20.12.2020. 11:01
2
Ovo su imena novih ministara u Vladi KS: Adnan Delić na čelu privrede, Samir Avdić na čelu sporta i kulture, Naida Hota-Muminović na čelu novog ministarstva!
FOTO: Source.ba
Još uvijek nije kompletirana nova Vlada Kantona Sarajevo, iako se znaju gotovo sva imena ministara u novom sastavu vlade, trećem po redu nakon Općih izbora 2018. godine.

Poznato je da će novi/stari premijer, odnosno mandatar za sastav nove Vlade KS, biti Edin Forto iz Naše stranke, koji je bio premijer KS do raspada "šestorke" i rušenja Vlade KS od strane SDA, SBB-a i DF-a. Forto će na tom mjestu zamijeniti Marija Nenadića, dosadašnjeg premijera. 

Kada je u pitanju predsjedavajući Skupštine KS, to je Elvedin Okerić iz Naroda i pravde, koji je na ovoj poziciji zamijenio Mirzu Čelika iz SDA. Podsjećanja radi, zakonski je predviđeno da predsjedavajući Skupštine KS i premijer KS ne mogu biti osobe koje pripadaju istom narodu. Okerić se izjašnjava kao Bošnjak, dok se Forto izjašnjava iz reda Ostalih.

Kada su u pitanju ministarstva u Vladi KS, stanje je sljedeće:

Novi ministar finansija bi trebao biti direktor Sarajevskog kiseljaka, Davor Čičić, koji je ujedno prijedlog SDP-a na ovu funkciju.

Čičić je magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za finansije i računovodstvo. U dosadašnjem radnom vijeku radio je u različitim firmama na pozicijama u oblasti upravljanja prodajom, marketinga, finansija, poslovnog planiranja u FMCG-u i maloprodajnoj industriji u BiH i regiji. U Sarajevski kiseljak je došao 2010. godine, gdje je u početku vodio odjel marketinga i razvoja, a zatim preuzima i odjel prodaje. Dužnost direktora Sarajevskog kiseljaka preuzima 2020. godine.

Novi ministar kulture i sporta, kako saznaje Source.ba portal, će biti proslavljeni bh. košarkaš i nekadašnji kapiten reprezentacije BiH, Samir Avdić, koji na ovo mjesto dolazi kao prijedlog NiP-a. 

Samir Avdić je trenutno sportski direktor košarkaške selekcije BiH, a u karijeri je igrao u BiH, Turskoj i Španiji, te je bio dugogodišnji član i kapiten košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine.

Lejla Brčić iz Naše stranke će opet biti ministrica pravde i uprave u KS. 

Rođena je 1981. godine Tuzli. Diplomirala je 2005. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Radila je kao pravnica u sektoru predškolskog obrazovanja, finansija (MF Prizma) i zdravstva (Zavod zdravstvenog osiguranja KS). Bila je kandidatkinja Naše stranke za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo na lokalnim izborima 2016. godine. 

Novi ministar privrede u Vladi KS, a na prijedlog NiP-a, biće Adnan Delić, nedavni kandidat za načelnika Novog Grada Sarajevo, koji je tijesno poražen od Semira Efendića na lokalnim izborima ove godine.

Adnan Delić je rođen 1985. u Maglaju, profesor je sporta i tjelesnog odgoja, oženjen je i otac dvoje djece. Adnan Delić dolazi iz realnog sektora, a godinama je radio u kompaniji "Imtec". Jedan je od osnivača humanitarne organizacija Dobro.ba. Delić je i osnivač Sportskog udruženja Fair Play, te donedavno predsjednik i glavni organizator malonogometne lige Fair play za odrasle i djecu. 

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture se spajaju u jedno ministarstvo, a prvi čovjek novog ministarstva će biti Enver Hadžiahmetović, koji je kandidat NiP-a, ali i novi/stari direktor sarajevskog Vodovoda.

Hadžiahmetović je mašinski inženjer koji je prije obavljanja funkcije direktora Komunalnog u Brezi radio kao savjetnik općinskog načelnika Breza, a od 2013. do 2016. godine radio je za firmu Atom Holding Dubai. Hadžiahmetović je od 2000. do 2013. godine bio zaposlenik Granične policije BiH, gdje je od 2010. do 2013. godine bio Samostalni inspektor za unutrašnju kontrolu.

Novi/stari ministar saobraćaja će biti Adnan Šteta iz SDP-a. 

Rođen je 1980. godine u Mostaru. Šteta je proveo jedanaest godina kao uposlenik Agrokorovog koncerna gdje je obavljao poslove  direktora društva Velpro d.o.o. Sarajevo kao i izvršnog direktora i člana uprave Konzum d.o.o. Sarajevo BiH. Političku karijeru je započeo 2017. godine i na proteklim Općim izborima je bio kandidat Socijaldemokratske partije BiH za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

Novi/stari ministar unutrašnjih poslova KS će biti također kandidat NiP-a, Admir Katica

Rođen je 1975. godine. Diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Završio je i Londonsku školu za odnose s javnošću LSPR te Media centar Sarajevo i Centar za strateško komuniciranje London. Zadnji radni angažman imao je na poziciji šefa Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova radio je kao savjetnik ministra za poslove policije od 2007. do 2010. godine. Od 2004. do 2006. godine radio je kao glasnogovornik Državne agencije za istragu i zaštitu BiH. 

Još uvijek nije poznato ime ministra za boračka pitanja u Vladi KS, a prema saznanjima Source.ba portala, i ta pozicija će pripasti Narodu i pravdi. Još uvijek nije poznato ime osobe koja će biti prvi čovjek ovog ministarstva.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade od sada će biti podijeljeno na dva ministarstva i to: Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, te Ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Nova šefica Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade će biti prof. Melika Husić-Mehmedović. Ona je bila prijedlog Damira Marjanovića iz Naše stranke.

Husić-Mehmedović je redovna profesorica marketinga na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te direktorica Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Obnašala je i funkciju prodekana za nastavu, ali i vodila Centar za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja će voditi, kako saznaje Source.ba,  aktuelna direktorica Bošnjačke gimnazije u Sarajevu, Naida Hota-Muminović. Ona na čelo ovog ministarstva dolazi kao prijedlog NiP-a.

Na čelo Ministarstva zdravstva dolazi prijedlog SDP-a, dr. Haris Vranić. On je uposlen u Općoj bolnici u Sarajevu.

Još uvijek nije poznato ko će biti na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. 

Spominjalo se kako će ministar socijale KS biti SDP-ov Samir Suljagić, međutim očito će na to mjesto ministra imenovati NiP. Jedna od kandidatkinja za to mjesto, prema pisanju medija u Sarajevu, bila je Senada Bosno, međutim izgledno je da do njenog imenovanja neće doći. NiP bi na ovu poziciju trebao imenovati nekog iz reda Srba, saznaje portal Source.ba.

Pozicija gradonačelnika Sarajeva pripala je SDP-u, a na tom mjestu Abdulaha Skaku iz SDA će zamijeniti Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva SFRJ.

Novinar: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.