28.9.2021. 10:12
0
Jesu li lajkovi na Facebooku i Instagramu bitniji od života: Ubjedljivo najviše udesa u Sarajevu, najviše mrtvih u TK i HNK
U posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini se dogodio veliki broj saobraćajnih nesreća, od kojih su brojne, nažalost, okončane fatalno.

Brojke su neumoljive i brutalne, ali to opet nije dovoljno brojnim vozačima, koji se ne ponašaju savjesno tokom vožnje, da barem na trenutak razmisle u fatalnim posljedicama njihove nemarne vožnje.

Vozači, uozbiljite se!

Preticanja u tunelima, preko punih linija, preticanje kolone, korištenje mobilnog telefona kako bi se "bacio" lajk na Facebooku ili Instagramu, neprilagođena brzina, divljanje, vožnja u alkoholiziranom stanju, slaba ispravnost vozila, ali i užasni bh. putevi rezultiraju svakodnevnim brojem udesa od kojih, nažalost, veliki broj okonča fatalno.

Prema podacima BIHAMK-a, na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj 2020. godini dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih nesreća od kojih je zabilježeno 6.260 saobraćajnih nesreća sa poginulim i povrijeđenim licima/osobama. U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubile 244 osobe, dok je 8.575 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede. 

U Sarajevu najviše udesa, u TK najviše mrtvih

Kako to i biva, ubjedljivo najviše udesa zabilježeno je na području Kantona Sarajevo. Naime, gotovo polovina svih udesa na tlu FBiH dogodi se upravo u KS (40% udesa u KS u 2020. godini).

U saobraćajnim nesrećama na cestama širom BiH u toku protekle godine u prosjeku je svaki dan zabilježeno više od 81 saobraćajne nezgode u kojima je teže povrijeđeno nešto više od tri lica, dok je lakše tjelesne povrede svakodnevno pretrpjelo više od 20 osoba. Prosječna smrtnost u udesima u BiH iznosi nešto više od osam poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća koje se dogode u BiH.

Ipak, uprkos tome što je na području KS zabilježen najveći broj nesreća u FBiH, nije to kanton u kojem ljudi najviše ginu na cestama. 

Na putevima u KS je prošle godine poginulo 13 osoba, ali je u istoj godini, naprimjer, u TK poginulo čak 36 osoba, u HNK su smrtno stradale 24 osobe, dok je na tlu ZDK poginula 21 osoba. Na području RS-a u prošloj godini je poginula 101 osoba.

Kanton Sarajevo

U toku 2020. godine, u odnosu na isti period prošle godine, na području Kantona Sarajevo registrovano je smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, nezgoda sa materijalnom štetom i nastradalim licima kao i broj povrijeđenih lica, dok je broj poginulih lica povećan.

Registrovano je 8.188 saobraćajnih nezgoda (1.043 ili 11,3 % manje), od čega 7.445 sa materijalnom štetom (965 ili 11,5 % manje) i 743 sa nastradalim licima (78 ili 9,5 % manje). 

U navedenim nezgodama 13 lica je poginulo (jedno ili 8,3 % više), a 917 lica je povrijeđeno (121 ili 11,6 % manje), od čega 100 teže i 817 lakše povrijeđeno.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.