31.7.2022. 13:32
0
Windows 10 dobio 2H22 ažuriranje
Microsoft je objavio plan godišnjeg ažuriranja i nadogradnji za ukinutu verziju Windows 10 operativnog sistema.

Najnovija verzija i dalje veoma popularnog Windows 10 OS-a, nosi oznaku 2H22 i donosi paket poboljšanja koji obuhvata učinjene izmjene do jula 2022. godine.

Microsoft je zvanično objavio u svom postu na Windows blogu da je paket kumulativnih ispravki i poboljšanja, pušten u opticaj pod oznakom Windows 10 2H22 i to počev od Windows 10 Build 19045.1865 verzije koja se može preuzeti sa Release Preview kanala za registrivane Windows 10 "insajder" korisnike.

Microsoft je istovremeno pustio u opticaj i konačnu verziju u obliku sistemske "image" instalacione datoteke u svrhu instalacije operativnog sistema "od nule" tj. kada ga instalirate po prvi put na čistom računaru, a ne kao "update" postojećeg Windows 10 OS-a. Windows 10 Build 19045 je najnovija i zapravo je baza kumulativnog paketa unapređenja u 2H22 verziju – najsvježija i najkompletnija verzija Windows 10 OS-a do sada, dok se Build 19043 i 19044 odnose na prethodne kumulativne dodatke pod oznakama 21H1 i 21H2.

Prema riječima onih koji su ga problai i Computerbase portala, nakon instalacije najnovije Windows 10 2H22 verzije, nema uočljivih poboljšanja niti bilo kakvih novih funkija, bar ne na prvi pogled. Ukoliko želite značajnije promjene u grafičkom okruženju Windows operativnog sistema, ipak ćete morati da pređete na noviju Windows 11 verziju. Sva ključna sistemska poboljšanja i ažuriranja se nalaze "ispod haube" aktuelnog operativnog sistema, kako bi ostao u kondiciji sa najnovijim zahtjevima u pogledu rada aktuelnih aplikacija i igara.

Pošto je trenutno glavni Microsoft fokus na Windows 11 operativnom sistemu, izgleda da je posljednje korjenito ažuriranje "desetke" učinjeno u Windows 10 21H2 verziji.

Microsoft je ranije izjavio da će pružati podršku za Windows 10 do 14. oktobra 2025. godine do kada će se aktivnosti podrške svesti samo na mesečne usluge rešavanja eventualno uočenih problema i bezbjednosna ažuriranja.

Da li još uvijek koristite Windows 10 OS?

Microsoft će bez velikog publiciteta vršiti postupak nadogradnje Windows 10 2H22 verzije operativng sistema kroz standardnu Windows "Update" proceduru. Obzirom da je Windows 10 verzija definitivno u senci novije "jedanaestice", Microsoft fokus aktivnosti je usmeren na izalzak Windows 11 22H2 verziju i Windows 11 23H2 koja se očekuje na jesen iduće godine.

Međutim, ako pitate korisnike, Windows 11 i nije baš naročito popularan obzirom da na nekim razvijenim tržištima bilježi pad popularnosti. Za sve oni koji su se navikli na Windows 11 došlo je vreme za ažuriranje na posljednju aktuelnu Windows 11 22H2 Sun Valley 2 verziju. Možda vas upravo ovaj podatak natera da razmislite o prelasku sa "desetke" na Windows 11 OS, prenosi Benchmark.


(Admir O.9

Windows
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.