24.7.2021. 15:48
0
Kako su protiv Veleža padali Borussia Dortmund, Spartak iz Moskve, Derby County, AEK...
Fudbaleri mostarskog Veleža pobijedili su u četvrtak navečer, na stadionu Grbavica, slavni grčki AEK sa 2:1. U pitanju je drugo pretkolo Konferencijske lige.

Ipak, ovaj veliki rezultat tima Feđe Dudića nije ništa  neobično ako se prisjetimo slavne evropske historije Veleža i velikih pobjeda. Naravno, teško je porediti Velež iz vremena nekadašnje Jugoslavije sa dašanjim Veležom, ali Rođeni su u Evropi, kroz cijelu svoju historiju, uvijek znali napraviti dobar rezultat, pa iznenaditi i one mnogo jače i bolje od sebe.

Podsjećanja radi, AEK prema podacima Transfermarkta vrijedi 35 miliona eura, dok je Velež procijenjen na svega pet miliona eura. Ipak, Rođenima to nije bila prepreka da odigraju još jednu sjajnu evropsku utakmicu i da pobijede atinski klub.

Znao je Velež, kroz svoju historiju, pobijediti i mnogo jače ekipe nego što je to sada AEK. Primjera radi, u sezoni 1974/75. pobijedili su moskovski Spartak sa 2:0, te su se plasirali u drugo kolo UEFA kupa gdje su potom pobijedili bečki Rapid, a onda je došlo i treće kolo UEFA kupa protiv Derby Countyja, u to doba jednog od najboljih klubova na Otoku, koji je malo prije igrao Kup šampiona protiv Željezničara. Velež je deklasirao County sa 4:1 u Mostaru, te su u Engleskoj uspjeli sačuvati prednost. U četvrtfinalu UEFA kupa su pobijedili Twente sa 1:0, ali su u revanšu poraženi sa dva gola razlike.



Godinu dana kasnije su, primjera radi, u Mitropa kupu pobijedili talijansku Perugiju sa 4:2. Svog protivnika iz Konferencijske lige, atinski AEK, već su i ranije pobjeđivali. Bilo je to u sezoni 1980/81, kada su u sklopu Balkanskog kupa slavili protiv AEK-a sa 2:0. 

Najveću evropsku pobjedu Velež je ostvario u sezoni 1987/88, kada su na Stadionu pod Bijelim brijegom pobijediti slavnu Borussiju iz Dortmunda sa 2:1. Kasnije su na Westallenu Rođeni  poraženi sa 2:0, te tako ispali iz UEFA kupa. 



Nakon toga su, naredne sezone uslijedile utakmice protiv APOEL-a, Belenensesa i škotskog Heartsa. Bila je to posljednja evropska turneja Veleža, a onda je uslijedila agresija na BiH, te otimanje Stadiona pod Bijelim brijegom ekipi Veleža, koja se potom preselila u Vrapčiće.

Velež je do sada u Evropi odigrao 31 utakmicu, a Rođeni su ostvarili čak 14 pobjeda, uz osam remija i devet poraza, te gol razliku 53:43.

Najbolji golgeter Veleža u evropskim takmičenjima je legendarni Semir Tuce koji je postigao 10 golova.



Osim gore pobrojanih ekipa, Velež je u Evropi još pobjeđivao timove kao što su: Alessandria, Hildesheim, Zaglebie Sosnowiec, Motor Jenu, Austria Beč, Flamurtari Vlore, Trakia Plovdiv, Jeunesse Esch, Vasas, Vitosha Sofia, Sion, te ove godine Coleraine i AEK.

Najbolji rezultat Veleža u Evropi je osvajanje Balkanskog kupa 1981. godine, finale Mitropa kupa 1976. godine, te četvrtfinale UEFA kupa 1975. godine.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.