24.9.2021. 13:07
2
Kako je vel'ki kršćanin Dodik jučer vrijeđao muslimane, LGBT populaciju, ismijavao BiH: Nemoj da me diraš, bolan. Skloni se od mene!
U Budimpešti se 23. i 24. septembra 2021. održava tzv. Budimpeštanski demografski samit koji se četvrtu godinu za redom održava u mađarskoj prijestolnici, ovaj put pod okriljem teme "Porodica - ključ stabilnosti".

Šta je Demografski samit?

Naime, ovaj forum okuplja političare, vjerske zvaničnike, eksperte, medije i edukatore kako bi razgovarali o glavnim pitanjima koja se tiču porodice u savremenom svijetu. U najavi ovog događaja ističu se vrijednosti kao što su porodica, tradicija i brak, koje su, smatraju organizatori, ugrožene pa je stoga ovogodišnji događaj “relevantniji nego ikada”. A na njemu su, uz domaćina mađarskog premijera Viktora Orbana, nastupitili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi N1.

“Mi, demokršćani, koji porodicu smatramo najvažnijom ćelijom društva, osjećamo da nešto nedostaje jer se nerazumno malo govori o porodici i važnosti rađanja djeca. Očuvanje našeg svijeta uključuje i očuvanje naših domova, naše domovine i naše kulture za generacije koje dolaze, za našu djecu i unuke. Danas tradicionalnu porodicu mnogi napadaju i preispituju. Zato je ovogodišnji samit relevantniji je nego ikad. Naš je cilj stvoriti platformu na kojoj je moguće zajedničko razmišljanje o ovim pitanjima”, navodi se na zvaničnoj stranici najavljenog događaja u Budimpešti na kojem će nastupiti brojni zvaničnici iz različitih država.

Historija Budimpeštanskog demografskog samita prati, ističu organizatori događaja, nastojanja da se ojača porodica. A, početkom treće decenije 21. stoljeća, kažu, “možemo reći da je mađarski model koji je izgrađen na sinergiji efikasne porodične politike i uspješne ekonomske politike u stanju dati efikasne odgovore na demografsku krizu”, prenosi N1.

“U Evropi, Mađarska je zabilježila najveći porast sklopljenih brakova, dok se broj razvoda i pobačaja smanjuje. Došli smo do četvrtog Budimpeštanskog demografskog samita s Mađarskom koja je mogla pružiti izvodljivu alternativu pro-migracijskom pristupu”, piše na web stranici Budapesti Demográfiai Csúcs.

Dodik vrijeđao muslimane

"Zvijezda" dana na ovom kontroverznom samitu, barem kada pogledate kakve su poruke sa istog poslane tokom ove godine, bio je Milorad Dodik.

Vrijeđao je LGBT populaciju, cinično se smijao u mikrofon dok ga je masa pozdravljala aplauzima, govorio kako BiH neće vidjeti EU, optuživao EU da tjera mlade ljude sa Balkana, a ne političari kao što je lično on, vrijeđao muslimane i još mnogo toga.

“Mi smo kršćani i to je moje iskustvo. A iz iskustva mogu reći da muslimani ne napuštaju svoje vrijednosti. Ja ne pozivam na mržnju. Ja ne pozivam na odbacivanje, ali želim skrenuti pažnju na to da je ovo naša najvažnija vrijednost. Samo pozivam na to da odbranimo Evropu, cijelu Evropu, ne samo EU, kojoj je veoma teško vjerovati da će biti odbranjena nastavili se s ovakvim politikama. Jer budućnost Evrope nje samo ekonomija i energetska stabilnost. Budućnost Evrope je i demografska stabilnost. Ako toga nema, živjet će narod koji nije živio tu, a ne evropski narod”, kazao je član Predsjedništva Milorad Dodik, govoreći na Demografskom samitu u Budimpešti.

A onda je optužio EU da je kriva što mladi ljudi, zbog političara kao što je Dodik, odlaze sa ovih prostora i napuštaju svoje zemlje.

“Moram reći da sebična evropska politika prazni Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja s različitim kulturama. Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi”,  rekao je Dodik.

BiH neće u EU i aplauz

A onda je rekao kako Bosna i Hercegovina nikada neće ući u EU, što je pozdravljeno aplauzom prisutne mase.

"Ima ovdje evropskih lidera, ali mi svakako nećemo biti primljeni u EU, pa ja sad ne moram da se 'ulagujem' i da vam pričam ono što vi sada želite da čujete", rekao je Dodik.

Nakon toga se nasmijao, a onda je uslijedio aplauz prisutnih.

Vrijeđao LGBT populaciju

Potom je "osuo paljbu" i po LGBT populaciji:

"Kako je moguće - ja to mogu da govorim, jer mi svakako nećemo biti primljeni u Evropsku uniju pa ne moram da se ulagujem i da pričam ono što želite da čujete. Naprosto, mislim da Evropa mora da promijeni svoj pristup. Kako je moguće da ja ne mogu govoriti i da je politički nekorektno govoriti da je majka žena, a otac muškarac. Izvinite, ja to ne mogu naučiti. Ne da mi logika u glavu", kazao je Dodik.

Pitao se zar je malo što prihvata drugog i drugačijeg te je tražio da mu "ne nameću svoje vrijednosti".

"Ne, nije OK. Oni meni hoće da nametne svoje vrijednosti, a ja bježim od toga. Nemoj da me diraš bolan. Skloni se od mene, radi šta hoćeš, ali nemoj mene da diraš. I sad sam ja nekorektan, a oni korektni. Postoji roditelj broj 1 i roditelj broj 2. Još nisam da su roditelj broj 1 i broj 2 rodili dijete", naveo je izazvavši smijeh kod prisutnih.

(Haris Ahbabović)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.