1.5.2021. 10:01
0
Sony prodao 7,8 miliona PS5 konzola
Sony je prodao 7,8 miliona PlayStation 5 konzola, navodi kompanija u svom najnovijem izvještaju o zaradi. Broj pretplatnika PlayStation Plus sada iznosi 47,6 miliona, što je porast od 14,7 posto u odnosu na prethodne godine, piše The Verge a prenosi Techcg.me.

Podaci iz četvrtog kvartala dovode do veoma uspješnog poslovanja PlayStation-a i ukupnog operativnog profita od 342,2 milijarde jena (3,14 milijarde dolara) za finansijsku 2020. godinu – što je rekord za Sony.

Posljednje Sonyjevo izvještavanje o zaradi otkrilo je da je kompanija do kraja 2020. godine širom svijeta isporučila 4,5 miliona PS5 jedinica. To znači da je od januara do marta isporučeno 3,3 miliona jedinica, što daje ideju o trenutnim proizvodnim kapacitetima Sony-a; i dalje je vrlo teško zapravo kupiti PS5, sa potražnjom koja je daleko veća od ponude.

Ranije ovog mjeseca NPD je rekao da je PS5 najbrže prodavana konzola u istoriji SAD-a kroz prvih pet mjeseci dostupnosti, kako u pogledu prodajnih jedinica, tako i u pogledu ukupne potrošnje u dolarima. Međutim, u prvom tromjesečju 2021. godine Nintendo je u SAD-u prodao više Switch jedinica nego što ih ima Sony od PS5, navodi NPD. To zapravo ne čudi, obzirom na to koliko je teško bilo pronaći PS5 od početne serije.

Sony je takođe isporučio dodatnih milion PS4 konzola u posljednjem tromjesečju, dovodeći dosadašnji broj tog uređaja na 115,9 miliona jedinica. Brojka je manja za 28,6 odsto u odnosu na 1,4 miliona iz prethodne godine. Izvještaj Sony-a sugeriše da se PS5 prodaje malo brže od PS4-a širom svijeta – PS4 je isporučio 7,6 miliona jedinica 31. marta 2014.

(Ajdin Balićevac)

SonyPS5
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.