30.10.2021. 16:17
0
Gdje je nestala Željka Cvijanović: Dvije firme, nepoznata primanja, majka joj Hrvatica, Željka bila nastavnica engleskoj jezika
U posljednje vrijeme, u doba kada je Milorad Dodik na sebe preuzeo ulogu branitelja i najvećeg predstavnika Srba u BiH, sve se manje u javnosti pojavljuje aktueluna šefica RS-a, Željka Cvijanović.

Gdje je nestala Željka Cvijanović?

Od nekada u medijima vrlo aktivne premijerke RS-a, do osobe koju je nekako, svojim medijskim nastupima, i Dodik u potpunosti "sklonio" sa medijske scene u BiH, pa se tako u javnosti više pojavljuje i premijer RS-a, Radovan Višković.

Magistrirala je iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava, profesorica je engleskog jezika. Članica je Saveza nezavisnih socijaldemokrata, odnosno Dodikovog SNSD-a koji u posljednjih nekoliko godina i nema baš neke bliske veze sa socijaldemokratijom.

Baš kao i njen šef, 2013. godine iznijela je mišljenje kako je Bosna i Hercegovina nemoguća misija i zemlja. Isto tako je izjavila da je saradnja Srbije i Republike Srpske na svim poljima dobra, te kako vjeruje da je svaka odluka (kao i briselski sporazum Beograda i Prištine) koju donesu srpski političari na dobrobit Srba.

Otac Srbin, majka Hrvatica


Željka Cvijanović je aktuelna predsjednica manjeg bh. entiteta. Cvijanović je rođena u Tesliću prije 54 godine, tačnije 1967. godine. Rodila se je u Tesliću od oca Srbina i majke Hrvatice, djevojački Marić. 

Visoko obrazovanje započela je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zatim nastavila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Završila je specijalistički studij u oblasti diplomatsko-konzularnog prava na temu „Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Monitoring misiji Evropske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije i bila član iz reda stručnjaka Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske. Dakle, veći dio svog poslovnog vijeka Željka Cvijanović je uredno "prikačena" na budžet ove zemlje.

Politička karijera

Živi u Banjoj Luci sa suprugom Aleksandrom, s kojim ima dva sina – Filipa i Stefana. Članica je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), njegovog Izvršnog i Glavnog odbora, potpredsjednica Gradskog odbora Banja Luka i međunarodni sekretar stranke. 

Od 2006. do 2010. godine, kada je premijer RS-a bio Milorad Dodik, radila je kao njegova savjetnica za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a potom i kao šefica njegovog kabineta. U tom periodu je i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropska pitanja, a 2010. je imenovana za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a. Na toj poziciji je ostala do 2013. godine kada je postala premijerka RS-a. 

Željka Cvijanović se na izborima 2014. borila za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH, ali nije osvojila dovoljan broj glasova. Nakon izbora po drugi put je imenovana za premijerku RS-a. Od 2018. godine je predsjednica Republike Srpske. 

Dvije firme, nepoznata primanja


U imovinskom kartonu iz 2014. godine je napisala da sa suprugom dijeli vlasništvo nad kućom u Banjoj Luci, čiju je vrijednost procijenila na 444.646 KM. Suprug Aleksandar je suvlasnik skoro 7 dunuma zemljišta sa bratom Slobodanom. 

Cvijanović je 2014. godine vozila Golf 5 od 10.000 KM, a suprug Citroen C5 vrijedan 35.000 KM.

Sin Filip je suvlasnik firme "Pilon", a suprug i sin Stefan imaju firmu "PRIM" u Banjaluci. Supružnici Cvijanović su tokom 2013. godine mjesečno zajedno zarađivali 7.300 KM.

Ipak, svoje prihode, mjesečna primanja, plate i ostalu zaradu nije željela da podijeli sa javnošću, odnosno sa novinarima CIN-a.

(Haris Ahbabović)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.