7.1.2021. 12:03
0
Poznate ličnosti u Americi nikad više nisu "zagalamile": Oni nisu jeb*** demonstranti, ovo su bili jeb*** teroristi!
Najmanje četiri osobe izgubile su život u neredima koji su izbili u Washingtonu tokom sinoćnjeg upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kapitol.

Šef policije u Washingtonu, Robert Contee, kazao je da je prva žrtva sinoćnjih nereda bila žena koja je preminula u bolnici. Ona je upucana tokom intervencije policije u Kapitolu.

Ko je ubijena žena?

Žena koja je ubijena prilikom pokušaja upada u dvoranu američkog Kongresa identificirana je kao Ashli Babbit, veteranka Američkog ratnog zrakoplovstva, piše New York Post. Živjela je u San Diegu, voljela je Donalda Trumpa, a ranije tokom dana je na Twitteru napisala: "Ništa nas neće zaustaviti. Oluja je ovdje!" 

Neredi u Washingtonu izbili su sinoć kada su Trumpove pristalice provalile u zgradu Kongresa kako bi spriječile održavanje sjednice na kojoj se očekuje potvrda rezultata novembarskih predsjedničkih izbora na kojima je Trump izgubio od demokratskog rivala Joea Bidena. Trump se na početku protesta obratio pristalicama i poručio im da neće dozvoliti izbornu krađu i da neće priznati poraz, a nedugo zatim demonstranti su ušli u Kapitol.

Tokom sinoćnjih nereda u Washingtonu ranjeno je i najmanje 14 policajaca, a uhapšena su  52 demonstranata. Demonstranti su intervencijom policije udaljeni od Kapitola i sjednica Kongresa je nastavljena.

Novoizabrani američki predsjednik Biden bi 20. januara trebao u Bijeloj kući zamijeniti Trumpa. Nekoliko istaknutih članova Trumpove administracije sinoć je podnijelo ostavke i optužuju ga za izazivanje nereda. Nekoliko zastupnika Kongresa tražilo je od Pencea da posegne za 25. Amandmanom američkog Ustava i smijeni Trumpa sa funkcije, i to traže da se desi odmah.



Trump napokon priznao poraz, ali se opet nahvalio


Američki Kongres potvrdio je u četvrtak dovoljno glasova Elektorskog koledža za demokratu Joea Bidena kako bi proglasili njegovu pobjedu u predsjedničkoj utrci nad republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima održanim 3. novembra.

S obzirom na to da je Kongres odobrio glasove Vermonta, Biden sada ima najmanje 270 glasova Elektorskog koledža koji su minimum da bi se proglasio pobjednik na izborima, javlja Reuters.

Iako se apsolutno ne slažem s ishodom izbora i činjenice to potvrđuju, ipak će doći do uredne tranzicije vlasti 20. januara, rekao je Donald Trump u izjavi nekoliko minuta nakon što je američki Kongres formalno potvrdio Bidenovu pobjedu.

"Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj historiji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom", dodao je, nagovještavajući da će se potencijalno kandidovati na izborima 2024. godine.

Potpredsjednik Mike Pence predsjedavao je sjednicom koja je završena u četvrtak rano ujutro i potvrdio glasove Elektorskog koledža koji je proglasio Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima.

Poznati se obrušili na Trumpa i demonstrante

Brojne poznate ličnosti u Americi oglasile su se putem TV-a i prokomentarisale svoje viđenje cjelokupne situacije u Americi. Nekako su najviše kritički prema Trumpu i njegovim pristalicama bili Jimmy Fallon i Jimmy Kimmel.

"Uvijek sam mislio da su ovi dani iza nas, nisam vjerovao da se ovo može desiti našoj zemlji dok sam ja živ. Predsjednik Trump je ljut jer je izgubio na legalnim izborima, na izborima koji su bili isti kao i svi raniji", rekao je voditelj i komičar Jimmy Kimmel.



"Ovo su teška vremena za Ameriku. Kako je moguće da se ovo dešava? Naša zemlja nije ovo što se sada dešava. Ovo se dešava kada na čelu imate lošeg vođu, jer ovo nije način kako prihvatate poraz. Da je moj djed živ da vidi šta mu se dešava sa zemljom za koju se borio u ratu, gadilo bi mu se sve ovo. Ovo danas nije bio patriotizam, ovo je bio terorizam! Ovo danas je bilo razočarenje. Mi nismo ovakvi, ljudi. Dobro će uvijek pobijediti na kraju",
rekao je Jimmy Fallon u nikad ozbiljnijem tonu.



Brojne NBA zvijezde su se također oglasile nakon nemilih događaja u glavnom gradu Sjedinjenih Država. Košarkaš Golden Statea, Draymond Green, je rekao:

"Ovo što su ljudi danas uradili u Capitolu nije protest, ovo je teroristički napad. Prestanite da uspoređujete ove ljude i one koji mirno stoje i govore da žele pravdu i poštenje. To je smiješno poređenje. Oni nisu jeb**** demonstranti, ovo su bili jeb*** teroristi!", rekao je Green.

Oglasio se i John Wall, košarkaš Houston Rocketsa.

"Ne mogu da vjerujem šta se dešava. Ovo izgleda kao da je film, kao da nije istina. Želim sve najbolje svima i da se ovo što prije okonča, pa da i Donald Trump ode sa vlasti u miru, tako da se možemo vratiti svojim normalnim životima", rekao je Wall.



Oglasila se i pjevačica Pink, koja je na društvenim mrežama napisala sljedeće:

"Kao američka građanka i kćerka dva ratna veterana i sestra još jednog, sramota me šta se dešava u Washingtonu. Ovo je tužan dan za Ameriku", napisala je pjevačica.

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.