19.8.2020. 13:35
7
Semir Efendić protiv Faruka Kapidžića: Studija je okončana pod velom tajne. Promjena urbanističkih planova u Sarajevu je blokada grada i reketiranje!
Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić održao je konferenciju za novinare u vezi sa studijom o ventilacionim koridorima kojom bi se onemogućila gradnja visokih zgrada u više sarajevskih općina.

Nakon što je ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić najavio jučer da će biti potrebno izmijeniti regulacione planove, te da projekat općine Novi Grad o izgradnji kongresnog centra i nebodera morat će smanjiti spratnost, reagirao je Efendić. 

Studiju je Vlada usvojila u februaru ove godine, a potrebno je izmijeniti i zakonska rješenja i donijeti nove urbanističke planove grada. 

Efendić je rekao da je Vlada KS u prehodnom mandatu naručila Studiju pod velom tajne. On je rekao da se na osnovu novih 240 hektara prostora u Novom Gradu blokira, za gradnju na malom prostoru niko nije zainteresiran. Kazao je da smatra da zabrana gradnje neće riješiti problem zagađenja.

„Da se više ništa ne izgradi u Sarajevu, zrak ne bi bio čistiji. Sarajevo je imalo velike probleme sa zagađenjem sedamdesetih i osamdesetih godina. Tada nije postojalo Alipašino Polje, nije postojalo većina zgrada u Novom Gradu“, rekao je Efendić.

Indikativno je, kako kaže Efendić, da ventilacionog koridora nema uz Prvu transferzalu i Avazov toranj, kojeg je upravo projektovao Faruk Kapidžić, sadašnji ministar prostornog uređenja KS. Podsjetio je da da Avaz planira na tom mjestu graditi još jedan toranj. Naveo je da je od zabrane izuzet i Stup, odnosno naselje Tibra.

„Nekim slučajem vjetar ne ide dalje od Stupske petlje, tu se ventilacioni koridori završavaju“, kazao je Efendić.

Poručio je da nema namjeru postupati po uputama ministra za prostorno uređenje.

"Pitanje urbanog planiranja je pitanje lokalne samouprave. Ministar se tim ne treba baviti. Studija je okončana pod velom tajne. Preporuke bi potpuno zabranile gradnju u jednom dijelu Sarajeva", smatra Efendić.

U nastavku pogledajte najzanimljivije detalje sa današnje press konferencije Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj i montaža: Izet Tahirbegović
Tekst: Patria

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.