15.10.2020. 14:17
2
Tokom ljeta sve radilo "100 na sat", a sada najednom velika briga: Je li odluka o nošenju maski prilika da se "napuni budžet" i zašto Aida Pilav ignoriše medije?!
FOTO: Source.ba / Arhiva
U Kantonu Sarajevo od danas su obavezne maske i na otvorenom, a riječ je o novoj odluci Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa je obavezno u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Kazne i do 1.500 KM

Kazne za nenošenje maski će biti od 500 do 1.500 KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo. Naredba stupa na snagu od danas, 15. oktobra i važit će do 31. oktobra ove godine.

Jasno je da se u BiH, iz dana u dan, povećava broj novozaraženih u Bosni i Hercegovini, a naša zemlja danas je oborila rekord kada je u pitanju broj novozaraženih od početka pandemije (569 novozaraženih). Ipak, nije jasno na osnovu kojih smjernica reaguje Krizni štab KS, kada smo veliki broj novozaraženih imali i tokom ljetnih dana, posebno u kantonu o kojem je riječ, ali su se uredno organizovale svadbe, lokali su najnormalnije radili, nargilhane, bazeni i sve ostale ustanove u kojima se nalazio ogroman broj ljudi. Uz sve to, nije bila obaveza nošenja maski, niti se pričalo o nekim specijalnim mjerama.

Ljeto ništa, ali sada najednom velika briga

Postavlja se pitanje zbog čega dolazi do novih mjera za stanovnike Kantona Sarajevo i otkud najednom sva ta zabrinutost za građane KS u situaciji kada, činjenično gledano, imamo veliki broj zaraženih u KS, ali je taj broj tokom ljeta bio i znatno veći? Da li je ovo, zaista, briga za građene KS ili još jedna idealna prilika da se preko leđa građana KS napuni budžet, tako što ćete im nasumično pisati kazne za nenošenje maski?

Uostalom, koliko su vlasti u KS podijelili maski građanima KS i kada je organizovana masovna podjela maski od bilo koje ustanove, što zdravstvene, što ustanove koju čini aktuelna vlast u KS, a znamo da su na stotine hiljada maski stigle u BiH?

Maćehinski odnos pred medijima Kriznog štaba

Danas smo dobili komentar od epidemiologinje, dr. Aide Pitić, koja je za Source.ba portal pokušala pojasniti neke stvari, ali neke od njih, jednostavno, kako je i sama istakla, nije znala. 

Tim povodom smo u nekoliko navrata pokušali dobiti komentar od Aide Pilav, šefice Kriznog štaba KS, koju smo direktno imali namjeru pitati nekoliko stvari, ali bezuspješno. Naime, dotična gospođa od početka pandemije vrlo šturo, da ne kažemo bahato prema novinarima i medijima, odgovara na sva pitanja koja joj se postavljaju, tako da su rijetki trenuci kada je Aida Pilav jasno, direktno i konkretno pojasnila u svom odgovoru činjenično stanje i dala konkretan odgovor na pitanja koja su joj se postavljala od mjeseca marta ove godine. I ovaj put smo ostali bez njenog komentara, i nismo jedina novinarska ekipa koja nikada do sada od nje nije dobila nijedan konkretan i direktan odgovor.

A šta smo je to danas željeli pitati? Željeli smo je pitati sljedeće:

1) Tokom cijelog ljeta je sve uredno radilo, na način da smo imali masovne organizovane svadbe sa velikim brojem ljudi, lokale koji su radili sa nepoštivanjem mjera i distance, bazene, nargilhane i sve ostalo. Zašto sada, najednom, tolika briga za građanima KS, kada smo tokom ljeta imali dvostruko više zaraženih po jednom danu?

2) Šta predstavlja, uopće, nošenje maske preko usta i nosa sa medicinskog aspekta? Da li je iko ikada iz Kriznog štaba to lijepo i detaljno pojasnio građanima KS? Koliko dugo se može nositi jedna maska i kada se smatra nečistom? Šta ako osoba nema više od jedne maske, a morala je imati s obzirom na hrpu donacija koje smo dobili, te gdje su sve završile te donacije na području KS?

3) Šta znači termin "zatvoreni prostor", s obzirom da se navodi da u zatvorenom prostoru ne može biti prisutno više od 30 osoba? Da li je isto kada uzmemo u obzir kafanu od 15 kvadrata ili kada uzmemo u obzir trgovački centar od nekoliko stotina kvadrata?

4) Koja je svrha nošenja maski tokom boravka vani? Koja je svrha da čovjek koji, naprimjer, sam šeta u parku, te nosi masku na ustima, ako nema nikoga oko njega?

