Ajnadžiću i SDA. On je imao 8.048 glasova, dok je na drugom mjestu bio Samer Rešidat iz DF-a sa 4.656 glasova. Treći je bio Igor Kamočaji iz SDP-a sa 3.598 glasova. Znatan broj glasova tada su osvojili Reuf Bajrović iz GS-a, Admir Bukva iz Naše stranke i Damir Nikšić kao samostalni kandidat. Da je ljevica imala svog kandidata, vrlo bi lako pobijedila u Općini Centar.

Kada je u pitanju Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo je imao 12.389 glasova, ispred Hasana Tanovića iz DF-a sa 5.181, koji je i sada kandidat "četvrotke" na izborima, ali bez DF-a koji nije dio iste. Na trećem mjestu tada je završio Samir Imamović iz Naše stranke sa 4.832 glasova.

U Novom Gradu, Semir Efendić je, zaista, odnio uvjerljivu pobjedu, jednu od najuvjerljivijih na prostoru cijele BiH. On je imao 30.343 glasova, dok je na drugom mjestu bio Goran Kovačević iz DF-a sa 6.499 glasova. Svi preostali kandidati za načelnika u Novom Gradu gotovo da ukupno nisu imali ni pola od 30.000 glasova koliko je sakupio Efendić.

Senaid Memić je na Ilidži također ubjedljivo slavio sa 13.424 glasova, a njegov prvi pratilac, Elvis Hadžić iz SDP-a, imao je svega 2.861 glasova. 

Hamdo Ejubović je u Hadžićima pobijedio sa 7.432 glasova, dok je drugi bio Muharem Fišo iz BPS-a sa 3.443 glasova. Ibro Berilo je ispred SDA pobijedio u Trnovu sa 1.594 glasova, dok je drugi bio Hamdo Karić iz DF-a sa 549 glasova.

Edin Smajić je slavio u Vogošći sa 8.753 glasova, ispred Sanele Salimović iz DF-a koja je imala 2.049 glasova. Akif Fazlić je pobijedio u Ilijašu sa 6.982 glasova, a drugi je bio Enes Durak, kao nezavisni kandidat, sa 3.748 glasova.

Ostala imena (SBB i DF)

Kada su u pitanju ostala imena, Sanela Prašović Gadžo, nekadašnj novinarka a sada zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH, biće kandidatkinja za načelnicu Novog Grada u Sarajevu. 

Demokratska fronta danas je objavila listu svojih kandidata za načelnike i nosioce listi za općinska vijeća. Također u 12 općina i gradova izlaze zajedno s Građanskim savezom (GS). Što se tiče KS, Elma Mujadžić je kandidatkinja za načelnicu Novog Grada, dok je Rifet Dervišević kandidat za načelnika Vogošće.

Pjevač i nekadašnji predstavnik BiH na Eurosongu, Muhamed Fazlagić Fazla, je kandidat za načelnika Općine Centar, dok je Ahmed Handžić kandidat za načelnika Starog Grada. Adna Pandžić je kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva.

Kada su u pitanju ostali kandidati, imena će biti poznata u narednim danima. Tako će, naprimjer, BPS, A-SDA, SBB, Nezavisni blok i Platforma za progres imati kandidate na Ilidži. SDP i Platforma za progres će imati kandidate u Novom Gradu, dok će SBB imati kandidata i u Vogošći.

BPS, SBB i Platforma za progres će imati kandidate u Centru, dok Platforma za progres i SBB imati kandidate i u Starom Gradu. Iste stranke će imati svoje kandidate i u Novom Sarajevu.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.