7.4.2021. 14:51
2
To može trajati 200 godina: Fahrudin Solak može primati punu platu do penzije, iako je suspendovan, i neće morati vraćati novac ako ga osude
FOTO: Face TV
Fahrudin Solak je već odavno suspendovan sa mjesta direktora Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) zbog afere oko nabavljanja spornih respiratora iz Kine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Tu odluku donio je premijer FBiH, Fadil Novalić, koji je suspendovao Solaka sa pozicije direktora FUCZ-a, ali što je vrlo zanimljivo, Solak će, uprkos suspenziji i suđenju, te postupku koji se vodi protiv njega u Sudu BiH, i dalje primati punu platu. Tačnije, tu platu uredno prima od početka suspenzije, pa sve do danas. A pitanje je do kada će je primati?

Tim povodom, poslali smo dopis sa pitanjima na adresu Vlade FBiH, odnosno na adresu premijera Fadila Novalića, jer je on taj koji je donio spomenutu odluku. Pitali smo premijera i njegov ured sljedeće:

1. Do kada će suspendovani direktor FUCZ-a, protiv kojeg se vodi postupak pred Sudom BiH, primati platu, iako uopće ne obavlja posao direktora FUCZ-a, jer je pod suspenzijom?

2. Da li planirate raspisati novi konkurs za ovo mjesto, te do kada ćemo iz novčanika bh. građana plaćati direktora koji je pod suspenzijom i koji ne obavlja posao za koji je plaćen?

3. Znači li to da isti, prema zakonu, može do penzije ostati suspendovan, ali i uredno primati platu, te kakva je logika takve odluke?


Odgovore iz kabineta Novalića ćemo objaviti naknadno, ukoliko ih uopće dobijemo. Zašto ovo govorimo? Govorimo iz razloga jer smo sličan, gotovo identičan, dopis poslali premijeru FBiH u ljeto prošle godine, ali uprkos brojnim ponovljenim mailovima, nikada nismo dobili konkretan odgovor.

Tačnije, dobili smo šturi odgovor koji kaže da se premijera FBiH ne tiče ta odluka, te je sve preusmjereno na Komisiju za administrativna pitanja Vlade FBiH, na čijem čelu je dojučerašnji Novalićev stranački kolega, Aljoša Čampara.

Ubrzo nakon toga dobili smo odgovor iz Ureda premijera Novalića u kojem je pisalo sljedeće:

"Vaš upit smo proslijedili predsjedniku Komisije za administrativna pitanja Vlade FBiH, Aljoši Čampari, kao što možete vidjeti u nastavku maila. S obzirom da se Vaš upit odnosi na nadležnost ove komisije, oni bi trebali odgovoriti na Vaš upit", stoji u odgovoru kojeg smo dobili svojevremeno, a kojeg potpisuje Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U mailu kojeg je Ured premijera Novalića proslijedio na adresu Aljoše Čampare pisalo je sljedeće:

"Poštovani, prosljeđujemo Vam upit urednika portala Source.ba, Harisa Ahbabovića, koji je dostavljen na e-mail adresu Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. S obzirom na to da je postavljeni upit u nadležnosti Komisije za administrativna pitanja Vlade FBiH, molimo Vas za nadležno postupanje, te da kao predsjednik ove komisije odgovorite direktno gospodinu Ahbaboviću", napisali su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

O čemu smo tada pisali možete pročitati OVDJE.

A šta kaže zakon o svemu ovome? Naime, Član 57. Zakona o državnoj službi FBiH kaže:

"U slučaju da državni službenik učini povrjedu službene dužnosti iz članka 55. ovoga zakona, mogu se izreknuti sljedeće disciplinske mjere: c) kaznena suspenzija s poslova i plate tokom razdoblja od dva dana do 30 dana".

U Članu 59. istog zakona navodi se sljedeće:

"U slučaju preventivne suspenzije državni službenik koji je suspendiran prima puni iznos plate".

Konkretnije, Član 67. Zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH kaže sljedeće:

"Prava namještenika u slučaju preventivne suspenzije iz čl. 65. i 66. ovog Zakona su: 1) namještenik koji je suspendovan prima puni iznos svoje plaće, 2) disciplinski postupak se suspenduje sve dok se ne donese pravomoćna presuda nadležnog suda".

Za Source.ba portal zakonsku regulativu i cijeli slučaj oko Solakove plate prokomentarisao je advokat, čije je ime poznato Redakciji Source.ba portala. Pitali smo ga sasvim jednostavno pitanje: Znači li ovakva zakonska regulativa i ponašanje Vlade FBiH, koja je poslodavac Solaku, da isti može uredno primati punu platu do penzije, iako je pod suspenzijom?

"Znači! Normalno i pravično bi bilo da to bude pola plate, jer je pod suspenzijom. Dakle, nisi na ulici. Imaš neki osnovan i pristojan život sa pola plate. Ako budeš oslobođen, dobiješ naknadno svu kompletnu platu. Ovako prima punu platu i to može trajati 200 godina", kaže ovaj advokat za Source.ba portal.

On poručuje da Vlada FBiH sada postavlja na poziciju v.d. direktora, koji također prima platu, dok čekaju Solaka da eventualno bude oslobođen. Također, i Solak prima uredno punu platu.

"To može faktički da traje do njegove penzije. Ako se dokaže da je čovjek kriv, onda Solak neće vraćati nikakav novac. A ako se dokaže da nije kriv, onda bi mu vraćali punu platu, ukoliko je primao samo pola plate, ali on prima punu platu. Ali, ako ga osude, to ništa ne važi kada je plata u pitanju, on taj novac neće morati vraćati", rekao je advokat za Source.ba portal.

Podsjećanja radi, Rukovodiocima federalnih uprava je tokom 2020. godine iznos plaće sa toplim obrokom, minulim radom, prijevozom i naknadama bio viši od 2.500 KM. To znači da je Solaku već isplaćeno, pod suspenzijom, više od 30.000 KM.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.