1.7.2021. 20:16
0
Pitali smo MUP Hrvatske da nam sve pojasne: Šta sve morate imati na granici ako želite da uđete u Hrvatsku
Sve više se ovih dana govorilo o tome na koji način građani Bosne i Hercegovine mogu da uđu u Republiku Hrvatsku.

Hrvati imaju nešto rigoroznije mjere od, primjera radi, Crnogoraca, pa to dodatno otežava ulazak u Hrvatsku građanima BiH.

Danas smo poslali službeni dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kako bismo ih pitali šta je građanima BiH potrebno prilikom ulaska u Hrvatsku, te kada na snagu nastupa nova odluka sa olakšavajućim okolnostima za bh. građane.

Iz MUP-a RH smo dobili sljedeći odgovor:

"Obavještavamo sas kako je nova Odluka Štaba civilne zaštite RH stupila na snagu danas, a sukladno njoj državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi porodica državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz tačke II. ove Odluke, će se i nadalje ulazak u Republiku Hrvatsku odobriti samo u slučaju nužnih putovanja.  

Također iznimku i nadalje predstavljaju osobe koje putuju iz turističkih razloga, te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu, te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, te osobe koje putuju iz neodgodivih osobnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga, što također trebaju dokazati, a ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će im se se uz: 


- predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz;

- predočenje potvrde ne starije od 210 dana po primanju dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze cjepiva  ili predočenje potvrde ne starije od 210 dana po primanju jedne doze cjepiva koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson) ako je prošlo 14 dana od primanja te jedne doze;

- predočenje potvrde o preboljenju bolesti COVID-19 i primanju jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti COVID-19, a cijepljenje je provedeno prije manje od 210 dana;

- predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, iz tačke III. stavka 1. podstavka 1 ove Odluke, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika;

- određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranje na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana. 


Dodatno, putnici (neovisno o državljanstvu) koji dolaze neposredno iz zemalja navedenih u trenutno važećim izmjenama PREPORUKA VIJEĆA (EU) 2021/992 od 18. juna 2021. o izmjeni Preporuke (EU) 2020/912 o privremenom ograničenju neobveznih putovanja u EU i mogućem ukidanju takvog ograničenja, u Republiku Hrvatsku mogu putovati bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje prethodno navedenih epidemioloških uvjeta ulaska u Republiku Hrvatsku koji su propisani za državljane trećih zemalja", rečeno je danas za Source.ba portal iz MUP-a Republike Hrvatske.

Također, na kraju nam je poručeno da više informacija o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku možemo pronaći na SLJEDEĆEM LINKU.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.