13.7.2021. 11:00
0
"Ležao sam između mrtvih tijela. Jednog sam čovjeka dodirnuo i upitao ga da li on zna put dalje. Poslije sam shvatio da je čovjek bio mrtav"
Iza nas je 26. godišnjica genocida u Srebrenici. Mnoštvo je teških i tužnih podrinjskih priča, a jedna takva je i priča Mehdina Salihovića, danas 43-godišnjaka koji je u vrijeme masovnih ubistava i progona imao svega 17 godina.

Mehdin danas živi u Švedskoj, u Srebrenicu dolazi često, ali kaže da ono što se dogodilo te 1995. godine nikada neće zaboraviti i da će ga pratiti do kraja života. Za Source.ba portal je ispričao svoju životnu priču, koju je rijetko kome prije pričao.

"Sjećam se najteže noći u mom životu, kada sam ostao bez babe, bez amidže, kada sam prevrtao mrtva tijela gledajući da li mi je babo mrtav ili živ. U tom momentu kad krenu granate, pucnjava, vriska, čovjek ne zna šta će i kud će. Još kad izgubiš nekoga svoga, onda zaista bude teško. To je nemoguće opisati riječima. Ta noć mi je bio najteži momenat u životu", kaže na početku razgovora za Source.ba portal.

Snajperski metak koji ubija njegovog druga


Oca nije uspio ni zagriliti kada ga je našao, jer ih je u toj namjeri prekinula nova paljba sa četničkih položaja. Prisjetio se nekoliko teških trenutaka koje je preživio u šumi, lutajući istom kao 17-godišnji mladić.

"Ležao sam između mrtvih tijela. Jednog sam čovjeka dodirnuo i upitao ga da li on zna put dalje. Poslije sam shvatio da je čovjek bio mrtav i da nije ni mogao govoriti. Jedan od težih trenutaka koje sam tu preživio bio je kada mi je ubijen školski prijatelj sa kojim se znam od malih nogu. On je samo podigao glavu, dok smo prelazili jedan brežuljak, nije mogao da puže, a snajperski metak ga je pogodio direktno u glavu. Ništa mu nisam mogao, ni skloniti ga, ni ponijeti ga. Ostao je tu", kaže Salihović.

Život u Švedskoj

Salihović kaže da danas ne pije tablete, ali da svakodnevno sanja sve ove scene koje je preživio. 

Svaki novi dolazak u Podrinje probudi mu bolne uspomene iz agresije na Bosnu i Hercegovinu, tako da je nemoguća misija da ih zaboravi.

"Tada sam, kada se sve to dogodilo, imao 17 godina, sada imam 43 godine. U zadnje vrijeme, možda je to i zbog godina, mnogo sanjam sve te detalje. Živim trenutno u Švedskoj, redovno idem psihijatru. Hvala Bogu, ne pijem tablete. Stalno sve sanjam i stalno se to sve vraća. Bude mi teško kada se vratim u Srebrenicu. Bude teško, ali šta ćeš, moraš živjeti i ići dalje", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Mehdin Salihović.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.