29.5.2021. 19:02
2
Ko je dr. Asim Kurjak oko čijih se izjava podigla velika prašina: Bio mentor Sebiji Izetbegović, posjeduje ogromno bogatstvo, početkom godine rekao da je "medicina nadmašila Boga"
Velika prašina podigla se oko posljednjih izjava prof. dr. Asima Kurjaka, doktora koji je navodno bio mentor Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a.

On je u izjavama za bh. medije prvo rekao da nije bio mentor Sebiji Izetbegović, a kasnije je za neke druge medije rekao da se ne sjeća da joj je bio mentor.

Nije bio/jeste bio mentor Sebiji Izetbegović

"Neki dan sam pitan kod Senada Hadžifejzovića je li je Sebija Izetbegović kod mene studirala i doktorirala u Zagrebu. Ja sam rekao da nije niti jedno, niti drugo. I pri tome čvrsto ostajem. Ona je kod mene bila tri sedmice u Zagrebu, više kao promatrač, da vidi šta se radi. Nije službeno upisana u postdiplomski tečaj niti ga je završila. Gdje je ona položila deset ispita, to je drugi problem", rekao je Asim Kurjak u izjavi za Dnevni Avaz, neposredno nakon gostovanja na Face TV, gdje je, maltene, sve isto rekao.

Ipak, prije dva dana dr. Kurjak je u potpunosti promijenio priču, te je naveo da je bio mentor Sebiji Izetbegović, te da je njen doktorat legalan i legitiman.

"Ja prihvatam činjenicu da postoje zapisnici, da je pred nas četvero ona branila doktorat, da je taj doktorat legalan i legitiman i da je to doktorat, ali u Sarajevu. Treba odvojiti dešavanja iz Zagreba od onih iz Sarajeva. Nikada ja nisam spomenuo Sarajevo, jer nije bilo u pitanju niti jednom. Ja sam govorio o doktoratu i postdiplomskom studiju, ali u Zagrebu", rekao je Kurjak za N1 televiziju prije dva dana.

Ko je, zapravo, dr. Asim Kurjak

Prof. dr. Asim Kurjak, poznati je ginekolog rođen 13. septembar 1942. godine u Kotor Varoši, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga i nižu gimnaziju. Odmah potom upisuje srednju medicinsku školu u Banjoj Luci. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966. godine. Ljekarski staž obavljao je na klinikama Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon završenog staža izabran je za direktora Doma zdravlja u Kotor Varoši. Maja 1969. godine izabran je za ljekara na Klinici za ženske bolesti i porode, a godinu kasnije i za asistenta Medicinskog fakulteta u Zagrebu, s radnim mjestom u istoj klinici gdje je ostao do 1980. godine.

Specijalistički ispit iz ginekologije i porodiljstva položio je 1974. godine u Zagrebu, a 1977. godine odbranio je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Beogradu na temu "Kombinirano ultrazvučno biohemijsko ispitivanje funkcije fetalnog bubrega u normalnoj i poremećenoj trudnoći".

Septembra 1979. godine izabran je za šefa Centra za ultrazvučnu dijagnostiku Opće bolnice "Dr. Josip Kajfeš" u Zagrebu. Godine 1985. godine izabran je za šefa Odjela ginekologije i porodništva u istoj bolnici, a od 1985. godine redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za potrebe postdiplomskih studija Ultrazvuk u kliničkoj medicini, na našim jezicima, i na engleskom jeziku.

Kako navode mediji, prof. Kurjak je stručnjak svjetskog glasa iz oblasti ultrazvučne dijagnostike, a 2011. godine okitio se još jednom tutulom - proglašen je najboljim opstetričarem svijeta. Autor je 104 knjige objavljene na 14 jezika, jedan od najcitiranijih naučnika u svijetu i ponosni vlasnik šest počasnih doktorata.

Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti u Reggio Publia, kao i američkog Instituta za primjenu ultrazvuka u medicini (Marylend).

Voditelj je mnogih poznatih seminara i naučnih skupova iz oblasti ultrazvučne dijagnostike. Profesor je Univerziteta u Bariju, Liverpoolu, predavač na postdiplomskom simpozijumu u Chietti (Italija), St. Gallenu (Švicarska).

Vodio se spor protiv njega

Protiv njega vođeni su i sudski sporovi zbog sumnje da je ilegalno presađivao jajne stanice, međutim Kurjak je dokazao da nije kriv. O čemu se radi?

Naime, Asim Kurjak, njegova supruga Biserka, te Sanja Kupešić i Ernest Suchanek nepravomoćno su oslobođeni još 2009. godine optužbe da su nedopušteno presađivali jajne stanice drugih žena na pet pacijentica u poliklinici Kurjakovih 2000. i 2001. godine. U jednom je slučaju 52-godišnja žena rodila curicu, jedna je žena spontano pobacila, a tri nisu zatrudnjele. 

Sutkinja je svojevremeno sat vremena obrazlagala zašto nema dokaza da su optuženi nedopušteno presađivali jajne stanice, a najviše razloga za oslobađajuću presudu dalo joj je vještačenje stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Ljubljani. 

"Postupak je pokazao da je maternica središnje mjesto trudnoće, a sve su žene imale maternicu, koja je mogla hormonskim pripravcima postati funkcionalna. I u 52-godišnjakinje unatoč izostanku menstruacije nije nemoguće da se hormonalnim procesima uspostavi jajna ćelija i da bude spontana začeća. Čak ni nedostatak jajnika (prema optužbi, u jedne su žene bili uklonjeni jajnici, a druga ih nije imala jer joj se nisu razvili) nije apsolutna zapreka trudnoći iako je mogućnost izuzetno mala. U žene kojoj su jajnici odstranjeni vještaci su naveli da ne može biti riječ o apsolutnu odstranjenju jer je moguće da je dio ostao na stijenci, što je dovoljno za stvaranje jajne stanice", rekla je sutkinja nakon presude još iz 2009. godine.

Niko ne zna ko su davateljice iako su žene u istrazi govorile da su bile podvrgnute darivanju jajnih ćelija, na sudu su rekle da su to same zaključile, a i u novinama su čitale kako se to kod Kurjaka radi. 

Kada je u pitanju privatni život, Kurjak je ozbiljan kolekcionar hrvatskih slikara, zbirka mu je izlagana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. U posjedu je više kuća, Lufthansine Senator kartice koju, prema pisanja medija u susjedstvu, u Hrvatskoj ima još samo Ratko Knežević. Ima Žena, dva sina, četvero unučadi. 

U "životnom intervjuu" za Večernji list, početkom ove godine, Kurjak je izjavio kako je "medicina nadmašila Boga, te kako stiže vrijeme liječenja fetusa od paralize i autizma".

Pripremio: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.