12.6.2021. 9:10
0
Pitali smo Fadila Novalića i njegov kabinet "Jesmo li u slučaju nabavke sumnjivih kineskih "malina" respiratora bili pokusni kunići"
- Pozivamo ponovo premijera Kantona Sarajevo da prestane sa iznošenjem neistina i uznemiravanjem javnosti i da sve dileme koje ima oko ugovora za nabavku vakcina rješavamo u okviru institucija, kao što je jučer poručio i premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, a posebno da prestane sa iznošenjem uvreda na račun kompletne Vlade FBiH koje ne priliče nikome, a pogotovo ne premijeru jedne vlade, saopćeno je iz Ureda premijera FBiH.

Kako se navodi, Federacija BiH ima deset kantona i sa "svima imamo izvrsnu suradnju, osim sa pojedincima iz vlasti u Kantonu Sarajevo".

- Niti smo blokirali, niti smo prekinuli Sporazum, samo smo zatražili odgovore na pitanja koja su postavili stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ukoliko se Vlada KS odluči da nastavi sa aktivnostima oko ugovora, koji su sami ispregovarali, ponavljamo, Vlada FBiH će ispoštovati svoj dio dogovora i platiti nabavljene vakcine. Vrijeme koje provodi na drušvenim mrežama premijer Kantona Sarajevo mogao je iskoristiti da pripremi i pošalje odgovore na postavljena pitanja Zavoda, jer što prije dostave odgovore, prije ćemo zaključiti ugovor.  

Izvinjavamo se građanima što smo posljednjih dana prisiljeni da na ovakav način reagiramo, ali ukoliko premijer jedne vlade iznosi ovakve uvrede na račun kompletne Vlade Federacije i njenih institucija, obavezni smo da to uradimo. Uz sve što radi, nije posao Vlade Federacije i da nekoga uči pristojnom komuniciranju i kako se vode poslovni razgovori, ali ćemo uvijek štititi integritet institucija države Bosne i Hercegovine, a Vlada Federacije BiH to jeste, navodi se u saopćenju Ureda premijera FBiH. 

Ovo saopćenje iz kabineta Fadila Novalića stiglo je svega par sati nakon nove "žalopojke" i "kuknjave" premijera KS, Edina Forte, na rad i na račun rada Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića.

Ono što je specifično u ovakvim saopćenjima je to da se mogu lansirati odmah, bez razmišljanja, bez najave, bez informacije da li premijer FBiH ima ili nema vremena, te da li su pitanja do njega stigla ili ne. Zašto ovo kažemo? I jednog jedinog razloga.

Fadil Novalić i njegov kabinet u posljednje vrijeme drsko ignorišu gotovo sve medijske upite koje im šaljemo. I ne samo to. Od drugih kolega, sa drugih medija u BiH, dobili smo istu informaciju. Dakle, da se i njihovi zahtjevi i upiti ignorišu. 

Naime, premijera Novalića smo, kada je posljednji slučaj u pitanju, pitali nekoliko stvari nakon njegove izjave o tome da nismo željeli biti pokusni kunići kao neke zemlje i požuriti sa vakcinama. 

Nažalost, Bosna i Hercegovina je među najgorim zemljama na Planeti po nabavci vakcina, maltene sve što smo i dobili dobili smo donacijama, stopa smrtnosti od korone nam je vjerovatno najgora u Evropi, ali premijer, kojem se trenutno sudi zbog afere "Respiratori", smjelo daje izjavu da FBiH nije željela da bude pokusni kunić u hitnoj nabavci vakcina. Nevjerovatno, zar ne?!

"Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki pokusni kunići. Neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael", rekao je prije nekoliko dana Fadil Novalić.

Tim povodom, njegovom uredu i njemu lično smo poslali sljedeći dopis sa pitanjima:

S obzirom na izjavu premijera FBiH, gosp. Fadila Novalića, oko nabavke vakcina:

"Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki pokusni kunići. Neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael..."

Pitamo vas (premijera FBiH, gosp. Novalića) sljedeće:

1) Jesmo li onda potrčali među prvima da nabavimo sumnjive respiratore bez da smo i znali šta nabavljamo, bez da smo i provjerili da li im je to realna cijena (a tržište kaže da su daleko od realne cijene, odnosno da smo ih platili mnogostruko više), bez da smo se posavjetovali sa barem jednim stručnjakom iz ove oblasti, a ne da ih šaljemo na verifikacije kada smo ih kupili i platili, bez da smo razmislili da nam neka druga, stručnija firma nabavlja iste, a ne firma koja se bavi proizvodnjom malina i proizvoda od voća, bez da smo i  na trenutak pomislili da ti respiratori ne mogu liječiti teške Covid pacijente, što se u konačnici ispostavilo? Jesmo li u slučaju nabavke sumnjivih kineskih "malina" respiratora, ipak, bili pokusni kunići?


Iako smo upit poslali još 5. juna, dakle prije sedam dana, te dva puta nakon ovog upita ponovili da nam nisu poslali odgovore, iste do dana današnjeg i momenta objavljivanja ovog teksta nikada nismo dobili, a vjerovatno ih, poznavajući selektivno odgovaranje kabineta premijera Novalića koji očigledno uopće ne komunicira sa većinom medija u BiH na ovakav način, nikada nećemo ni dobiti.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.