21.4.2021. 20:33
0
Mladi ljudi iz Sarajeva kreirali aplikaciju koja "spašava život": Uz jedan klik možete zatražiti pomoć za svega par sekundi!
Mladi Morad Abdelilah danas je govorio za Source.ba portal o veoma zanimljivoj aplikaciji koja nosi naziv Spasi.ba.

Prva pomoć ima važnu ulogu u spašavanju ljudskih života, pružanju usluga unesrećenima, te pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Obično, prve minute poslije nesreće su najvažnije, a pružanje prve pomoći tokom njih ima veliku ulogu u spašavanju života povrijeđenog i značajno utječe na sprečavanje pogoršanja ozljede. Hitna pomoć često nije u mogućnosti na vrijeme doći do mjesta nesreće, zbog gužve u prometu, nedostatka vozila na raspolaganju ili zbog nekih drugih iznenadnih prepreka.

Spasi.ba je prva aplikacija ove vrste, koja korisniku omogućava da putem klika zatraži prvu pomoć u roku od nekoliko sekundi.

Ideja aplikacije temelji se na volonterskom radu ljekara i osoba koje su u mogućnosti pružiti prvu pomoć. Admin Spasi.ba kreira profil za svaku medicinsku organizaciju, a te organizacije kreiraju osobne profile za svakog ljekara koji želi volontirati i pomoći ljudima kojima je potrebna prva pomoć.

Kada neko zatraži prvu pomoć, pametna aplikacija šalje obavijest koja sadrži telefonski broj osobe, lokaciju i vrstu povrede svim raspoloživim volonterima u njihovoj blizini.

Ova aplikacija nije zamjena za bolnice, niti zamjenjuje poziv hitne pomoći. Glavni cilj aplikacije je pronaći volontera u blizini koji može brzo doći i zbrinuti ozlijeđene dok vozilo hitne pomoći ne stigne.

O čemu se konkretno radi, možete pogledati OVDJE.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Kenan Ćemo
Montaža: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.