17.8.2021. 12:51
0
Paljenje kostiju, guma, plastike i ekološka katastrofa u Visokom: Evo šta nam je danas odgovorila kantonalna inspekcija ZDK
Prava ekološka katastrofa jedan je od gorućih problema na području Općine Visoko. Naime, na području MZ Gračanica već nekoliko godina nesavjesni pojedinci ovog visočkog naselja pale razne vrste kancerogenog otpada.

Iako su se mještani Gračanice i okolnih naselja u nekoliko navrata žalili Općini Visoko, općinskim preduzećima i inspekciji, problem do dana današnjeg nikada nije riješen, a pojedinci koji pale gume, kosti i razne druge materijale, uglavnom kancerogenog sadržaja, dobili su 'krila' da nastave i dalje sa svojim namjerama, a pojedini od njih su čak od ove ekološke katastrofe napravili i svojevrsni biznis.

Tim povodom, kontaktirali smo Općinu Visoko, kao i gradonačelnika Visokog, Mirzu Ganića. Ubrzo nakon toga, stigao nam je i odgovor od Ganića, a o čemu se radi pročitajte OVDJE.

Osim dopisa sa pitanjima kojeg smo poslali na adresu gradonačelnika Visokog, koji nam je danas poručio da ćemo u narednim danima dobiti konkretnije informacije i odgovore šta je do sada napravljeno da se riješi ovaj problem, dopise smo poslali i na adrese općinskih preduzeća, općinske, ali i kantonalne inspekcije, kao i na adresu premijera ZDK. Njihove odgovore do momenta objavljivanja ovog članka nismo dobili, izuzev kantonalne inspekcije ZDK, čiji smo odgovor dobili jutros. Naime, pitali smo ih sljedeće:

- Prema izjavama mještana Gračanice kod Visokog, ovo naselje je postalo mjesto sa najvećim zabilježenim brojem kancerogenih oboljenja kod ljudi. Građani ovog naselja, kao i okolnih naselja, su se već duže vremena obraćali nadležnima zbog problema paljenja plastike i guma u naselju Malo Čajno, kao i problema odlaganja i paljenja animalnog otpada u naselju Tramošnjik. Da li ste, uopće, informisani po pitanju ovog problema, te da li ste do sada reagovali na bilo koji način?

Odgovor kojeg smo dobili od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK stoji sljedeće:

“Kantonalna veterinarska inspekcija izvršila je usmjeren inspekcijski nadzor dana 02.07.2021. godine na području visočkog naselja Tramošnjik u vezi animalnog otpada, a nakon izvršenog inspekcijskog nadzora poduzete su zakonom predviđene mjere.

Također vam ukazujemo da je za spaljivanje otpada i guma nadležan Grad Visoko-Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke, dok će kantonalna veterinarska inspekcija ispitati navode koji se odnose na animalni otpad u mjestu Malo Čajno”,
stoji u odgovoru Besima Spahića, direktora KUZIP ZDK.

Svakako očekujemo da se vidi na koji način će općinske i kantonalne službe reagovati po ovom pitanju, a mediji će i dalje pratiti cijeli ovaj slučaj, te će blagovremeno informisati javnost u BiH šta je do sada napravljeno, te da li su obećanja nadležnih predvorena u konkretne radnje i djela.

Novinar: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.