21.12.2020. 17:20
2
Šta se to događalo na dženazi u Visokom: Prilikom učenja za kaburom, počeli su dopirati zatupljeni zvukovi lupanja
Nesvakidašnja situacija desila se prije nekoliko dana u Visokom, na mezarju Stuparići, nakon klanjanja dženaze-namaz i ukopa merhuma.

Dok su imami iznad kabura učili odlomke iz Kur'ana, čulo se lupanje. Prisutni su se zabrinuli i pitali šta se dešava, te su pomislili da je osoba koja je upravo spuštena u kabur i zakopana, zapravo oživjela, te da je nesretni čovjek lupao zbog nedostatka vazduha.

Čulo se lupanje iz kabura

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Visokom, Midhat ef. Čakalović, kaže da je najvjerovatnije bilo u pitanju odron kamena ili zemlje te da su se nasloni sanduka možda odmaknuli, jer je sanduk bio nešto širi.

"Ali da, čulo se to. Otkopali su, ali nema dalje ništa. Oni nekakvi dodaci što pričaju, te našli krvave ruke, te čovjek oživio... Nema od toga ništa. Bile su i Hitna pomoć i policija. Nikakva natprirodna stvar se nije desila, niti je čovjek oživio, niti se šta dogodilo. Moram i ovako demantij praviti jer narod svašta sada priča. A te priče treba spriječiti. Bio je tu i sin, ali i imam. Nije bilo svejedno jer su svi čuli lupkanje, ali su oni, plašeći se da nije oživio, zvali da se otkopa. Ali, i njegov sin je rekao da je nemoguće, jer je 48 sati čovjek bio već u mrtvačnici, na minusu u komorama. Tako da je bilo gotovo nemoguće. Da je oživio u mrtvačnici, pa i nekako, ali tu, u takvim uvjetima - ne", rekao je Midhat ef. Čakalović u izjavi za Dnevni Avaz.

I ekipa iz Gradskog groblja je došla na poziv prisutnih, ali su zajedno sa članovima Hitne pomoći samo mogli konstatovati da je čovjek već mrtav.

"To se i začulo dok su imami već učili na kaburu. Pitali su se šta uraditi. Prva pomisao je da nije neka životinja ili nešto. A, ponavljam, pošto je sanduk širi, moguće je da su daske kao nasloni što se stavljaju, možda su se razmakle i udarale po sanduku. Nema nikakvo drugo objašnjenje. Drveni je sanduk bio. Da je tabut bio ne bi se ništa desilo, jer bi kamenje ili zemlja padalo na tijelo, pošto znate da je kod tabuta samo donji dio od daske drveta, a odozgo je samo platno. a pošto je čovjek je bio Covid smrtni slučaj, iz Gradskih grobalja dođe napravljen sanduk", rekao je danas Čakalović za Avaz.

Imam bio iznad kabura u trenutku lupanja

Za Source.ba portal danas je govorio jedan od imama koji je predvodio dženazu-namaz i koji je učio iznad kabura u trenutku kada se čulo lupanje. 

"Prilikom učenja kur'anskih sura za kaburom, počeli su dopirati zatupljeni zvukovi lupanja. Obzirom da je umrli preminuo usred posljedica korone i da je sahranjen u drvenom sanduku preko kojeg su postavljeni nasloni, pretpostavka, a kasnije i zaključak je bio da su pomjereni nasloni zbog dubine mezara, količine zemlje i padanja iste po sanduku. Međutim, zbog smirivanja savjesti prisutnih, ali i porodice, pristupilo se vađenju sanduka. U međuvremenu su pozvani Hitna pomoć i radnici Gradskih grobalja Visoko", kaže za Source.ba portal Madžid ef. Alihodžić, imam džemata Donji Kralupi kod Visokog.

Naš sagovornik tvrdi da događaj nije bio nimalo ugodan, te da su brojni na dženazi bili šokirani ovom nesvakidašnjom situacijom.

"Sanduk je izvađen i pažljivo otvoren uz naglasak da se prisutni odmaknu od sanduka. Ekipa Hitne pomoći je potvrdila da je tijelo hladno i bez pulsa, da se nije pomjeralo, da na umrlom nema nikakvih tragova, te da nije, kako neki pišu, doživio kliničku smrt i probudio se. Zbog toga, svi napisi i komentari koji upućuju da je čovjek bio živ su populizam i unošenje smutnje sa pogrešnim vijestima. Još jednom ponavljam, iako smo pretpostavili šta je u pitanju, sanduk smo ponovo iskopali samo da umirimo savjest prisutnih i porodice, kod kojih je ovaj događaj izazvao strah i nevjericu", ističe Madžid ef. Alihodžić za Source.ba portal.

Alihodžić je dodao da je kopanje u sanducima za muslimane novost, s obzirom na običaj ukopa u klasičnim tabutima, te da je bilo pretpostaviti da će se ovakve stvari dešavati.

Dodaje da se mezari i dalje kopaju kao da u njih ide klasični tabut, te da se na tabut, u ovom slučaju na kovčeg, stavljaju nasloni koji idu iznad tabuta, po tradicionalnim muslimanskim običajima kod nas u Bosni i Hercegovini.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.