5) Kako će maske nositi ljudi koji boluju od astme ili koje maska, jednostavno rečeno, guši, to jeste koji ne mogu normalno da dišu ukoliko nose masku preko nosa i usta?

6) Da li je nova mjera oko maski samo idealna prilika da se jednostavno i brzopotezno napuni budžet, i kojom zakonskom regulativom je određena ova odluka, u kojim Službenim novinama je objavljen zakon, kada i gdje, te po kojem članu je izrečena primjena ove odluke?


Naravno, odgovore od Aide Pilav na ova pitanja nismo dobili, a vjerovatno ih nikada nećemo ni dobiti. Isto smo željeli pitati i premijera KS, Marija Nenadića, ali i on, baš kao i Aida Pitić, nije odgovarao na naše pozive, što ne znači da dotične predstavnike vlasti, odnosno Kriznog štaba KS, i dalje nećemo zvati za komentar.

Poslali smo dopis i MUP-u KS

Također, policiji u KS je naloženo da kažnjava sve one koji se ne pridržavaju mjera, pa smo s tim u vezi na adresu MUP-a KS poslali dopis sa pitanjima:

1. Za novčanu kaznu je neophodan jasno definisani zakon. Gdje je to objavljeno, konkretno za ovu odluku, u kojim Službenim novinama i kada? I sami znate da kažnjavanje mora imati osnov u zakonu i tačno naveden član istog. Kako je onda moguće da je Krizni štab ovlašten donositi ovakve odredbe, te da se traži sprovođenje odluke od strane MUP-a KS?

2. Ustavni sud je neustavnim proglasio zabranu kretanja određenim starosnim skupinama još u maju. Shodno tome, sami građani su, kako su pojedini mediji pisali, najavili brojne tužbe protiv MUP-a KS. Da li će MUP, uprkos nepostojanju zakona i uprkos činjenici da bi se mogao susresti sa tužbama građana, ipak sprovoditi ovu odluku Kriznog štaba i građanima koji ne nose maske pisati kazne od 500 KM?

3. Kako komentarišete činjenicu da je u ugostiteljskim objektima, u zatvorenom prostoru, dozvoljeno da veći broj ljudi, u svega nekoliko metara, ne nosi masku, a da se od građana koji borave vani, gdje je mnogo manja vjerovatnoća zaraze, traži nošenje maske? Da li je MUP KS u službi građana i kako komentarišete glas većeg dijela javnosti koji smatra da je ovo obična represija nad građanima i punjenje budžeta preko njihovih leđa?


Iz MUP-a KS smo u međuvremenu dobili odgovore na naša pitanja, a kao odgovor na naša prva dva pitanja iz MUP-a su nam poručili sljedeće:

"Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 12.10.2020. godine donio je Naredbu broj: 62-20/2020, kojom je, između ostalog, naređeno 'obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine  i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo'.

Za provođenje ove naredbe zadužena je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa članom 8. stav (5) tačke m), u vezi sa članom 13a. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo “, br. 18/07, 7/08 i 34/20.).

Navedena naredba se primjenjuje u periodu od 15.10.2020. do 31.12.2020. godine, uz mogućnost izmjena i dopuna iste, shodno ukazanoj potrebi, zavisno od razvoja epidemiološke situacije za čije praćenje, na području Kantona Sarajevo, je zadužen Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će postupati u skladu sa donesenom naredbom i važećim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, a kojim je, između ostalog, novčana kazna od 500,00 do 1500,00 KM propisana i za slučaj činjenja prekršaja od strane onog 'ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti'. 

Ovom prilikom apelujemo na građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se strogo pridržavaju naredbi nadležnih organa donesenih u cilju zaštite stanovništva, posebno u pogledu obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru",
stoji u odgovoru MUP-a kojeg smo dobili danas.

Također, Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS, nam je poručio da odgovor na treće pitanje možemo tražiti od Kriznog štaba KS, te da je policija ta koja samo postupa po naredbama organa, u ovom slučaju Kriznog štaba KS.

Podsjećamo vas još jednom da se svi skupa moramo pridržavati mjera u borbi protiv virusa korone, ali isto tako sve nadležne, koji donose odluke koje su vrlo često udaljene od bilo kakve logike, svakodnevno pitamo zbog čega donose odluke koje donose. 

Obavezni su, a građani KS ih lično plaćaju iz svojih novčanika, da to pojasne građanima KS i da medijima daju konkretne odgovore na postavljena pitanja.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.