30.6.2021. 16:08
0
Eurom 'žare i pale' Dado iz Hadžića, babo Haris iz Sanskog Mosta i Mario koji je oženio Anitu iz Dervente
Za dva dana počinju četvrtfinalni dueli na ovogodišnjem Euru. Bilo je jako mnogo iznenađenja, a svoje učešće na Euru su već u osmini finala okončali Francuska, Njemačka i Portugal.

Tako ćemo u četvrtfinalu gledati jedan veliki derbi, utakmicu između Italije i Belgije, dok se u ostalim mečevima sastaju Englezi protiv Ukrajinaca, Španci protiv Švicaraca, te Danci protiv Čeha.

Veliki broj igrača, a koji su nastupali na ovogodišnjem Euru, svoje porijeklo vode iz Bosne i Hercegovine ili su rođeni u BiH. Slijedi pregled o kojim se igračima, odnosno selektorima radi.

Švicarska

Selektor Švicarske je Vladimir Petković, sjajni stručnjak i trener koji je do sada u karijeri vodio Young Boys, Lazio i mnoge druge klubove iz Švicarske, prije nego što je postao selektor ove zemlje 2014. godine. Petković je svoju igračku karijeru započeo u FK Sarajevo, za koje je igrao nekoliko godina, sve dok nije otišao da igra u Švicarsku. 

Prve nogometne korake Petković je napravio u FK Radnik iz Hadžića, a njegov otac Ivica s ekipom Radnika ostvario je najveći uspjeh u historiji kluba, plasiravši se u Drugu ligu – Jug u bivšoj Jugoslaviji. Prema pisanju medija u BiH, Petković je upravo rodom iz Hadžića kod Sarajeva.

Haris Seferović već osam godina igra za selekciju Švicarske. Iako je bilo volje da se igra za BiH, na kraju je izbarao Švicarsku. U medijima su se uvijek pojavljivale oprečne informacije. Dok su jedni tvrdili kako je Seferović "izdajica", drugi su govorili, a uglavnom se radi o njegovim prijateljima i poznanicima, da je Seferović tražio da igra za Švicarsku jer su mu u NSBiH traži određeni "tal" kako bi ga primili u bh. reprezentaciju, te da je zbog ljudi iz NSBiH, baš kao i u slučaju Zlatana Ibrahimovića i Švedske, izabrao drugu zemlju, a ne BiH. Seferović je rođen u Surseeu u Švicarskoj, ali su mu roditelji porijeklom iz Sanskog Mosta, a u Švicarsku su doselili tokom osamdesetih godina.

Još jedan napadač švicarske reprezentacije, Mario Gavranović, porijeklom je iz BiH. Tačnije, on je rođen u Luganu u Švicarskoj, ali su mu roditelji porijeklom iz Gradačca. Gavranović se 2016. godine oženio djevojkom Anitom, koja je porijeklom iz Dervente. Za Gavranovića nije bilo "otimanja" kao u slučaju Seferovića, s obzirom da se on više dovodio u vezu sa reprezentacijom Hrvatske. 

Mladi defanzivac Švicarske, Bećir Omeragić, rođen je prije 19 godina u Ženevi, ali su mu roditelji porijeklom sa ovih krajeva. Njegov otac je porijeklom iz Dervente, dok mu je majka porijeklom iz Kozarca. Voli istaći kako mu je fudbalski uzor nekadašnji kapiten bh. selekcije, Emir Spahić. Njegov rođak, Nedim Omeragić, također igra za mlađe kategorije Švicarske i također je rođen u Ženevi.

Austrija

Otac Marka Arnautovića je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali cijela njegova porodica danas živi u Srbiji. Majka Arnautovića je Austrijanka. Marko je do sada, u svim uzrastima, igrao za selekciju Austrije, te se rijetko kada povezivao sa selekcijom BiH.

Napadač Austrije, Saša Kalajdžić, rođen je u Beču, ali porijeklo vodi iz Bosne i Hercegovine, iako u Srbiji vole reći da je i njihovog porijekla. Ono što je činjenica je to da su njegovi roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine. 

Hrvatska

Veliki broj igrača selekcije Hrvatske je, kroz historiju, vodio porijeklo iz BiH ili su rođeni u BiH, a tako je slučaj i sada.

Selektor Hrvatske, Zlatko Dalić, je porijeklom iz Livna, gdje je i rođen prije 54 godine. U karijeri je, dok je bio fudbaler, nastupao i za mostarski Velež.

Dejan Lovren je rođen prije 31 godinu u Zenici, a njegova porodica vodi porijeklo iz Kraljeve Sutjeske kod Kaknja. Lovren često dolazi u Kakanj kako bi posjetio svoju porodicu i svoju baku. Čak se sastajao i sa načelnikom Općine Kakanj.

Ante Budimir je rođen prije 29 godina također u Zenici. Porodica Budimir vodi porijeklo iz sela Ozimica pokraj Žepča. 

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.