19.1.2021. 19:04
2
"Ustajem noću samo da provjerim da li moj mali Arslan živ. Mom djetetu niko neće da pomogne, godinu dana je bolesno"
Nevjerovatna priča dolazi iz Krajine, gdje zbog administrativnih nedostataka i sporosti ovog bh. nakaradnog sistema ispašta maleni dječak, Arslan Dević, koji boluje od vrlo rijetke bolesti.

Naime, dječak boluje od rijetkog oboljenja markofag koje nagriza jetru i kosti i koji ne može živjeti bez lijeka Kineret, koji gotovo da ne postoji na tržištu u BiH, te se mora kupovati u inostranstvu, a veoma je skup (lijek u Hrvatskoj košta preko 2.000 KM, dok je u BiH skuplji za još 1.000 KM, kada ga uopće ima na tržištu).

Problem predstavlja to što se iz Ministarstva zdravstva USK kao i Fonda za zdravstveno osiguranje USK pravdaju da zakonski ne mogu pomoći dječaku, jer zakonom nisu propisane jasno nabavke lijekova iz inostranstva, kao i njihova refundacija.

Tim povodom smo poslali upite na ove dvije adrese, a nadležne smo upitali sljedeće:

1. Zašto se dječaku ne pruži adekvatna pomoć kada je u pitanju nabavka lijeka koji mu je potreban za neophodno liječenje i koji košta jako mnogo, kada njegova majka, koja je inače samohrana majka, nije u stanju da isti kupi bilo gdje u inostranstvu (u pitanju je lijek Kineret)?

2. Vjerovatno ćete se pozvati na zakon koji vas u ovom slučaju samo na papiru lišava odgovornosti prema ovom djetetu, ali da li postoji neki drugi mehanizam pomoću kojeg možete da riješite liječenje ovog dječaka, do okončanja njegove terapije koja mu je jedina šansa u ovoj borbi?

3. Zbog čega ne možete refundirati troškove kupovine lijeka ove vrste, kada je to doslovno moguće u svim drugim dijelovima BiH?


"Mom djetetu niko neće da pomogne, godinu dana je bolesno. Njegova terapija je 3.188 KM niti pomaže Fond zdravstvenog osiguranja USK, niti Ministarstvo zdravlja. Bila sam kod načelnika Mersudina Nanića, nije me htio saslušati. Bespomoćna sam jer moje dijete zbog administrativnih procedura ne može dobiti lijek i jer mislim da će umrijeti. Ustajem noću samo da provjerim da li je živ", rekla je za Buku majka Arslana, Selvedina Dević.

Za Source.ba portal večeras je govorio Dragoslav Šinik iz Gradiške, predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima. 

Selvedina Dević, majka dječaka, dala je punomoć ovom humanitarnom radniku da sakuplja sredstva za malenog Arslana, kako bi Arslan svaki mjesec imao potrebne injekcije u borbi protiv ove čudne i opasne bolesti. I Dragoslav je do sada skupio, zaista, ogromna sredstva, ali problem predstavlja što dijete mora svaki dan da prima injekcije, a sredstava nema toliko dovoljno.

U nastavku poslušajte cijeli razgovor sa Dragoslavom, te na koji način se svi možemo uključiti kako bismo pomogli malenom Arslanu da dobije svoju veliku bitku.

Ukoliko želite da se uključite u ovu priču, te pomognete Arslanu Deviću, to možete učiniti tako što ćete kontaktirati spomenutog Dragoslava Šinika, humanitarnog radnika, na broj telefona: 066 169 875.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.