28.8.2020. 9:58
0
Prosjek godina umrlih u Kantonu Sarajevo od koronavirusa iznosi 66, pet umrlih imalo manje od 45 godina
FOTO: Source.ba
Od početka pandemije u BiH je do sada potvrđeno 18.920 slučajeva zaraze virusom korone, a preminulo je 571 ljudi. Više od 12.000 osoba se izliječilo od koronavirusa.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, gdje se u posljednjih nekoliko mjeseci bilježi ogroman broj novozaraženih, u KS je do sada registrovano 3.814 zaraze Covidom. Ukupno je izliječeno 3.192 osoba, ali je, nažalost, preminulo 66 osoba. Još uvijek u KS imamo 556 aktivnih oboljenja od koronavirusa.

Više umiru muškarci, nego žene


U posljednjih nekoliko dana, kada je u pitanju KS, uglavnom se sve kreće na brojci od oko 50-ak novozaraženih po jednom danu, a prije četiri dana smo imali 72 novozaražene osobe u ovom kantonu.

Kada je u pitanju spolna struktura zaraženih, gotovo pa jednako obolijevaju i muškarci i žene, a taj procenat je gotovo potpuno identičan. Do sada je oboljelo 1.963 muškaraca, dok imamo 1.851 oboljelu ženu. 

Ipak, spolna struktura je znatno drugačija kada su u pitanju muškarci i žene koji su umrli u KS od virusa korone. Naime, 46 je preminulih muškaraca, dok je preminulo 20 žena.

Kada je u pitanju starosna struktura oboljelih, ubjedljivo je najviše mladih ljudi. Naime, čak 46% oboljelih čini populacija od 20 do 44 godine. Slijedi populacija od 45 do 54 godine, te populacija od 55 do 64 godine.

Prosjek godina preminulih u KS

Što se tiče starosne strukture preminulih u KS, najviše preminulih je bilo u starosnoj dobi od 65 do 74 godine, njih 23. Slijede oni iz grupe od 75 do 84 godine (13), te grupa od 55 do 64 godine (11). Pet je umrlih osoba koje su imale između 20 i 44 godine.

Ako bismo uzeli prosječnu starost preminulih od Covida na prostoru KS, to bi značilo da je prosječna starost preminulih oko 66 godina. 

BiH ima nešto bolji procenat kada je smrtnost u pitanju

Kada je u pitanju trenutna situacija u svijetu, do sada je od Covida oboljelo više od 24,6 miliona osoba, a preminulo je 835.843 ljudi. To znači da je procenat smrtnosti od koronavirusa u svijetu oko 3,4 posto. Taj procenat u BiH je nešto manji i on iznosi 3,01 posto. 

SAD, Brazil i Indija su i dalje zemlje sa najviše zaraženih i jedine zemlje koje broje milionske iznose zaraženih od Covida. Najviše umrlih i dalje imaju SAD i Brazil.

Podsjećanja radi, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testiran je 309 uzorak na prisustvo koronavirusa, a novozaraženih je 88 osoba, a tri su preminule u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, smještene su 44 osobe, među kojima dva pacijenta koriste potporu respiratora pri disanju. 

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.